Koska kevät ja kesä alkoivat tänä vuonna näin aikaisin, olen pakotettu kaivautumaan ulos pihalle ja tutkailemaan meidän syksyllä täysin kesken jäänyttä pihaa. 

Viime syksyllä maalasimme koko talon ja aloittelimme pihatöitä siirtelemällä maata oikeisiin paikkoihin. Siihen pisteeseen se homma sitten jäikin. Voimat loppuivat, mutta suurin syy oli varmaankin se, että meiltä puuttui visio pihasta.

Nyt kun on ollut talvi aikaa hahmotella pihaa, sen korkeuseroja, kulkureittejä ja tunnustella sitä, mitä pihalta haluamme, alkoi löytyä punainen lanka.

Tässä prioriteettilista tälle kesälle tähän projektiin:

1. Pihakiveykset

Teimme yksinkertaisella suunnitteluohjelmalla arkkitehdin hulevesisuunnitelmaa ja lupapiirroksia mukaelevan oman suunnitelman kiveytyksistä, joka auttoi samalla hahmottamaan, minkälainen urakka on edessä, mitä voimme tehdä itse ja mitä pitää tilata muualta.

Koska talomme on loivassa rinteessä, maa-aineksia pitää tukea matalalla muurilla. Oman aikansa on ottanut tutkia valmistajien sivuja ja miettiä, minkalaiset kivet olisi talon tyyliin ja oman makuun sopivat. Koska meillä on moderni talo ja sisustus, olisi kiva, että pihakin noudattelisi samaa linjaa. Saas nähdä, mihin budjettimme venyy, kun aina ne hienoimmat eli sileäpintaiset mustat betonimaiset tuntuu olevan ne kalleimmat. Nurmikivet on määrätty kaupungin puolesta, jotta hulevedet valuvat omalle tontille, eivätkä kaupungin viemäreihin.

Tässä muuten vinkkinä kaikille tuleville rakentajille, että kannattaa jo talon perustusvaiheessa teettää perustukset myös portaille ja valaa betonista myös istutusaltaat ja muurit. Sellaisista mekin tässä välissä ehdimme haaveilla, mutta olisi tullut ihan älyttömän hintaiseksi teettää ne jälkikäteen enää tässä vaiheessa. Oi miksi kukaan kertonut tätä meille ajoissa?

2. Täyttömaata ja multa

Täyttömaata aion edelleen siirrellä käsipelillä, niin kauan kunnes korot ovat oikeassa tasoissa. Tilataan lisää jostain tarvittaessa. Jos kivihommat venyy loppukesään, olisi ihana päästä levittämään multaa jo johonkin osaan tonttia ennen sitä, katsotaan. 

3. Soraa talon ympäri sokkelin vieruksille. Tuli ajatus laittaa soraa myös talon takapihalle, joka on noin metrin levyinen kaistale. Siihen soran päälle saisin roudattua pihalla ajelehtivat isot kivet, joiden sekaan voisin istuttaa kivikkokasveja. Se olisi minun oma "japanilainen puutarhani" .

Tässä kohtaa ollaan jo varmaan heinäkuun lopussa tai elokuun alussa, joten loppuksestä katsomme, tehdäänkö istutuksia ja toteutetaanko nurmikko rullatavarana vai siemenistä.

Vieläkään en ihan ole osannut hahmottaa, mihin kohtaan pihalla saisi kivan paikan kukkapenkille. Haluaisin ne pionit ja perennat kuitenkin jonnekin istuttaa. Loppukesällä saa kasveja alennuksella, joten se voi olla hyväkin aika hankkia niitä! 

Pihaprojektiin sain myös inspiraatiota Kannustalon Black Edition-sivuilta, jonka yhdessä kuvassa vähän meidän talon tyyppisessä talossa näkyy, miten hienosti vihreä korostuu mustan rinnalla.

 

Kommentit (2)

Lyde

Tsemppiä pihahommiin! Me saatiin kanssa todeta, että on älyttömän kallista teettää betonialtaita jälkikäteen, mutta koska koko terassi/pihasysteemi oli suunniteltu niiden olemassaolon varaan, eipä auttanut kuin maksella. Sinnepä menikin sitten iso osa pihakivibudjetista jota ei siis enää ole. No, onhan tuo sorakin ihan nättiä kun pistää silmät kiinni :-D

Seuraa 

Rakennusblogi, joka on välillä myös sisustusblogi, käsittelee Helsinki-pientaloprojektiamme. Sisustussuunnittelija ja -toimittaja Piia ja valokuvausta harrastava AD Jari rakennuttivat perheelleen Kastellin pakettitalon Pohjois-Helsinkiin. Blogissa nähdään, miten peruspaketista saadaan ihan omannäköinen kokonaisuus.
Seuraa meitä

Instagram

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

 

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat