Olin kolmatta vuotta peräkkäin käymässä Tukholman huonekalu-ja valaisinmessuilla oman yhdistyksemme, Sisustustoimittajien kanssa. Näin kotona työskentelevälle freelancerille reissuun pääseminen on ylipäätään iso juttu, myös sosiaaliselta ja henkiseltä puolelta katsottuna :) Ekalla kerralla nämä suuret pohjoismaiset messut olivat ihan huikea kokemus verrattuna Habitareen, näin kolmannella kerralla ei enää yllätyksiä päässyt tulemaan. 
 
Verrattuna Milanon messuihin nämä messut ovat tiukasti skandinaavinen messu, jossa esillä on vain pohjoismaisia valmistajia ja brändejä. Pidän näistä messuista tietysti senkin vuoksi, että oma sisustustyylini on skandinaavinen, silmät poimivat tietysti ne oman maun mukaiset parhaat palat. 
 
Katsoin messuja myös messurakentamisen, valaistussuunnittelun ja värien käytön näkökulmasta, kun noita messuosastojakin suunnittelen. Tukholmassa osastoihin on panostettu, seinät nousevat korkealle ja ne on kalustettu väljästi ja tyylikkäästi, niille on helppo mennä. Täysvalkoisia osastoja ei juurikaan ole. Aikaa perillä oli nelisen tuntia ennen laivan takaisinlähtöä, joten aikaa ei ollut huonekalujen koeistumiseen (tämä olisi ollut hyödyllistä) tai kankaiden hipelöintiin. Piti vain pitää tahtia yllä, jotta ehti nähdä suurimman osan tarjonnasta.
 
Messuilla oli Ilse Crawfordin suunnittelema oleskelutila (ensimmäiset kuvat), joka oli laitettu pääaulaan. Osastolla oli Ilsen Ikealle suunnittelemia tuoteuutuuksia, jotka lanseerattiin muualla Tukholmassa seuraavana päivänä. Tämä osasto oli niin kotoisa ja rento, runsas ja mielenkiintoinen, yksityiskohdiltaan mietitty alue, että siitä oli vaikea päästä eteenpäin.
 
Tänäkin vuonna, kuten jo viime vuonna, todella moni osasto oli harmaan- tai pastellinsävyinen ja esillä olevat tuotteet olivat joko vaaleaa puuta, verhoilu vaalealla luonnonsävyisellä tai pastellisella kankaalla ja esillä olevat pientavarat olivat metallinsävyä tai marmoria. Eipä siinä mitään, oikein silmää miellyttäväähän niitä oli katsella. Vanerisia osastoja bongasin vain yhden, Louis Poulsenin.
 
Huonekalut olivat kevyitä ja sirojalkaisia, sohvissa näkyi pyöristettyjä ja kapeita käsinojia. Hyllyt olivat lähestulkoon kokonaan seinään kiinnittettäviä String-hyllytyyppisiä tai puurimoista koottuja, kevyitä ja avonaisia hyllyjärjestelmiä. Niillä tietysti saa isonkin seinäalan kevyennäköisesti katettua ja mitään raskaan ja kirjavan näköisiä kirjojahan nykysisustaja ei enää esille päästäkään :)
 
Oma suosikkini saattoi olla kaunis ja tyylikäs Menun osasto, jossa näki kerralla kaikki ihanat tuotteet, joita ei täällä kotisuomessa niin pääse näkemäään. 
 
Pari kiinnostavaa uutta valmistajaa oli Friendsfounders ja Woud
 
Skagerakin osastolla viihdyin pitkään, se oli niin rauhoittava. Siellä oli esillä ihana minimalistinen ja shakerhenkinen George-sarja, josta uusi väri musta esiteltiin messuilla. Myös koko osasto oli sarjan suunnittelijan käsialaa. Noistapa tuotteista nyt kaikki diy-ihmiset kopioimaan ideaa erilaisiin säilytystarpeisiin... 
 
Gubin osasto oli poikkeuksellisesti värikäs, värit olivat intensiivisiä, murrettuja ja kiinnostavia. Osasto jotenkin huokui arvokkuutta. 
 
Artek lanseerasi messuilla Bouroullecin veljesten suunnitteleman Kaari-kokoelman, joka perustuu samanmuotoiseen teollisesti ja järkevän taloudellisesti toteutettavaan kaareen, joka toistuu kaikissa kokoelman kalusteissa. Tuotteet olivat jotenkin lämpimästi 50-60-lukulaisen oloisia, silti ihan tätä päivää.
 
Pakko tunnustaa yksi pahe, olen armoton esitteiden keräilijä. Nappaan mukaan kuitenkin vain ne parhaat, hyvälle paperille painetut sisustuskirjan tasoiset julkaisut, mutta niitäkin noilla messuilla riittää. Ne painavat ihan tuhottomasti laukussa, mutta otan niitä silti joka vuosi ja selailen aina uuden suunnitteluprojektin alkaessa. Meinaan roudata ne myös uuteen taloon...
 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sisustusblogi, joka on nimetty Kalliomäen perheen Helsinki-pientalo-rakennusprojektin mukaan. 

Pitkän linjan sisustusalan ammattilainen, suunnittelija, toimittaja, visualisti Piia, hänen miehensä, valokuvausta harrastava Jari ja kaksi kouluikäistä poikaa asuvat nyt neljättä vuotta uudessa talossa ja sisustavat klassisella ja ajattomalla tyylillä.

Blogissa jaetaan oman kodin sisustuksen lisäksi parhaat palat Piian kivoista työjutuista, intoillaan modernista arkkitehtuurista, matkailusta ja maisemista. 

Seuraa Piia Kalliomäkeä Instagrammissa

Tsekkaa myös Piia Kalliomäki / Studio Kalliomäki 

Kiinnostaako sinua yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä piia.kalliomaki @ gmail.com.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla