Takka ansaitsee ihan oman postauksensa, onhan se sentään talon keskeisimmällä paikalla sijaitseva komistus. Itsekin sitä vielä ihmettelemme, kun se oli asennuksen jälkeen piilossa monta kuukautta muovien alla ja sitä ei oikein päässyt edes näkemäänkään.
 
Meidän matka takkaihmisiksi on ollut pitkä ja monimutkainen. Tästä voit lukea, minkälainen oli alkuperäinen suunnitelma ja minkälaiseen takkaratkaisuun meidät kaupungin toimesta vähän kuin pakotettiin. Järki lopulta saneli, että kannattaa ottaa sellainen takka, jota voi myös käyttää. 
 
Ajatuksena oli myös, että jos maalämpöpumpulle tapahtuu jotain, olisi joku varalämmitysjärjestelmä olemassa. Tämmöinen varaava takka kestää polttaa useamman erän puuta ja se varaa lämpöä, joten sillä saa talon lämpimäksi. Vähän se kyllä tuntui aluksi isolle tuollainen perinteinen takka näin pieneen taloon.
 
Kastellin kumppanin Uuniseppien valikoimista päädytiin hyvinkin nopeasti kaikista yksinkertaisimpaan malliin eli Kuikkaan. Se on siro ja simppeli, valkoiseksi slammattu perustakka. Saatiin vielä käytettyä takassa kaupanteon yhteydessä saatu Kastellin juhlavuoden lahjakortti, se oli hankintana järkevän hintainenkin.
 
Hauska yksityiskohta takassa on se, että Kuikkaan kuuluu luukun ympärille kivikehys, josta en ollut kauhean innostunut. Se on se perinteinen paikka niille kaikille pikkuesineille ja kynttilätuikuille. Uuniseppien kanssa sovittiin, että kehyksen voisi saada kompromissina myös sirona ja minikokoisena. Asunnusvaiheessa kävin työmaalla ja niin vain olikin meidän takkaan tullut vahingossa se perusmallinen iso kivikehys! Soitin samantien Uuniseppien myyjälle ja puhelun aikana onnistuin tiputtamaan koko kehyksen pois, huh mikä helpotus. 
 
Tällaisia juttuja pulpahtelee mieleen koko ajan, mitä vaiheita rakentamisen aikana oli. Monta asiaa päivässä, nopeita reagointeja ja päätöksiä, osa onneksi painunut jo taka-alalle unohduksiin. Sellaista päivästä toiseen suorittamista se raksa-aika oli. 
 
Yksinkertaisen takan viimeistelee komea mattamusta teräshormi, se oli jotenkin itsestään selvä valinta meille. Takaneduspeltiä ei meillä tarvittukaan, kun on betonilattia.
 
Nyt kun takka tuossa keskellä taloa, siihen on silmä tottunut. Se ei ole mikään katseenvangitsija, mutta hyvällä tavalla rauhallinen kumppani, huomaamaton ja perustyylikäs. Ollaan otettu sitä haltuun polttelemalla puuta silloin tällöin pieniä määriä, kuten ohjeissa käskettiin. Näin kesää vasten takan polttaminen onkin ihan fiilistelyä, syksyllä tulee ehkä poltettua enemmän myös lämmitystarpeeseen. Pari kertaa on paistettu pojille iltaruuaksi takkamakkarat, takan mukana tuli kätevä teline, jonka saa asetettua hiilloksen päälle.
 
Kun ei ole ennen ollut takkaa, ei ole tullut hankittua halkotelinettäkään. Näin ensi hätään sellaisena toimii Everyday Designin sarjapöydän pienempi pöytä, vaikka sen kansi taitaa kyllä nyt saada kyytiä tässä roolissa.

 

Kommentit (11)

Tyylikäs takka :-) Pakko tunnustaa, että meillä ei ole vielä melkein viiden vuoden jälkeenkään telinettä polttopuille, eikä edes takkavälinesettiä! Ekalla kerralla otettiin raksan jämäpuukasasta yksi puukapula apuvälineeksi että sai kohennettua puita, ja sillä samalla hiiltyneellä kepukalla on menty kaikki nämä vuodet. Haluaakohan meidän talon uudet asukkaat sen perinnöksi? :-D :-D Uuteen taloon oli ajatuksena vihdoin hankkia välineet, saas nähdä kuinka monta vuotta menee?

tii

hei! blogiasi on ihana seurata. kerrassaan upea koti ja passeli takkavälinesetti. tiedätkö kenen valmistama? kivoja on hankala löytää.

Vierailija

kiitos vastauksestasi, löysin samanmoisen takkasetin torista. oletko ollut tyytyväinen? onko se puinen vai metallinen? kuvassa näyttää nätiltä.

Seuraa 

Rakennusblogi, joka on välillä myös sisustusblogi, käsittelee Helsinki-pientaloprojektiamme. Sisustussuunnittelija ja -toimittaja Piia ja valokuvausta harrastava AD Jari rakennuttivat perheelleen Kastellin pakettitalon Pohjois-Helsinkiin. Blogissa nähdään, miten peruspaketista saadaan ihan omannäköinen kokonaisuus.
Seuraa meitä

Instagram

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

 

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015
2014

Kategoriat