Superlämmin kesä ja lämmin syksy ovat panneet miettimään ilmastonmuutosasioita entistä tarkemmin. Tein parin bloggaajakollegan, Lauran ja Giseldan, innoittamana Sitran elämäntapatestin. Sain testistä tulokseksi 5 800 kg CO₂e, kun testin tehneiden keskimääräinen hiilijalanjälki on 7 300 kg CO₂e. Testiä on tehneet selvästikin ihmiset, jota ovat jo paneutuneet elämäntapojensa tarkasteluun, koska keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on peräti 10 300 kg CO₂e/hlö/vuosi.

Testi on nopea tehdä, aika mutkat suoriksi-tyyppinen testi, mutta antaa osviittaa omien valintojen vaikutuksista ilmastoon. 

Testissä ensimmäinen kohta liittyy asumiseen. Asumme nelihenkisenä perheenä uudessa 146 neliöisessä omakotitalossa, jossa on maalämpö. Pidämme talossa kohtalaista lämpöä eli n. 21 astetta, emme viihdy kuumassa, mutta syksyn tullen betonilattia on kyllä tuntunut aamuisin viileälle, kun lämmitys on ollut kevyemmällä. Säädämme lämpöä myöhemmin säiden mukaan. Käytämme tavallista sähköä. Suihkuttelemme nopeasti ja saunomme vain kerran viikossa. Testin tulos tässä kohtaa: “kotisi ja tapasi kuluttaa energiaa ovat kohtuullisella tasolla.”

 

 

Seuraava osuus liittyy liikkumiseen ja matkailuun. Meillä ei ole koskaan ollut omaa autoa, koko perhe kulkee julkisilla. Tämä aiheuttaa jatkuvasti ihmetystä, mutta uskon, että meidän “hoodeilla”, Kehä 1:n sisäpuolella asuvilla se ei ole ollenkaan niin tavatonta, kuin miltä kuulostaa. Mies kulkee välillä Espooseen töihin, bussilla hänkin, itsehän teen töitä kotona. 14-vuotias esikoisemme on kulkenut jo ainakin pari-kolme vuotta yksin bussilla treeneihin. Nuorempi ei (valitettavasti, hän ei ole kovin pitkäjännitteinen) harrasta mitään. Kuvauksiin menemme yleensä kuvaajan autolla tai sitten käytän taksia. Taksikuluni olivat v. 2017 muistaakseni vajaa 300 euroa eli ei paha. Tiettävästi autottomuus ei tässä työssä ole kyllä kovin yleistä, olen poikkeus. 

 

 

Ulkomaille matkustaminen on ollut meillä vähäistä, koko perheen ensimmäisen ulkomaanmatkan kauemmaksi teimme viime keväänä Kanarialle (koska tähän saakka kaikki rahat menivät taloprojektiin). Kotimassa vuokraamme auton kesäksi noin 3-4 viikoksi ja maksimissaan pari kertaa vuodessa sukulointia varten. Autottomuus aiheuttaa kyllä sen, että ex -empore huvitteluretkiä meidän perhe ei voi tehdä. Toisaalta mikään oikeasti tärkeä asia ei ole meillä koskaan jäänyt välistä autottomuuden takia: esim. esikoisen pelimatkat on järjestyneet kimppakyydeillä ja bussireittien päässä olevia matkoja tehdään innostuksen mukaan.

 

 

Ruokailussa olisi meidän perheessä parannettavaa ja monipuolistettavaa ihan joka kantilta ajateltuna. Molemmat pojat ovat hyvin nirsoja, arkiruoka on tyyliä makaronilaatikko-kanapasta-makkarakeitto. Kasvisruokina meillä menee lähinnä salaattia. Leikkeleitä ja juustoa meille menee päivittäin. Lapsuudenkodin perintöni en miellelläni heitä ruokaa roskiin, mutta kuivaa leipää ja pieniä määriä jämäruokia meillä kyllä menee roskiin viikottain. 

 

 

Neljäs osuus testissä liittyy shoppailuun. Tämä oli helppo osuus. Ostan vain tarpeeseen ja harkiten, lähes kaikkea. Vaatteita voisin ostaa enemmänkin, jos löytyisi mieleisiä :) Testi kertoo: “Pärjäät keskivertoa vähemmällä. Moni voisi ottaa sinusta esimerkkiä!” Kiitos :) 

Loppukaneettina testi kertoo: “OLET LAATU­TIETOINEN HEMMOTTELIJA. Ymmärrät valintojesi vaikutuksen elämäntapaasi ja ympäristölle. Liikkumisessa voisit hyödyntää eri liikennevälineitä ja säästää aikaa ja rahaa. Keksitkö keinoja miten voisit vähentää istumista? Meidän kaikkien olisi hyvä puolittaa hiilijalanjälkemme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.”

Tämä oli sen verran mielenkiintoinen aihe, että jatkan syysloman kunniaksi aiheesta toisen postauksen verran. Olemme miehen kanssa pitkään miettineetkin näitä asioita ja koetamme tehdä parhaat valinnat, mitkä meille tässä elämäntilanteessa on mahdollisia. Meille tämä on tietysti ollut ajankohtaistakin miettiä, kun olemme tähän uuteen taloon hankkineet niin lämmityksen, kodinkoneet kuin muutkin hankinnat. Pysy siis kuulolla, jos aihe kiinnostaa!

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sisustusblogi, joka on nimetty Kalliomäen perheen Helsinki-pientalo-rakennusprojektin mukaan. 

Pitkän linjan sisustusalan ammattilainen, suunnittelija, toimittaja, visualisti Piia, hänen miehensä, valokuvausta harrastava Jari ja kaksi kouluikäistä poikaa asuvat nyt neljättä vuotta uudessa talossa ja sisustavat klassisella ja ajattomalla tyylillä.

Blogissa jaetaan oman kodin sisustuksen lisäksi parhaat palat Piian kivoista työjutuista, intoillaan modernista arkkitehtuurista, matkailusta ja maisemista. 

Seuraa Piia Kalliomäkeä Instagrammissa

Tsekkaa myös Piia Kalliomäki / Studio Kalliomäki 

Kiinnostaako sinua yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä piia.kalliomaki @ gmail.com.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla