Kirjoitukset avainsanalla pihasuunnittelu

 

Tämä on nyt viimeinen postaus pihaprojektista tältä erää - piha on nyt tälle syksylle valmis! Viime sunnuntai-iltana juuri ennen pimeän tuloa sain viimeiset nurmikonsiemenet heitettyä maahan ja työkalut kerättyä kasaan pihalta. Oma hommansa oli nykertää multa kuohkeammaksi ja nurmikonsiemenet tuonne nurmikivien väleihin, monen monta päivää meni siinäkin hommassa.  Ollaan selvästi muutenkin tälläistä hitaasti nykertävää tyyppiä, tehdään huolellisesti ja hyvin hommat valmiiksi asti. Toivottavasti tuo nurmikko tuosta alkaisi keväällä kasvamaan!

Multaa meni meidän 500 neliön tontille lopulta 48 kuutiota, muita tarvikkeita ei jaksa enää lähteä laskemaan. Kiviä ja kiviaineksia tuhansia kiloja jokatapauksessa.

Ensi kesälle jää sitten muutama iso homma, se on meidän 3 perättäinen raksakesä sitten. Näitä hommia on:

-terassin maalaus/käsittely jollakin, olen ihan loputtoman kyllästynyt tuohon sen valjuun ja sateessa varsinkin rusehtavaan ilmeeseen, joka toki korostuu entisestään paljasta multaa ja maata vasten. 

-aidan rakentaminen kadun puolelle.

-autotalli-varaston loppuunrakentaminen.

Tälle kaudelle mies luulee saavansa asennettua vielä autotallin lumiesteet ja ne osuudet sadevesiränneistä, jotka ohjaavat sadevedet viemäriin, nyt vedet valuvat suoraan maahan. Toivottavasti ensi viikonloppuna tapahtusi tämä :)

-Itse aion vielä rakennella havuille pupusuojuksen rautalankaverkosta, kaikki tarvikkeetkin on jo hankittuna. Meidän puolesta sitten saa jo ensi lumi sataakin Pienen talon Helsingissä pihalle!

Blogissa on ollut nyt vähän raskassoutuisempaa, kun ei aika meinaa millään riittää tuottamaan tänne materiaalia, pahoittelut siitä! Nyt kun viikonloppuja vieneet raksahommat hiljenee talveksi, niin onhan sitten taas aikaa kuvailla kotia ja ihania sisustusjuttuja.

 

Kommentit (7)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Tälläkin viikolla on edistetty taas omaa pihaa. Tämä on nyt projekti, joka on saatava tälle syksylle tiettyyn pisteseen valmiiksi. Helsingissä tulee pilkkopimeä klo 19.30, joten vaikka intoa riittäisi, pimeässä ei saa mitään tehtyä, hommat loppuu joka ilta aina vähän kesken. Myös tarvikkeita on pitänyt hankkia lisää, suodatinkangasta, muovista reunanauhaa ja nurmikonsiemeniä. Toivomme, että saisimme heitettyä ne maahan vielä tällä kaudella. Myös kasveja on nyt hankittu ja istutettu.

Pikkuhiljaa projekti on edennyt etupihan puolelle. Mies sai hauskan idean upottaa toiset portaat nurmikkoon, niitä ollaan muotoiltu mullan kanssa oikeaan muotoonsa. Myös pääoven edessä on betonikiviä upotettuna multaan, jospa näyttäisi sitten ensi kesänä kivalle, kun mustat kivet on vihreän nurmikon keskellä uppeluksissa.

Muutenkin olen fiilistellyt sitä, miten hienolta vihreä näyttää mustaa taloa vasten. Olen hankkinut ja istuttanut erilaisia havuja talon toisen sivun lähelle, mallia ja ideaa havyryhmän kokoamiseen olen katsonut mm. Muotoseikka-blogista. Ryhmän viimeistely kuten reunustaminen ja kattaminen kuorikkeella saattaa jäädä kyllä keväälle. 

Yhdessä kuvassa näkyy kauko-ohjattava auto - nuorimmainen keksii onneksi itselleen kaikenlaista puuhaa pihalle, kun vanhemmat heiluu lapion varressa :) Nythän täällä onkin kasoja ja maastonmuotoja, joissa ajella.

Pääoven viereen istutin rivin norjanangervoja, ideana saada valkoiset kukkapensaat toivottamaan tervetulleeksi meille kotiin.

Ja sitten se pihan yhteen nurkkaan istutettava puu, Case Terijoensalava. Onneksi kirjoittelin siitä tänne blogiin, onneksi jotkut ihanat lukee näitä mun juttuja ja onneksi sain ajoissa pelastettua "katastrofin". Kiitos kaikille kommentoijille. On siinä omat riskinsä, kun maallikot lähtee pihaa rakentamaan, saattaa moni asia mennä mönkään ihan tietämättömyydestä! 

Meidän lähipuutarhalla Pirkkolan Muhevaisella ei enää tässä vaiheessa syksyä ollut kovin kattava valikoima lehtipuita, mutta naapurin kanssa saimme haettua ja juuri ja juuri heidän auton peräänsä mahdutettua meille molemmille pihjalat, meille Taatanpihlaja (sitähän joku ihana suosittelikin)  ja naapurille joku toinen malli, jota en enää muista. Se kasvaa kapeana ja pystynä, lehdet on hiukan harmahtavat, sopii meille hyvin. Sain puunkin istutettua ja reunustettua yhtenä iltana, joten nyt olisi nämä tämän syksyn istutukset mun mielestä tehty, keväällä jatketaan.

Mitä sanoo raati näistä?

 

Kommentit (7)

Lyde
1/7 | 

Hyvältä näyttää taas! Upeat nuo portaat. Pihlajat on nättejä läpi vuoden, keväällä kukat, syksyllä marjat ja ruskaväritys :-) Varsinkin Tuurenpihlajasta tulee tosi upean punainen syksyllä, meillä onkin sellainen ollut sekä edellisessä että nykyisessä pihassa. Sitä puput vain himoitsee, eli kannattaa tosi hyvin suojata, sulla näyttää verkot jo olevankin :-)

Lyde
2/7 | 

Niin siis ilmeisesti se on kuitenkin vain se Taatanpihlaja jota puput syö mielellään, en usko että koskee kaikkia pihlajia. Ainakaan sitä tavallista metsäpihjalaa (vai mikä se nyt on) eivät syöneet koskaan. Toivottavasti sinun puu säästyy niiden hampailta!

SarP
4/7 | 

Mahtavaa, löysit upeat havut.
Niitä en tajunnutkaan suositella.
Taatan pihlaja osoittautuu varmaan hyväksi valinnaksi.

Vuodet vanhan pihan omistajana ovat osoittaneet minulle, että piha ei ole projekti vaan alati muuntuva prosessi.
Tavoittelen pihaa, jossa pensaat on istuttu puiden alle samaan ryhmään, joka "sitoutuu" johonkin rakenteeseen.
Leikattavan nurmen yritän pitää mahdollisimman yhtenäisenä alueena.
Nämä siksi että olen äärettömän laiska puutarhuri. :)

Pieni Talo Helsingissä
Liittynyt11.8.2015
5/7 | 

Vähän sama mulla mielessä, että leikattavat alueet olisi yhtenäiset ja istutusalueet yhtenäiset eli "köntässä". Tämän urakan jälkeen en yhtään kaipaa enää puuhastelua puutarhassa, joten siinä mielessä meille tämä on kertaluontoinen projekti, yritämme päästä helpolla jatkossa, toki kasvit vaativat seurantaa, mutta en haluaisi kauheasti niitä hoitaa enkä kasvatella, jospa pärjäisivät itsekseen jatkossa :)

Vierailija
6/7 | 

Hyvältähän tuo näyttää! Norjanangervot ovat kyllä ihania, näyttävät varmasti hyviltä tumman talon kupeessa. Pirkkolan Muhevainen on muuten mielestäni ihan parhaita puutarhaliikkeitä. Sieltä löytyy melkein mitä vain keksii pyytää (tosin ei ehkä tähän aikaan vuodesta enää, mutta keväällä ja kesällä).

Vierailija
7/7 | 

Kiitos! Hyvä tietää, sinne sitten keväällä uudestaan lisää puita hankkimaan :)

 

Tässä muutama työvaihekuva ikuisuusprojektistamme pihanrakennuksesta, joka kuitenkin saattaa tulla tällä syyskaudella siihen pisteeseen, kuin sen ajattelimmekin sen saavan. Edellinen postaus pihasta löytyy täältä. Kivityöt ei ole ihan viimeisen päälle valmiit, mutta siinä pisteessä kuitenkin, että oli aika tilata multakuorma ja aloittaa tontin peittely mustalla mullalla.

Tilasin multaa 36 kuutiota Metsäpirtin multaa. Meillä on sen verran pieni tontti ja kapea ajoaukko tielle, että Metsäpirtin multakuskilla oli vaikeuksia saada kipattua kuorma meidän tontille ja lopulta toinen peräkärry tuotiinkin toisena päivänä. Ensimmäisen päivän illalle jäi sitten lähes 20 kuutiota levitettäväksi paniikkitahdilla tontille, että saatiin kippaus samaan paikkaan onnistumaan.

Tähän mennessä ollaan saatu lapioitua ja jyrättyä mullat talon takasivulle ja pääoven eteen, takasivulla on jo nurmikonsiemenet kylvettynä. Kaivoin yhden kuopan puulle tontin kulmaan ja toisen kuopan muurin ja talon väliin pensasriville. Tontin kulmaan ajattelin istuttaa bloggaajakaverini Lyden kehuman nopeasti kasvavan terijoensalavan ja pensasriviksi angervoa. Se olisi helppo ja kiva pensas, kukkiva tervetuliaistoivotus talon pääsisäänkäynnin kulkureitin varrella.

Tälle syksylle on tavoitteena saada istutettua vielä muutama klassinen omppupuu ja havuja, mutta saas nähdä ehditäänkö ja jaksetaanko, on tämäkin aika hidasta hommaa vaikkakin hyvin motivoivaa. Tässä näkyy nopeasti työn tulos.

Talon reunuksen eli nurmikon ja soran rajaaminen on hidasta, rajaus tehdään edullisella muovinauhalla. Halusimme reunuksesta huomaamattoman, nurmikko sitten tulevaisuudessa toivottavasti peittelee reunuksen kokonaan. Talon vierus huolitellaan patolevyn yli mustalla Orikiven liuskekivellä, jota tilasimme naapurin kanssa kimpassa, kun heille tuli myös liuskekivestä kulkuväylät.

Ai vitsi, että tuntuu hyvälle, että romuinen pihamme alkaa siistiytymään! Saattaa olla onnen ja väsymyksen sekaiset itkut tiedossa, kun piha valmis!

 

Kommentit (9)

Elma
1/9 | 

HUI, suosittelen kyllä harkitsemaan jotain kaunista (pikku)puuta tuon terijoensalavan tilalle, ellei tonttinne sitten ole jättisuuri. Salavan latvus kasvaa iän myötä valtavaksi, eikä ole ede erityisemmin kaunis. Kauniitakin puita Suomessa on vaikka kuinka.

- Elma -

Vierailija
2/9 | 

O ou, en olekaan vielä perehtynyt puun ominaisuuksiin. Ehkä pitää tässä vaiheessa vielä päivittää suunnitelmaa. Onko vinkata jotain kaunista ja kapealinjaista, nopeasti kasvavaa puuta?

Elma
6/9 | 

Haetko sinä puulla kaunista katseenvangitsijaa vai haluatko siitä näkösuojaa kadulle/kadulta? Haluatko kevään kukintaa, kaunista latvustoa vai syksyn ruskaa? Niin, lehti- vai havupuu? Entä jokin hedelmäpuu, josta saat  silmänilon lisäksi myös satoa? Riippa- vai pylväsmallinen? Paljonko puulle on tilaa kasvaa? Pitäisikö auriingon päästä paistamaan puun kasvetua täysikokoiseksi vaikkapa terassille? Siinäpä pähkinöitä purtavaksi ennen kuin mitään puulajia kannattaa alkaa ehdottelemaan. Vaihtoehtoja tosiaan on vaikka kuinka paljon.

- Elma -

Lyde
7/9 | 

Voi vitsit että näyttää hyvältä jo! Ja ootte te olleet reippaita jos saitte ekan satsin levitettyä yhdessä päivässä, ohhoh! <3 Meilläkin tuli se 36 kuutiota, ja aika pitkään sitä kyllä levitettiin. Meillä toki pihan muoto hidasti hommaa, kun kasasta piti kärrätä talon ympäri mullat, eli siihen työntelyyn meni aikaa :-D

Vierailija
8/9 | 

Terijoensalavasta varoittelen minäkin. Se myös roskaa, ja käsittääkseni sen voimakkaat juuret voivat aiheuttaa tuhoja salaojiin jne. Suuren tontin puu siis! Oletko tutustunut sellaiseen ihanaan puuhun kuin japaninsiipipähkinä? Meillä on pihalla sellainen, ja kun se on täydessä lehdessä, se näyttää hivenen eksoottiselta, tulee hieman palmupuu mieleen. Se tosin ei ole erityisen kapea, mutta hyvin kaunis ja erikoinen. Jos etsit kapeaa puuta, kannattaa katsella pylväshaapaa. Se on tietääkseni nopeakasvuinen ja sopisi aika hyvin pienemmällekin tontille, koska todellakin muistuttaa pylvästä. Haapojen ongelma on  se, että ne puskevat juurivesoja, joten niitä sitten saattaa joutua ajoittain poistelemaan. Myös jalavat, lepät ja tuomet ovat käsittääkseni melko nopeakasvuisia. Meidän pihalla on erikoinen punalehtinen tuomi, joka on vihreän seassa kiinnostavan näköinen. Mutta tuomessakin on ongelmansa, nimittäin tuomenkehrääjäkoit. :) Ne tosin eivät iske joka vuosi, ja jos iskevät, niiden torjuntaan voi käyttää ihan mäntysuopaa ja vettä. Vaarallisiahan ne eivät ole, ällöttäviä vain.

Nostan hattua teille siitä hyvästä, että olette tehneet pihahommia omin käsin! Huh, miten raskasta hommaa.

Pieni Talo Helsingissä
Liittynyt11.8.2015
9/9 | 

Hei kiitos ihanat lukijat! En ollut tajunnut tuota, että puun istuttaminen on iso päätös, joka vaikuttaa vuosiksi eteenpäin. Ajattelin vain laittaa tuohon kuoppaan jotain :) Tontille tuovan päätien varressa on sitten se paraatipaikka omppu- ja kirsikkapuille.

Google on laulanut nyt pari iltaa, tuo Suomalainen taimi- sivusto on hyvä, tosin aika hidasta käydä puu kerrallaan läpi ominaisuuksia.

Tuohon kuoppaan tarvitaan pysty, kaunis, alhaalta kapearunkoinen mutta ylhäältä lehtevä, perushelppo puu, näkösuojalla ei niin väliä tässä kohtaa, on vain viihtyisyyden vuoksi. Pikavisiitti havujen katselun merkeissä tänään Muhevaisella kertoi, että ainakin pihlajia löytyy hyvin. Menen sinne vielä toisen kerran lähiaikoina tutkimaan lisää valikoimaa. Olisi niin kiva päästä jo jotain istuttamaan, mutta järki on tässäkin kohtaa tietysti valttia! Hitaasti hyvä tulee.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ RUDUKSEN KANSSA

 

Tänä viikonloppuna jatkuu taas pihahommat, vaikka olisi toki paljon muuta kivaa tekemistä tälle viikonlopulle, kuten Design Market! Edellinen pihapostaus kuukauden takaa löytyy täältä :)

Nyt vähän laajempaa kuvaa kiviosuudesta. Tähän mennessä olemme siis saaneet ladottua golfkivet (klikkamalla löydät varsinaisen kivituotteen tuotetietoineen) autotallin viereen, valettua betoniperustukset muureille, kasattua muurit ja valettua betonit niiden sisälle pitkälle suoralle. Autotallin taakse jäävä osuus on tarkoitus täyttää betonilla tänä viikonloppuna. Sitten saadaan liimattua kannet paikoilleen, nyt laitoin ne vain kuvia varten hatuiksi muurikiville. Päädyt on huoliteltu päätykivillä, muutamaa jouduimme sahaamaan lyhyemmäksi naapureilta lainatulla kivilaikalla. Onnea on ihanat naapurit <3 !

Meillähän on rinnetontti, siksi muurit, jotta saadaan nurmikko-osuus suoremmaksi ja ilme tasaisemmaksi. Muurit loivenevat toiseen päähän, koska nurmikko on tarkoitus laittaa loivaksi. Rakennusluvassa on portaat pääovelle päin, lisäksi ideoimme pienemmät portaat kulkuväylältä pihalle ja terassille, emme halunneet blokata kulkua siinä kohtaa muurilla. Pääovelle vievien portaiden perään upotetaan muutama porraskivi nurmikkoon.

Viime viikonloppuna loppui sora, sitä menee uskomattomat määrät muurien alle ja taakse (routimista estämään) sekä porraskivien alle. Muutama porraskivi odottaa siis soraa, saadaan ne raahattua sitten paikoilleen. Kahdelta ihmiseltä tosi painavien betonikivien liikuttelu onnistuu nokkakärryillä ja loppusuora hoidetaan naruilla. Tämäkin niksi kopioitiin kätevästi ammattilaisilta, jotka ystävällinen naapuri oli järjestänyt tekemään omaa pihaansa. 

Sitten alkaisi kivihommat olla puserrettuna. Onhan tuo ihan uskomaton juttu, että ollaan omin käsin saatu tämäkin projekti näin pitkälle. Tuhansia kiloja suursäkeistä lapioitua soraa, tuhansia kiloja betonikiviä lavalta kottikärryillä työmaalle, satoja kiloja lapioitua kivituhkaa... Kaikille rakentamista suunnitteleville tee se itse-ihmisille tämä on tietysti itsestään selvä juttu, mutta alaa tuntemattomille tiedoksi, on se mahdollista, tehdä pihakivityöt itsekin!

 

Kommentit (4)

Lyde
1/4 | 

Upeelta näyttää, erityisesti nuo portaat! Osittain teidän esimerkistä innostuneena (ja pihakivibudjetin osittain muuhun käyttäneenä) olen alkanut vakavasti harkita että tehtäsikin kiveys itse. Edellisen talon pihalla harjoittelin pienempiä alueita, ja kyllä niistä ihan siedettävät tuli, täällä on vaan niin isoja aloja että siksi hirvittää... Entäs jos te tulisittekin tekemään tämän, nyt kun kokemustakin alkaa jo olla..? :-D

Pieni Talo Helsingissä
Liittynyt11.8.2015
2/4 | 

Tehkää ite, suosittelen! Ei oo vaikeata, on vain hidasta ja tarkkaa! Meitä ei kannata edes ajatella, tämän jälkeenhän mekin ollaan jo ammattilaisten hinnoissa :D

Seuraa 

Sisustusblogi, joka on nimetty Kalliomäen perheen Helsinki-pientalo-rakennusprojektin mukaan. 

Pitkän linjan sisustusalan ammattilainen, suunnittelija, toimittaja, visualisti Piia, hänen miehensä, valokuvausta harrastava Jari ja kaksi kouluikäistä poikaa asuvat nyt neljättä vuotta uudessa talossa ja sisustavat klassisella ja ajattomalla tyylillä.

Blogissa jaetaan oman kodin sisustuksen lisäksi parhaat palat Piian kivoista työjutuista, intoillaan modernista arkkitehtuurista, matkailusta ja maisemista. 

Seuraa Piia Kalliomäkeä Instagrammissa

Tsekkaa myös Piia Kalliomäki / Studio Kalliomäki 

Kiinnostaako sinua yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä piia.kalliomaki @ gmail.com.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014

Kategoriat

Instagram