Kirjoitukset avainsanalla Pentik

 

Kerroin jokin aika sitten blogissa monessakin postauksessa meidän Sisustustoimittajien ihanasta matkasta Rovaniemelle ja Posiolle. Pääsimme Posiolla Pentikin keramiikkatehtaalle maalaamaan omat vadit Anu Pentikin opastamina. Tässä se nyt on, mun omin käsin maalaama vati!

Vaaleat kuvat ovat tehtaan tiloissa kuvattuja. Halusin jostain syystä tehdä mustan ja eläväpintaisen vadin, ei selkeitä kuvioita. Vaaleakin olisi ollut varmasti ihana tehdä. Maalatessa oli todella vaikea hahmottaa, miten monta kerrosta maalia tarvitaan ja montaako erilaista harmaan sävyä kannattaa laittaa mustan kanssa. Mutta tämmöinen tuli ja olen ihan supertyytyväinen tähän <3 ! Kiitos Pentik tästä ihanasta mahdollisuudesta! 

 

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Vielä kerran Posion matkalta. Viimeisen lounaan saimme nauttia Anu ja Topi Pentikäisen kotona, ns. Datsalla. Nimi tulee kodin alkuperäisestä kutsumanimestä, talo kun oli aikoinaan toiminut venäläisten vierasmajana. Vanha kelohirsitalo on modernisoitu valkaisemalla hirsipinnat sisältä päin ja verhoilemalla talo ulkoa modernilla mustalla puupaneloinnilla.

Vanhaan taloon johtaa yhdyskäytävä, jonka päähän on rakennettu Anulle oma ateljeeosa, se on Niko Tiulan modernia arkkitehtuuria ja valkoinen, avara ja valoisa. Näkymät on molemmin puolin suoraan luontoon, isoista ikkunoista näkyy vaihdellen valkoinen lumimaisema, komea ruska ja kesällä tietysti intensiivinen vihreys ja sininen taivas. Tämä vanhan ja uuden yhdistäminen on kaikkinensa hieno idea ja kokonaisuus.

Ihan uskomattoman hienoa oli päästä näkemään tämäkin paikka, kyllä meitä niin kierrätettiin ja pyöritettiin Posiolla!

Reissu päättyi lounaaseen Datsalla. Alkapaloiksi tarjoiltiin sushia käsintehdyiltä keramiikka-astioilta, nämä olivat Hans Välimäen ravintolaan Anun suunnittelemia persoonallisia astioita, jokainen oli vähän erilainen. Pääruuaksi oli blinejä ja jälkiruuaksi samppanjasorbettia. Ostin reissun jälkeen Pentikin Yhdessä-kirjan, josta löytyykin paljon samojen ruokien reseptejä, kuin mitä saimme reissussa maistella. Ensimmäisenä olen itse tehnyt jo punajuuripestoa, suussa sulavan hyvää oli.

Ah niin ihana reissumme päättyi tähän, Datsalta lähdimme lentokentälle ja matkalle kotiin. Kiitos elämysmatkasta Pentik ja emäntämme Anu Pentik, kokkimme Asko ja nuori isäntämme Arttu!

 

Kommentit (0)

 

Vierailimme Posiolla Anu Pentikin vieraina tietysti myös Pentik Kartanossa Timisjärvellä. Kartano on tällä hetkellä kolmen vanhan hirsitalon muodostama kokonaisuus, taloissa toimii taiteilijaresidenssi, kahvila ja taidegalleria. 

Galleriassa oli nyt esillä täällä Helsingissä vuosi sitten Taidehallissa ollut Anu Pentikin Kolme tilaa -näyttelyn teoksia. En olekaan muuten postannut blogiin tätä näyttelyä, vaikka siellä kyllä kävin, haltioiduin ja kuvasinkin siellä. Vielähän tuota ehtii :)

Kartanoon liittyy mukava uutinen! Pentik alkaa "maanviljeliöiksi" ja alkavat uuden Pehtoorin Inga Kososen johdolla kasvattaa mm. yrttejä ja alkaa tuottaa niistä omaa luonnonmukaista Pentik Kartano-nimeä kantavaa tuotesarjaa, joka tulee myöhemmin myyntiin myymälöihin kautta maan. Tämä on erittäin luontevaa ja luonnollista Posiolla sijaitsevalle Pentikille, jonka juuret ovat tukevasti suomalaisessa luonnossa. Kartano järjestää myös kursseja mm. yrtinviljelyyn, lisää tietoa löytyy noilta nettisivuilta. Lähellä on jatkossa mahdollista kasvattaa lampaita ja rakentaa mm. lisää vierasmajoitusta. 

Vierailimme taiteilijaresidenssissä, jossa on esillä siellä työskennelleiden taiteilijoiden töitä. Ulkomaiset vieraat ovat kuulemma haltioituneita hiljaisuudesta ja luonnosta, olipa joku käynyt makaamassa järven jäälläkin kuuntelemassa, kuinka jäät paukkuvat!

Pakko myös kertoa, että vierailun joka välissä saimme ihania välipaloja ja maistiaisia, residenssissä nautimme mäti-smetana-ruisleipäsiä ja kuplivaa juormaa, aah!

Illan päätteeksi saimme nauttia ihanan illallisen tuossa huikeassa isossa salissa kauniisti katettuna pitkään yhteiseen pöytään. Saimme maukasta perinneruokaa: alkuruuaksi matsukesienikeittoa, sen kanssa itsetehtyä siemennäkkäriä punajuuripestolla, pääruuaksi poronkäristystä ja jälkkäriksi lakkoja vaniljakastikkeella. Kaikki niin suussasulavaa ja hyvää. Anulla on omakokki-oikea käsi, joka kulkee Anun mukana laittamassa ruokaa vieraille ja päivittäin myös Anulle itselleen, että Anulle jää enemmän aikaa taiteentekemiseen.

Illan aikana rupettelimme Pentikin vuosista ja historiasta, vaikeistakin ajoista. Anun tapa rupatella hiljaisella äänellä pehmeästi ja rauhallisesti on jotenkin lumoava, pakko keskittyä kuuntelemaan. Hän ei kehuskele, kertoilee vain. Hän on ostanut paljon kiinteistöjä miehensä Topin kanssa ja aina ottanut ne Pentikin käyttöön, asunut perheensä kanssa välillä todella alkeellisestikin. Pentikiä on rakennettu pitkään ja sinnikkäästi ja on kaiken menestyksensä todella ansainnut. Onneksi on jo monta menestysvuotta takana ja se onkin mahdollistanut Anun oman taiteentekemisen.

Tuo ilta tuossa persoonallisessa ja uniikissa Pentik Kartanossa on kyllä mieleenpainuneimpia ikinä. Lue Kartanon historia täältä, mikä kulttuuriteko!

"Timisjärvestä tuli upea kokonaisvaltainen taideteos. On turvallinen ja varma tunne siitä, että myös tulevat sukupolvet ottavat sen omakseen ja kiintyvät siihen. Talo on rauhan tyyssija. Tästä on hyvä jatkaa. "

-Anu ja Topi

 

Kommentit (0)

 

Lapin pressimatkalla oli parikin uutta ja kiinnostavaa asiaa, joista saimme esimakua. Ensimmäinen asia oli, että Lapland Hotels aukaisee syksyllä Helsingissä Bulevardilla lappilaisia makuja, elämyksiä ja vieraanvaraisuutta tarjoavan uuden hotellin Lapland Hotels Bulevardin.

Anu Pentik työstää parasta aikaa tilaustyönä viimeisiä teoksia tähän projektiin. Pääsimme katsomaan valmiita töitä Pentik Galleriaan, jonne ne on ripustettu odottamaan ravintolan valmistumista. Omat suosikkini eli mustat kultahippuvaskoolit sijoitetaan käytäville ja ravintolaan. Näitä isoja keramiikkalautasia on yhteensä valtava määrä, 200 kpl ja osan Anun on tehnyt kahteen kertaan, kun ei ollut kaikkiin tyytyväinen!

 

 

Uudessa hotellissa luvataan olevan lappilaista rauhaa, levollisuutta, puhtautta, hiljaisuutta, Suomen luonnon parhaita puolia ja Lapin mystiikkaa.

Se on muuten ihan totta, että Lapissa on rauhallisempi elämänmeno ja syke jotenkin alkoi minullakin automaattisesti laskemaan, kun tapasimme ihmisiä, jotka olivat rauhallisia ja levollisia. Ei ole yhtään huono idea tuoda Lappia Helsinkiin ja luonnollisesti myös turistien saataville ja koettavaksi.

Odotan innolla tämä hotellin aukemista ja kutsua tulla tutustumaan hotellin lappilaisesta luonnosta kumpuavaan sisustukseen ja ravintolan lappilaisiin makuihin. Kielellä vieläkin kaikki herkut, mitä reissussa saimme maistella! Huoneista 2/3 on deluxe- ja sviittitasoisia. Lapland Hotels on Suomen suurin yksityinen hotelliketju ja Bulevardi ketjun kolmas ns. kaupunkihotelli etelä-Suomessa.

 

 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Hei, tämä kommentti ei liity mitenkään Anu Pentikiin eikä edelliseen juttuun. Sen sijaan olen lukenut blogisi läpi ja ahminut sisustuskuvia. Meille on tulossa myös pieni omakotitalo, ja kysyisinkin kertoisitko talonne mitoista. Erityisesti alakerran pohjakuva kiinnostaisi :)

Seuraa 

Sisustusblogi, joka on nimetty Kalliomäen perheen Helsinki-pientalo-rakennusprojektin mukaan. 

Pitkän linjan sisustusalan ammattilainen, suunnittelija, toimittaja, visualisti Piia, hänen miehensä, valokuvausta harrastava Jari ja kaksi kouluikäistä poikaa asuvat nyt neljättä vuotta uudessa talossa ja sisustavat klassisella ja ajattomalla tyylillä.

Blogissa jaetaan oman kodin sisustuksen lisäksi parhaat palat Piian kivoista työjutuista, intoillaan modernista arkkitehtuurista, matkailusta ja maisemista. 

Seuraa Piia Kalliomäkeä Instagrammissa

Tsekkaa myös Piia Kalliomäki / Studio Kalliomäki 

Kiinnostaako sinua yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä piia.kalliomaki @ gmail.com.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014

Kategoriat

Instagram