Kirjoitukset avainsanalla Alvar Aalto

 

Minulla on epävirallisena loppuelämän tavoitteena vierailla kaikki Alvar Aallon suunnittelemat kohteet Suomessa :) Tänä viikonloppuna tarjoutui mahdollisuus päästä Paimion Parantolaan Sisustusterapiaa-yhdistyksen kautta, lähdin tietysti ilman muuta mukaan, kun kimppakyytikin järjestyi! Tällä yhdistyksellä kävimme myös Villa Maireassa keväällä, siellä ei valitettavasti saanut kuvata. Muut kohteet löydät blogistani tunnisteella Alvar Aalto.

Paimion Parantolan tarinaa ja historiaa en ala tähän kirjoittamaan, lue lisää Parantolan omilta sivuilta. Itselleni hämmästyttävää oli, miten vähän Aallon suunnittelemia alkuperäisiä irtokalusteita siellä enää oli nähtävillä. Viimeiset oli laitettu vaijereilla kiinni, etteivät lähde enää kävelemään sieltä, hui! 

Kalusteiden sijaan keskityin siis ihailemaan valaisimia, itse tilaa, sen pyöristettyjä muotoja, värivalintoja, valon kulkua tiloissa. Nämä kaikki Aalto oli tarkkaan miettinyt, että potilaiden parantuminen edityisi parhaalla mahdollisella tavalla. Kuuluisa parantolaan suunniteltu Paimio-tuolikin on suunniteltu niin, että siinä istuessa keuhkoilla on paras mahdollisuus saada ilmaa sisäänsä.

Meillä oli myös todella mielenkiintoinen Magnimundin opastus, ilman sitä tuo kierros ei olisi ollut mitään! 

Suosittelen vierailemaan, jos vain mahdollista. Parantolan tulevaisuushan on auki, se on myynnissä, toivottavasti kaikki järjestyisi parhain päin.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Marimekko esitteli eilen syksyn ja talven mallistonsa toimittajille ja yhteistyökumppaneille. Koti oli tällä kertaa rakennettu Helsingin Rastilaan Ramsinniemeen, jonne Alvar Aalto on suunnitellut huvilan vuonna 1952 silloisen Enso-Gutzeitin eli nykyisen Stora Enson johtajan aloitteesta Helsingin olympialaisten vieraiden käyttöön. Myöhemmin huvila on toiminut Stora Enson henkilökunnan koulutus- ja virkistäytymispaikkana.

Täytyy sanoa, että tuo huvila veti kyllä ihan sanattomaksi ja tuotteiden katsomisesta ei meinannut tulla yhtään mitään. Mikä maisema, mikä jännittävä salainen sijainti meren rannalla, mitkä ihanat alkuperäiset Aallon huonekalut, mikä tunnelma! Näin tuli taas yksi Aallon kohde bongattua ja näitä yleisiöltä tuntemattomia kohteita Suomessa riittää vielä vaikka kuinka.

Lopulta sain katsottua myös tuotteet. Syksyn malliston kankaissa on murrettu tunnelmallinen väritys. Mallistoon on tulossa monta uutta osaa Sami Ruotsalaisen Oiva-sarjaan ja myös vaikkapa kirkas Ming-maljakko himoittuun Carinan maljakko-mallistoon.

Jouluksi tulee tietysti punaista, modernimmasta päästä puna-valkoista Räsymatto-kuosia.

Helsingissä sataa välillä räntää, välillä rakeita ja välillä ihan paistaakin, ihan sama katsella jo ensi talven juttuja :D

 

 

Kommentit (3)


Rovaniemen Kaupungintalo
Rovaniemen Kaupungintalo
 


Rovaniemen Kaupungintalo
Ilona Kivijärvi "Paimen" Rovaniemen Kaupungintalo
 


Rovaniemen Kirjasto
Rovaniemen Kirjasto
 


Rovaniemen Kirjasto
Rovaniemen Kirjasto
 


Lappia-talo, teatteri
Lappia-talo, teatteri
 


Lappia-talo, teatteri
Lappia-talo, teatteri
 


Aallon suunnittelema yksityiskoti
Aallon suunnittelema yksityiskoti
 


Aallon suunnittelema yksityiskoti
Aallon suunnittelema yksityiskoti
 

 

Sisustustoimittajien Rovaniemen reissulla meille oli järjestetty myös tutustumiskierros Alvar Aallon suunnittelemiin kohteisiin.

Toisen maailmansodan jälkeen Lappia ja varsinkin suurilta osin tulipalossa tuhoutunutta Rovaniemeä uudelleenrakennettiin ja valtionrahoituksen turvin myös Aalto kutsuttiin suunnittelemaan Rovaniemeä uusiksi. Aalto on suunnittellut Poronsarvi-asemakaavan ja useita merkittäviä kohteita, joissa useissa pääsimme vierailemaan.

Vierailimme myös yksityiskodissa, joka sijaitsi Aallon suunnittelemalla Espoon Tapiolan puutarhakaupunginosa-projektista innoituksensa saaneella alueella Aallon suunnittelemassa rivitalossa.

Tämän jatkaa mukavasti blogissa jo alkanutta Aallon kohteiden esittelyä! Katso edelliset postaukset täältä ja täältä. Kunhan tässä ruuhkavuodet vähän helpottavat, ajattelin lähteä tutustumaan järjestelmällisesti myös muihin kotimaasta löytyviin Aalto-kohteisiin :)

Koska kaikki tarvittava faktatieto löytyy jo netistä, halukkaat voivat lukea lisää Aallosta Rovaniemellä täältä. Alan itsekin nyt lueskella aiheesta enemmän ja samalla nautin näistä hienoista kohteista näiden inspiraatiokuvien avulla.

Kyllä se Aalto vain oli mestari, kokonaisuudet on miettitty täydellisiksi julkisivusta alkaen, pitkine näkymineen, avautuvine valoaukkoineen jokaiseen pienimpään yksityiskohtaan asti.

 

 

Kommentit (0)

Tässäpä kuvat Alvar Aallon Studiolta, jossa kävin samalla reissulla edellisen postauksen Aallon kotitalon kanssa.

Ihan huikea tunnelma tässäkin talossa. Rakennus on ollut ja on vielä tänäkin päivänä usean eri arkkitehdin työtila, talossa on heille toimistotilaa yläkerrassa, yhteinen kirjasto, kanttiini ja iso sali pienoismallien rakentelua ja muita kokeiluja varten. Muutama valaisin siellä olikin esillä, joita ei ole tuotannossa..

Kiva, että taloa ei ole museoitu, vaan se on edelleenkin käytössä!

Sisäpiha on kesällä varsinkin ihanan viehättävä salainen puutarha, koska sinne ei kadulta päin ole näköyhteyttä.

Vierailuajat tähänkin paikkaan löydät tästä linkistä.

 

Kommentit (4)

Seuraa 

Sisustusblogi, joka on nimetty Kalliomäen perheen Helsinki-pientalo-rakennusprojektin mukaan. 

Pitkän linjan sisustusalan ammattilainen, suunnittelija, toimittaja, visualisti Piia, hänen miehensä, valokuvausta harrastava Jari ja kaksi kouluikäistä poikaa asuvat nyt neljättä vuotta uudessa talossa ja sisustavat klassisella ja ajattomalla tyylillä.

Blogissa jaetaan oman kodin sisustuksen lisäksi parhaat palat Piian kivoista työjutuista, intoillaan modernista arkkitehtuurista, matkailusta ja maisemista. 

Seuraa Piia Kalliomäkeä Instagrammissa

Tsekkaa myös Piia Kalliomäki / Studio Kalliomäki 

Kiinnostaako sinua yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä piia.kalliomaki @ gmail.com.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014

Kategoriat

Instagram