Kuva: Fantastic Frank

Aikaisemmissa remonteissani olen aina onnistunut löytämään - toisinaan lukuisien - lattiakerrosten alta aitoa ja alkuperäistä lautaa. Toisinaan kaivuutyön jäljiltä ollaan oltu hiessä ja väsyneitä, mutta taru nimeltä lattiaremontti on silti aina päättynyt onnellisesti alkuperäisen lattian hyödyntämiseen. Tällä kertaa Kruununhaan työmaalla ollaan koettu suurempikin lattiakriisi, joka toivon mukaan ensi maanantaista alkaen olisi viimein selätetty.

Kuva: Design Sixty Nine

Lähdimme liikkeelle kirsikanpunaisesta kelluvasta parketista, joka jousti joka askelmalla. Paitsi ettei se ollut ulkomuodoltaan lähimallaikaan sitä, mitä haettiin, oli se myös selkeästi huoneessa "liian korkealla". Kun parketti ja sen alla oleva äänieristematto oli purettu, alta löytyi lautalattia. Huomasin kuitenkin heti alkuunsa, että se oli asennettu noin 1950-luvulla, eikä vastannut sitä, mitä 1900-luvun alun huoneistoissa olisi käytetty. Yksi selkeä merkki oli se, että lattia oli huonetta katsoessa edelleen hyvin ylhäällä, aivan kiinni vanhoissa pattereissa. Pyysin remonttimiehiä purkamaan vielä lisää ja niinhän päästiinkin sitten siihen ensimmäiseen kerrokseen: vanhaan linoleumiin - kalanruotokuvioisena. Linoleumi kehitettiin 1800-luvun lopussa ja sitä käytettiin muun muassa juhlavissa tiloissa (joskus ajateltiin sen olevan hienompi kuin lankkulattia). 

Linoleumi oli kuitenkin hyvin huonossa kunnossa, monilta osin repeytynyt ja korvattu uusilla paloilla vanhojen huonejakojen mukaan. Lautaa purkaessa huomattiin myös, että osa laudoista oli kostuneita ja myös linoleumi oli kosteaa ja haisi kertakaikkisen hirveälle. Kaikki piti siis huolella putsata pois ennen kuin päästiin kriisin ytimeen: mikä lattia valittaisiin tilalle?

Yläkerran asunnossa on jäljellä alkuperäinen lautalattia, mutta jahka olen kaikissa edellisissä asunnoissani elänyt lautalattian kanssa, nyt teki mieli valita jotakin muuta. Jos lautalattia olisi ollut hyvässä kunnossa, olisimme ilman muuta pitäneet siitä kiinni, mutta kun näin ei ollut, oli edessämme yht' äkkiä lukuisien vaihtoehtojen vaikeus. 

Tarkoituksena on ollut löytää vanhaa kunnioittava lattiavaihtoehto. Lattiaa edellytyksenä on myös hyvä laatu. Kun remonttia kerran tekee, ei tunnu oikealta valita helppoa ja edullista tietä vain siksi, että tie on helppo ja edullinen. Ennemmin pyrkii budjetti huomioiden hakemaan ratkaisun, joka paitsi palvelee, kestää ja näyttää kauniilta - sekä ennen kaikkea sopii kohteeseen.

Kuva: Ikea

Nyt kuvio on selvillä: kalanruoto. Halusimme sillä kunnioittaa alkuperäisen linoleumin henkeä ja myös lämmin puu materiaalina kiehtoo juurikin siksi. Valitsimme kalanruotolattian Timberwisen mallistosta - suurempi kuvio (rauhallisempi ja saumattomampi lopputulos), laatu ja kotimaisuus painoivat vaakakupissa. Tänään olisi lattian asennuksen tarkoitus alkaa, joten pääsen toivon mukaan pian näyttämään kuvia myös valmiista lattiasta!

Sillä välin pääsette tunnelmaan inspiraatiokansioni potreteilla.

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Heli Thorén on 37-vuotias kaupunkilaisdaami, joka kertoo blogissaan sisustavasta elämästä, onnellisista illoista ja kaikenkokoisista unelmista.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla