Kirjoitukset avainsanalla maali

Kotimme suurin huone on sali, johon iso osa elämästämme ja arjestamme sijoittuu. Siellä paitsi syömme, makoilemme sohvalla, juttelemme, pelaamme, pohdimme elämän syviä syntyjä. Huoneen kruunu on kaakeliuuni, joka seistä tönöttää yhdessä nurkista ja varastaa eittämättä huomion koko tilassa. Näin käytännön elämässä olemme myös saaneet huomata, että sen suuruuden ja koreuden rinnalla esimerkiksi aika moni huonekalu näyttää lähinnä hupaisalta (etsimme parhaillaan nojatuolia, joka toimisi uunin kanssa yhteen).

Koska uunin rooli on suuri, valitsin salin seinien sävyn myös sitä kunnioittaen. Itseäni kiehtovat niin kutsutut epävärit, sävyt joista ei ihan osaa sanoa, mitä ne tarkalleen ovat (paitsi että ne ovat hurmaavia). Uunista löytyy sinistä - tosin heleämpänä kuin seinillämme. Seinien siniharmaa näyttää toisinaan aivan siniseltä, joskus se on harmaa, toisinaan vihreä - ota siitä nyt sitten selvää. Mutta kaunis se on, tunnelmallinen, turvallinen ja kotoisa - sekä rohkeasti aika syvä sävy. Viihdymme sen kanssa enemmän kuin hyvin ja tämän värin osuminen oikeaan jännitti myös eniten, jahka tila on niin suuri ja meidän elämälle tärkeä.  

Sävy on Tikkurilan sävykartasta koodilla L493.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Värit ja niiden valitseminen - remontin ehdottomasti herkullisin osa on käsillä (jos ei lasketa antiikkikaapin metsästystä huutokaupasta). Tikkurilan värivihkoa on nyt viety ulos ja tuotu taas sisään, ja pian alkaa olla valmista. 

Pienistä värilapuista tihrustaminen on haastavaa. Koska tavoitteena oli löytää paitsi harmoniset myös sopivan likaiset ja utuiset sävyt, tilasin Tikkurilalta väreistä suuremmat mallit näytille. Kaikista Tunne Väri -kartan sävyistä on saatavilla jopa A4-kokoiset mallit ja muista sävyistä kokoa A5. Värimallit helpottavat valintaa huomattavasti (kuka oikeasti pystyy pomminvarmasti päättelemään oikean sävyn minilappusesta?). 

Tällä kertaa meni kerralla oikein. Tilasin joistakin sävyistä vaaleammat versiot, jos alkaisi jännittämään. Silti se rehdisti tummempi sävy tuntui tälläkin kertaa paremmalta. Itse valitsen sävyjä muutamaan neuvoon nojaten, kirjaan niitä oheen alle, jos teistäkin joku rakastaa miettiä uusiä sävyjä seinille:

1. Mitä näkyy ikkunasta?

Maisemalla on merkitystä myös silloin, kun sävyjä valitaan. Kun tavoitteena on harmoninen ja levollinen koti, kannattaa kurkkia ikkunoista ulos ja huomioida näkymä myös sävyä valitessa. Kun sävy sopii yhteen ja myötäilee näkymää, kotona on yksinkertaisesti mukavampi olla. Kokonaisuus on näin levollisempi. Huomioi myös se, että maisema voi muuttua suurestikin vuodenajan mukaan (vihreä on aivan eri asia kuin loskan harmaa tai lumen valkoinen).

2. Huomioi valon määrä

Toisessa valossa - esimerkiksi aamuauringossa - sävy voi näyttää aivan erilaiselta kuin illan hämärässä. Jos olen sävystä epävarma, teippaan sen seinälle ja tarkkailen sen muutoksia vuorokauden eri aikoina tilassa. Näin näen, miten sävy "käyttäytyy" oman kotini seinällä.

3. Valitse likaisempi vaihtoehto

Jos olet kuin minä, joka rakastaa utuisia ja levollisia sävyjä, kannattaa esimerkiksi sinistä metsästäessä valita hyvin harmaalta näyttävä vaihtoehto. Reippaan sinisessäkään ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta omaan silmään rauhallisempi yleisilme syntyy, kun sävy on "likaisempi". Tällä kertaa pähkäilin värejä yhdessä värineroystäväni kanssa - ihan parasta, kun on pallotteluseuraa toisista tarkoista silmistä!

4. Mieti kiiltävyysaste

Itse suosin mattapintaa seinillä, sekin tekee omaan silmääni levollisemman ilmeen. Niinpä valitsen liki poikkeuksetta himmeän kiiltävyysasteen.

5. Valkoisella on väliä

Se, joka sanoi, että on sama, minkä valkoisen valitsee, ei ole tutustunut asiaan tarkemmin. Hyvin viileä valkoinen on seinillä kylmä, liian lämmin taas kääntyy turhan paljon keltaiseen. Vertaile valkoisia huolella, mikä sopii oman kotisi pinnoille parhaiten.

6. Mieti yhteensopivuutta

Jos tilat ovat yhteydessä toisiinsa, on hyvä miettiä, että sävyt keskustelevat kauniisti keskenään. Etenkin, jos kodissa on näkymiä huoneesta toiseen, on tärkeää miettiä, että sävyt seinillä sointuvat levollisesti toisiinsa.

 

Ai mitä meille on luvassa? Ainakin rohkean keltainen halli ja sininen sali - ah, en malta odottaa, että näen sävyt seinillä! Väriraporttia seuraa, jahka maalarit pääsevät pensseleihin ja maalipöniköihin käsiksi.

Kommentit (1)

Kun rajaa kuvista pois sirkkelin, maalipurkit, jätesäkit ja listanpätkät, täällähän näyttää jo oikein mukavalta. Makuu- ja oleskeluhuone saivat uuden värin pintaan. Lämmin, punertava väri oli itselleni rohkea valinta - olen aiemmin enemmänkin ollut viileiden harmaiden ja vihreiden ystävä.

Huoneen sävyyn päädyin paitsi muiden huoneiden sävyt huomioiden (näette nekin pian) - pidän ajatuksesta, että kulkiessa huoneista toisiin, tunnelma säilyy harmonisena ja sävyt keskustelevat keskenään. Vastapäätä meitä on helmenvalkean talon lisäksi myös lämpimän sävyinen talo, joka näkyy ikkunasta suoraan oleskelutilaan. Näin ulko- ja sisätila sointuvat myös lempeästi toisiinsa. Auringonlaskun aikaan huoneen seinät värjäytyvät hetkeksi kullan ja punaisen sävyihin (se tulee olemaan paras aika juoda teetä ja lukea kirjaa sohvannurkassa).

Sävy: Etruski, Tikkurila

Kommentit (5)

 

Ei yhtään valkoista seinää oli periaate, jonka mukaan tämän kodin värit valittiin. Koska sävyjen valitseminen on tarkkaa puuhaa, eikä pienistä maaliliuskoista aina osaa päätellä oikeaa, oman kotini väritaikureina toimivat ystäväni Proloquesta. Heidän kanssaan sävyjen miettiminen ja juuri oikeaan, harmoniseen sävyyn päätyminen oli harmoninen prosessi kokonaisuudessaan (iso plussa remppastressin keskellä!).

Kaikki kotini maalisävyt löytyvät Tikkurilan värikartasta. Pidän itse utuisista ja vähän sammuneista sävyistä, käytännön elämässäkin olen huomannut, että niiden keskellä eläminen tuntuu hyvältä. Levollisessa kokonaisuudessa on tärkeässä roolissa myös oikea - kanamunan kuoren sävyinen - valkoinen, jolla jalka- ja koristelistat maalattiin tummempien sävyjen kaveriksi.

Sekä lastenhuoneen että salongin seinässä on tapetti - molemmat Cole & Sonin mallistosta. Pidän heidän tapettiensa klassisesta ja ylellisestä ilmeestä. Tapetti on pintana arempi ja arjessa vaatii herkempää kohtelua - esimerkiksi lastenhuoneen seinät ovat saaneet jo jonkin verran osumaa. Silti yhdistelmä, joissakin huoneissa tapettia, toisissa maalia, toimii kokonaisuutena mielestäni oikein kauniisti.

Lattiaan valittiin hyvin perinteinen sävy, jota vanhojen huoneistojen lattioissa on käytetty ja maailman sivu: kyyhkynharmaa. Hyvän harmaan löytyminen on aina pieni lottovoitto sinällään - liian liiaa tai liian sinistä kun ei saa olla.

Kommentit (5)

Suski
1/5 | 

Upeita sävyjä kerta kaikkiaan! Muistatko, mikä on tuo sävy kolmannessa kuvassa ylhtäältäpäin? Onko se sellainen hieman minttuinen vihreä vai näkevätkö silmäni ihan väärin? Juuri jotain tuontyyppistä etsin nimittäin. :) Olohuoneessamme on ihan liian valkoista...

Heli Ingeborg
Liittynyt26.8.2015
2/5 | 

Hei Suski!

On juurikin sellainen hento vihreä Tikkurilan sävypaletista. Keittiönkaappini ovat juurikin tätä samaa. Tarkka koodi ei ole minulla itse ylhäällä, mutta senkin saan remppadokumenteista varmasti selvitettyä.

Seuraa 

Heli Thorén on 37-vuotias kaupunkilaisdaami, joka kertoo blogissaan sisustavasta elämästä, onnellisista illoista ja kaikenkokoisista unelmista.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat