Kirjoitukset avainsanalla sisustustoimittajat

 

Kerroin jokin aika sitten blogissa monessakin postauksessa meidän Sisustustoimittajien ihanasta matkasta Rovaniemelle ja Posiolle. Pääsimme Posiolla Pentikin keramiikkatehtaalle maalaamaan omat vadit Anu Pentikin opastamina. Tässä se nyt on, mun omin käsin maalaama vati!

Vaaleat kuvat ovat tehtaan tiloissa kuvattuja. Halusin jostain syystä tehdä mustan ja eläväpintaisen vadin, ei selkeitä kuvioita. Vaaleakin olisi ollut varmasti ihana tehdä. Maalatessa oli todella vaikea hahmottaa, miten monta kerrosta maalia tarvitaan ja montaako erilaista harmaan sävyä kannattaa laittaa mustan kanssa. Mutta tämmöinen tuli ja olen ihan supertyytyväinen tähän <3 ! Kiitos Pentik tästä ihanasta mahdollisuudesta! 

 

Kommentit (1)

 

Vierailimme Posiolla Anu Pentikin vieraina tietysti myös Pentik Kartanossa Timisjärvellä. Kartano on tällä hetkellä kolmen vanhan hirsitalon muodostama kokonaisuus, taloissa toimii taiteilijaresidenssi, kahvila ja taidegalleria. 

Galleriassa oli nyt esillä täällä Helsingissä vuosi sitten Taidehallissa ollut Anu Pentikin Kolme tilaa -näyttelyn teoksia. En olekaan muuten postannut blogiin tätä näyttelyä, vaikka siellä kyllä kävin, haltioiduin ja kuvasinkin siellä. Vielähän tuota ehtii :)

Kartanoon liittyy mukava uutinen! Pentik alkaa "maanviljeliöiksi" ja alkavat uuden Pehtoorin Inga Kososen johdolla kasvattaa mm. yrttejä ja alkaa tuottaa niistä omaa luonnonmukaista Pentik Kartano-nimeä kantavaa tuotesarjaa, joka tulee myöhemmin myyntiin myymälöihin kautta maan. Tämä on erittäin luontevaa ja luonnollista Posiolla sijaitsevalle Pentikille, jonka juuret ovat tukevasti suomalaisessa luonnossa. Kartano järjestää myös kursseja mm. yrtinviljelyyn, lisää tietoa löytyy noilta nettisivuilta. Lähellä on jatkossa mahdollista kasvattaa lampaita ja rakentaa mm. lisää vierasmajoitusta. 

Vierailimme taiteilijaresidenssissä, jossa on esillä siellä työskennelleiden taiteilijoiden töitä. Ulkomaiset vieraat ovat kuulemma haltioituneita hiljaisuudesta ja luonnosta, olipa joku käynyt makaamassa järven jäälläkin kuuntelemassa, kuinka jäät paukkuvat!

Pakko myös kertoa, että vierailun joka välissä saimme ihania välipaloja ja maistiaisia, residenssissä nautimme mäti-smetana-ruisleipäsiä ja kuplivaa juormaa, aah!

Illan päätteeksi saimme nauttia ihanan illallisen tuossa huikeassa isossa salissa kauniisti katettuna pitkään yhteiseen pöytään. Saimme maukasta perinneruokaa: alkuruuaksi matsukesienikeittoa, sen kanssa itsetehtyä siemennäkkäriä punajuuripestolla, pääruuaksi poronkäristystä ja jälkkäriksi lakkoja vaniljakastikkeella. Kaikki niin suussasulavaa ja hyvää. Anulla on omakokki-oikea käsi, joka kulkee Anun mukana laittamassa ruokaa vieraille ja päivittäin myös Anulle itselleen, että Anulle jää enemmän aikaa taiteentekemiseen.

Illan aikana rupettelimme Pentikin vuosista ja historiasta, vaikeistakin ajoista. Anun tapa rupatella hiljaisella äänellä pehmeästi ja rauhallisesti on jotenkin lumoava, pakko keskittyä kuuntelemaan. Hän ei kehuskele, kertoilee vain. Hän on ostanut paljon kiinteistöjä miehensä Topin kanssa ja aina ottanut ne Pentikin käyttöön, asunut perheensä kanssa välillä todella alkeellisestikin. Pentikiä on rakennettu pitkään ja sinnikkäästi ja on kaiken menestyksensä todella ansainnut. Onneksi on jo monta menestysvuotta takana ja se onkin mahdollistanut Anun oman taiteentekemisen.

Tuo ilta tuossa persoonallisessa ja uniikissa Pentik Kartanossa on kyllä mieleenpainuneimpia ikinä. Lue Kartanon historia täältä, mikä kulttuuriteko!

"Timisjärvestä tuli upea kokonaisvaltainen taideteos. On turvallinen ja varma tunne siitä, että myös tulevat sukupolvet ottavat sen omakseen ja kiintyvät siihen. Talo on rauhan tyyssija. Tästä on hyvä jatkaa. "

-Anu ja Topi

 

Kommentit (0)


 


 


 

Lapissa vietetyn viikonlopun jälkeen pää on edelleen pyörällä ja sydän mykkyrällä. Olen koko viikon miettinyt, mistä päästä lähden purkamaan matkan antia. Siirryimme Rovaniemeltä lauantaina Posiolle Anu Pentikin vieraaksi. Kun tapasimme Anun, tuntui heti, kuin olisi tavannut äiti Amman (en ole kyllä koskaan tavannut :D ) tai Äitikuningatar Keijukaisen, joka heittää päällesi taikapölyä ja jäät ihmettyneenä seuraamaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Anulla on herkkä taiteilijan olemus ja hän on kerännyt sellaisia ihmisiä myös ympärilleen. Reissulla tuli myös ehkä vähän ikävä omaa äitiäni ja poikiemme mummukkaa, joka nukkui pois puolitoista vuotta sitten. 

Kirjoittelen Anusta lisää myöhemmin.

Aloitan Posion kokemuksen purkamisen helpoimmasta päästä eli retkemme lauantaisesta majoittumisesta Ukontalolle. Ukontalo on vanha hirsitalo, jolla on nykymuodossaan jo kolmannet "asukkaat". Se on ollut aluksi Anu Pentikin ja miehensä Topi Pentikäisen kotitalo, remontoitu laajasti ja ollut myös hänen tyttärensä viisilapsisen perheen koti. Nyt se toimii Pentikin vieraiden yöpymispaikkana. Meitä oli reissussa 9 kolleegaa ja saimme valita omat huoneet talossa. Olipa vaikeaa, kaikki huoneet olivat erilaisia ja persoonallisia! Jokaisessa huoneessa on Anun tyttären eli Raisan tyttärären Iiris Pentikäisen maalauksia. Iiris lopettelee opintojaan lääkäriksi, joten minkä taiteilijan maailma hänessä menettikään, tosi kauniita kaikki työt!

Olin aika fiiliksissäni talon keittiöstä, joka on suurperheelle mitoitettu iso keittiö. Valtavan kokoinen saareke on komea ja ihanaa, kun hirsiseinät on jätetty näkyviin! Anun intohimo on aina ollut Intia, hän on matkustanut siellä paljon, ihan nykyäänkin vielä ahkerasti. Talossa on uniikeja, omin käsin valituja Intialaisia kaappeja ja koriste-esineitä, jotka tuovat persoonaa taloon.

Meillä oli talossa ihan huippumukava ilta ennen yöpuulle painumista, kun Iiriksen veli Arttu soitti kitaraa ja kollegat lauloivat :) Kun aamu oli alkanut viiden aikoihin, jo kyllä nukutti hyvin koko yön tässä vanhassa ja paljon elämää nähneessä kauniissa hirsitalossa! 

 

 

 

Kommentit (0)


Novaskyland
Novaskyland
 

Kun muutama viikko sitten kilahti meiliini kutsu tulla tutustumaan Rovaniemen uusiin uniikkeihin majoituspaikkoihin ja arktiseen muotoiluun, ei tarvinnut kahta sekunttia kauempaa miettiä, lähdenkö! Kiitos kutsusta Visit Rovaniemi, Arctic Design Capital ja emäntämme Pia Jokela!

Olin mukana jo viime vuonna samantapaisella matkalla, kts. postaus täältä. Jospa myös taas ensi vuonna, oli taas niin uskomattoman hieno matka!

Aamumme alkoi tutustumiskäynnillä ensimmäiseen kiinalaisrahoitteiseen, loppuvuodesta 2017 avattuun hotelliin Rovaniemellä, Novaskylandiin. Siellä yöpyvät kiinalaiset saavat skandinaaviseen tyyliin sisustetun huoneen ja paikallisia arktisia makuelämyksiä karhuntassuista poroon ja marjoihin. Hotelli laajenee kovaa vauhtia.

Novaskylandin vieressä on toinen uusi majoituspaikka, joulukuun alussa aukaistu Snowman World. Senkin laajennustyöt ovat käynnissä. Tässä paikassa oli jokaisessa majassa lasikatto revontulien ihailua varten ja jokaisen huoneen terassilla oma spa. Modernia arkkitehtuuria rakastavan silmää miellytti majojen musta julkisivu.

 

Pikapikaa kävimme tutustumassa paikallisen taitelijan Irene Kangasniemen ateljeessa, jossa hän ja miehensä valmistavat tuotteita porosta Hornwork-merkillä.


Yuca
Yuca
 

 

Rovaniemen ravintolatarjonta uudistuu kovaa vauhtia. Kävimme lounaalla viime syksynä avatussa Yucassa, jonka nuoret omistajat olivat käyneet Meksikossa asti paikan päällä hakemassa kokin ja kauniit astiat, joilla tuodaan todeksi pohjoiseen kaupunkiin asti autenttista Meksikolaista ruokaelämystä. Niin hyviä makuja! En ole kovin hyvä ruokakuvaaja, joten kuvat ovat ravintolan interiööristä. Nimi Yuca tuleekin Jukatanin niemimaasta, josta on haettu inspiraatiota sisustukseen. 

Kävimme jo viime vuonna vierailulla Arctic Design Shopissa, joka nyt oli aukaissut uuden myymälän Rovaniemen keskustaan. Siellä myydään mm. Lapland Food Clubin "mallistoa", jossa eri pientuottajan tuotteet on laitettu yhdenmukaisiin ja tyylikkäisiin pakkauksiin.

 

 

Paluumatkalla hotelleille käytiin pikavisiitillä myös Arktikumissa.

Viime vuonna yövyin kollegoiden kanssa Arctic Light Hotellissa, mutta tänä vuonna testasin Hostel Cafe Kodin. Toinen on ylellinen neljän ja puolen tähden palkittu hotelli tunnelmallisissa puitteissa huippupalvelun äärellä, toinen on rennompi, mutta yhtä hyvällä keskeisellä paikalla (kadun toisella puolella) sijaitseva yöpymispaikka. Molemmat ovat hyvä olla olemassa antamassa kaikille Rovaniemestä kiinnostuneille vieraille sopiva paikka yöpyä. 


Pure Pizza
Pure Pizza
 

Rovaniemen keskustassahan ei ole pitkä matka minnekään, joten ehdimme illallistamaan kävellen jopa kahdessa paikassa :) Toinen on napolilaisia pitsoja puu-uunissa paistava Pure Pizza (kuulemma sijoittuisi ko. pitsatyyppiä paistavien kolmen parhaan joukkoon Suomessa :) ja toinen oli HIMO Wakkanai. Mahat pullollaan kiiruhdimme illan päätteeksi Tredonnen järjestämään muotinäytökseen Arctic Light Hotelliin! 

Aamulla hipsimme vielä kerran Arctic Light Hotelliin, tällä kertaa aamiaiselle, jonka meille esitteli ja tarjoili Sara La Fountain. Todennäköisesti Suomen herkullisin, terveellisin ja kaunein aamianen löytyy siis sieltä!

 


Arctic Light Hotel
Arctic Light Hotel
 


Poroja
Wigelin suunnittelija Taija Aikio
 

Aamupalan jälkeen lähdimme pikkubussin nokka kohti Posiota, matkalla pysähdyimme parissakin paikassa. Ounasvaaran Majalla ja narkaukselaisella porotilalla, missä Wigelin suunnittelija Taija Aikio otti meidät vastaan kauniissa perinnepuvussaan ja esitteli meille poronnahasta valmistettuja tuotteitaan. Ostin pienen mustan kolikkokukkaron. Tästä ajoimme 1.5 tuntia Posiolle! Niistä kahden päivän tapahtumista on sitten tulossa kokonaan oma postauksensa.

Huh, mikä Rovaniemen ralli! Otimme sen kaasu pohjassa vastaan, kuten emäntämme Pia Jokela asian hyvin ilmaisi. Hyvä herättely varsinkin meille pääkaupunkiseutulaisille, että kyllä pohjoisessa osataan ja varsinkin Rovaniemellä on nyt tosi kova kasvuvauhti päällä.

Niin ihana elämysmatka, taas ollaan monta kokemusta rikkaampia. Saimme inspiraatiota, tietoa, kontakteja, hyviä kohtaamisia. Mielettömiä ruokaelämyksiä. Nukkua hyvin.

Nyt kotona tätä kirjoittaessa tuntuu, niinkuin matka olisi ollut kauan sitten ja ainakin viikon mittainen...!

 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Rakennusblogi, joka on välillä myös sisustusblogi, käsittelee Helsinki-pientaloprojektiamme. Sisustussuunnittelija ja -toimittaja Piia ja valokuvausta harrastava AD Jari rakennuttivat perheelleen Kastellin pakettitalon Pohjois-Helsinkiin. Blogissa nähdään, miten peruspaketista saadaan ihan omannäköinen kokonaisuus.
Seuraa meitä

Instagram

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

 

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014

Kategoriat