Kirjoitukset avainsanalla Tikkurila

Värit ja niiden valitseminen - remontin ehdottomasti herkullisin osa on käsillä (jos ei lasketa antiikkikaapin metsästystä huutokaupasta). Tikkurilan värivihkoa on nyt viety ulos ja tuotu taas sisään, ja pian alkaa olla valmista. 

Pienistä värilapuista tihrustaminen on haastavaa. Koska tavoitteena oli löytää paitsi harmoniset myös sopivan likaiset ja utuiset sävyt, tilasin Tikkurilalta väreistä suuremmat mallit näytille. Kaikista Tunne Väri -kartan sävyistä on saatavilla jopa A4-kokoiset mallit ja muista sävyistä kokoa A5. Värimallit helpottavat valintaa huomattavasti (kuka oikeasti pystyy pomminvarmasti päättelemään oikean sävyn minilappusesta?). 

Tällä kertaa meni kerralla oikein. Tilasin joistakin sävyistä vaaleammat versiot, jos alkaisi jännittämään. Silti se rehdisti tummempi sävy tuntui tälläkin kertaa paremmalta. Itse valitsen sävyjä muutamaan neuvoon nojaten, kirjaan niitä oheen alle, jos teistäkin joku rakastaa miettiä uusiä sävyjä seinille:

1. Mitä näkyy ikkunasta?

Maisemalla on merkitystä myös silloin, kun sävyjä valitaan. Kun tavoitteena on harmoninen ja levollinen koti, kannattaa kurkkia ikkunoista ulos ja huomioida näkymä myös sävyä valitessa. Kun sävy sopii yhteen ja myötäilee näkymää, kotona on yksinkertaisesti mukavampi olla. Kokonaisuus on näin levollisempi. Huomioi myös se, että maisema voi muuttua suurestikin vuodenajan mukaan (vihreä on aivan eri asia kuin loskan harmaa tai lumen valkoinen).

2. Huomioi valon määrä

Toisessa valossa - esimerkiksi aamuauringossa - sävy voi näyttää aivan erilaiselta kuin illan hämärässä. Jos olen sävystä epävarma, teippaan sen seinälle ja tarkkailen sen muutoksia vuorokauden eri aikoina tilassa. Näin näen, miten sävy "käyttäytyy" oman kotini seinällä.

3. Valitse likaisempi vaihtoehto

Jos olet kuin minä, joka rakastaa utuisia ja levollisia sävyjä, kannattaa esimerkiksi sinistä metsästäessä valita hyvin harmaalta näyttävä vaihtoehto. Reippaan sinisessäkään ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta omaan silmään rauhallisempi yleisilme syntyy, kun sävy on "likaisempi". Tällä kertaa pähkäilin värejä yhdessä värineroystäväni kanssa - ihan parasta, kun on pallotteluseuraa toisista tarkoista silmistä!

4. Mieti kiiltävyysaste

Itse suosin mattapintaa seinillä, sekin tekee omaan silmääni levollisemman ilmeen. Niinpä valitsen liki poikkeuksetta himmeän kiiltävyysasteen.

5. Valkoisella on väliä

Se, joka sanoi, että on sama, minkä valkoisen valitsee, ei ole tutustunut asiaan tarkemmin. Hyvin viileä valkoinen on seinillä kylmä, liian lämmin taas kääntyy turhan paljon keltaiseen. Vertaile valkoisia huolella, mikä sopii oman kotisi pinnoille parhaiten.

6. Mieti yhteensopivuutta

Jos tilat ovat yhteydessä toisiinsa, on hyvä miettiä, että sävyt keskustelevat kauniisti keskenään. Etenkin, jos kodissa on näkymiä huoneesta toiseen, on tärkeää miettiä, että sävyt seinillä sointuvat levollisesti toisiinsa.

 

Ai mitä meille on luvassa? Ainakin rohkean keltainen halli ja sininen sali - ah, en malta odottaa, että näen sävyt seinillä! Väriraporttia seuraa, jahka maalarit pääsevät pensseleihin ja maalipöniköihin käsiksi.

Kommentit (0)Kuvat: Residence

Ai mitäkö mietin? Pohdin, että haluaisin asua veden värisissä huoneissa. Erisävyiset, utuiset siniset ja vihreät kiinnostavat nyt kovasti. Sävyt saisivat olla tummiakin, dramaattisia jopa, mutta toisinaan myös kepeän ja raikkaan ilmavia, sumuisen taivaan sinisiä. 

Kävin katsomassa Parhaan Elokuvan Oscarin voittaneen The Shape of Water -elokuvan, ja uskon, että se sai tämän aikaan (itse elokuva oli ennen kaikkea visuaalisesti aivan huikea!). Olen pyöritellyt Tikkurilan värilappusia, yhdistellyt, pohtinut ja tehnyt mielessäni päätöksiä. Enää puuttuu maalia vaativa asunto ja pensseli.

Kommentit (0)

Tukholmassa rakastuin palavasti Adean protona esiteltyyn sohvaan, joka toivon mukaan nopeasti saapuu myös valikoimiin asti. Kevyt korirunko on kaunis, mutta ah niin osuva oli myös verhoilun väri.

Sen verran oli voimakas tenho tuossa sävyssä, että se pääsi mukaan yhteen tulevaan sisustusprojektiinkin. Sävy on lähellä ihonsävyä, hieman korallin vivahduksella. Liitin mukaan tämän kevään ihanimmat sävyt myös Tikkurilan sävykartasta, jos joku teistä innostuu maalaustouhuista: tummempi on K408 Linssi, vaaleampi J407 Siesta.

 

Kommentit (0)

Maalisävyjen valinta on yksi sisustussuunnittelun eniten paneutumista vaativista vaiheista. Kun aamu kodissa valkenee, saattaa sama sävy näyttää kuin täysin toiselta hämyiseen iltaan verrattuna. Puhumattakaan siitä, miltä sävyt näyttävät marraskuun harmaudessa tai kesäkuun kuulaudessa. Oikeastaan sävyjen kanssa täytyisi saada elää tovi, ennen kuin voi päättää, tekikö oikean valinnan.

Keittiön ja ruokailutilan seinään meillä suvittiin Tikkurilan V484 Ajopuu-sävyä. Maitokahvi, hiekka, pellava - neutraali vaalean ruskea toimii ihanasti tilan lämmittäjänä. Se on huomattavasti tummempi kuin valkoinen, muttei kuitenkaan liian kohtalokas - oikeastaan olen tullut siihen tulokseen, että sävy on klassisuudessaan tilaan t ä y d e l l i n e n. Haussa oli väri, joka toimii yhteen monien muiden sävyjen kanssa, tasapainottaa viereisen kirjaston tummuutta. Maitokahvi, tai beige, on sävynä harmaata lämpimämpi ja jopa monien muiden sävyjen vierellä neutraalimpi. On vaikea keksiä sävyä, jonka rinnalla esimerkiksi Ajopuu ei näyttäisi kauniilta yhdessä.

Jatketaan myöhemmin seuraavaan huoneeseen - siihen tummaan kirjastoon...

 

Kommentit (1)

Seuraa 

Heli Thorén on 37-vuotias kaupunkilaisdaami, joka kertoo blogissaan sisustavasta elämästä, onnellisista illoista ja kaikenkokoisista unelmista.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat