Kirjoitukset avainsanalla keittiöremontti

Keittiöstä terveisiä. Pieniä siirtoja täytyy vielä tehdä, mutta melkoisen valmista täällä on (pastat kiehuvat ja pullat paistuvat). Ohessa muistiinpanoja keittiön perusperiaatteista.

Vaikka tila on verrattain pieni, uudessa köökissämme syntyy vaivattomasti ruokaa ja leivonnaisia jopa kolmen kokin porukalla. Täällä myös istun itsekseni aamun lehden ja voileivän kanssa - pidän tilan tunnelmasta. 

Keittiö syntyi remontissa tilojen väliin. Toisella puolen on makuuhuone, toisella eteinen. Tilassa ei ole ikkunoita - se onkin oikeastaan ainoa asia, minkä kanssa uutta pohjaa suunnitellessa kipuilin. Keittiön paikka ei kuitenkaan olisi voinut olla mikään muukaan, koska halusin kunnioittaa alkuperäistä pohjaa. Keittiö säilyi paikoillaan, vain toiminnallisuudet muuttuivat. Samalla ajatus sellaisesta vanhan ajan piikojen tilasta tuli todeksi (leikin mielelläni toisinaan täällä kotioloissa piikaa.) Ruokailutilasta tehtiin minun pieni makuuhuoneeni. Nukun siis keittiön vieressä kunnon vanhan ajan piikojen tapaan. Sijainti on osoittautunut toimivaksi, koska toisinaan aamuisin voin sängystä käsin huudella aikaisien aamujen koululaisille aamiaisohjeita (tähän tuskin oikeilla piioilla oli oikeutta). 

Koska tila on pieni, kaapistot toteutti mittojen mukaan puuseppä. Tämä osoittautui hyväksi valinnaksi - paitsi, että olen virolaisen puusepän jälkeen todella tyytyväinen, sain myös jokaisen nurkan hyödynnettyä. Kaapistojen materiaali on mdf ja sävy klassinen harmaa. Ensimmäinen harmaa keittiöni on tämä, ja rakkaus syttyi siihen välittömästi. Myös harmaan sävy on täydellinen (se on yhden asteen tummempi kuin vaalea kyyhkynharmaa lautalattiamme). 

Tasoiksi halusin jälleen carrara-marmoria. Vaikka se on arka, pidän elämästä sen kanssa niin, että kestän sen haasteet ilolla. Jotta tilassa säilyi yhtenäinen tyyli, allas ja induktio-liesi ovat molemmat valkoiset. Jääkaappi integroitiin samasta yhtenäisyyden säilyttämisen syystä. 

Lopputulokseen olen kovin tyytyväinen. Sijainti toimii, ruokailutilaan on vähän matkaa, mutta jotenkin ajatus salissa syömisestä tuntuu viehkeältä. Teemme aamiaisella niin viikonloppuisin, että katamme tarjottavat buffetiksi keittiöön ja kipitämme saliin annoksien kanssa. Leikimme olevamme hotellissa. Salissa on myös astiakaappi, jossa säilytämme esimerkiksi laseja juhlaan. Näin ne ovat salissa käden ulottuvissa (vain kuohuviinin joutuu hakemaan keittiöstä jääkaapista). 

Valaistuksena keittiössä ovat Domus Classican klassikko-posliinivalaisimien lisäksi päivänvaloa jäljittelevä led-nauha kaappien alla. Se oli puusepän idea ja päätös, yllättäen olen ollut hyvin tyytyväinen, vaikka yleensä ajattelen perinteisten valaisimien riittävän. Pistorasiat ovat kokonaan posliinia ja niin ikään Domus Classicalta. Ne ovat itsessään niin kauniit, että ihailen niitä monesti paahtoleipää nakertaessani.

Vielä uupuvat avohyllyt ja statement-valaisin, vanha messinkiaarre on seinään toiveissa. Haukku kerrallaan tästäkin keittiöstä tulee valmista. 

Keittiön anatomia

Kaapistot: Blade / Allan Viik

Tasot: Liidukivi

Posliinivalaisimet ja pistorasiat: Domus Classica

Messinkivetimet (kahta eri kokoa, suurempaa alakaapeissa, pienet nupit yläkaapeissa): Rakennusapteekki

Hana: Tapwell (messinki)

Baarituoli: Nikari

Harmaan sävy: L497 / Tikkurila

Kommentit (7)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kävin eilen inspiroitumassa Creannon (myyvät Kvänumin tuotteita) ja Zarron upeassa Apt 12 -asunnossa Punavuoressa, 1860-rakennetussa hurmaavassa talovanhuksessa. Kahden brändin yhteisessä kodissa pääsee todella kokemaan, näkemään ja tuntemaan yritysten valikoimaan kuuluvien huonekalujen ja sisustusesineiden tunnun - ja elämään hetken niiden keskellä. Olin enemmän kuin vaikuttunut! Näin remontin viime metreillä on hyvä saada ideoita, että mitä sitten voisi taas seuraavassa remontissa toteuttaa (vaarallista - ja ajatuksena tällä hetkellä, noh, aika kuluttava).

Asunnon sisustussuunnittelusta on vastannut todellinen hyvän maun kaksikko Minna ja Rene Granström, jotka yhdessä vastaavat Kvänumin myynnistä Suomessa (hei, miten style idea on tehdä meikinpesupaikka makuuhuoneen yhteyteen brittiläisittäin!?). Tilaan ja sen tuotteisiin pääsee tutustumaan varaamalla ajan etukäteen - suosittelen, jos sisustushankinnat tai vaikkapa keittiö- tai vaatehuoneremontti kummittelevat mielessä. Asuntoa voi myös vuokrata yksityistilaisuuksiin, sekin onnistuu Creannon kautta. 

Loistokasta viikonloppua ystävät!

 

Kommentit (0)

Kuvat: Creanno / Kvänum

Kun keittiö suunnitellaan alusta asti uudelleen, on sen toimintoja ja käytännöllisyyttä tärkeä miettiä huolella. Itse olen haka visuaalisissa asioissa, mutta autas kun yhtälöön lyödään sentit ja numerot (sekä mittanauha) en olekaan enää parhaimmillani. Onneksi lähipiiristäni löytyy asiantuntijoita, joiden puoleen kääntyä (suosittelen pro-tyyppien hyödyntämistä remontissa ihan kaikille. Loppujen lopuksi säästyy rahaa ja hermoja, kun hommat hoidetaan alusta asti asiantuntemuksella). 

Jos neliöitä on käytössä vaikka millä mitalla, on keittiön suunnittelu monella tapaa helpompaa. Meidän kodissa haluttiin verrattain pieniin neliöihin aikaansaaduksi kokonaisuus, joka palvelee meidän perhettä ja sen tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla. 

Jututin omien keittiöni senttien kanssa auttanutta sisustusarkkitehti Sari Forellia. Hän jakaa niksit hyvään keittiösuunnitteluun, jotta lopputulos olisi mahdollisimman onnistunut sekä arjen että silmänilon kannalta - myös meidän pienemmissä neliöissä.

1. Mikä on mielestäsi keittiössä kaikkein tärkeintä?

Mielestäni keittiön pitää olla paitsi hyvin toimiva ja kaunis kokonaisuus. Kun nämä asiat toteutuvat, on keittiösuunnittelussa onnistuttu. Keittiö on kallis investointi ja siksi sen on tärkeä vastata käyttäjän tarpeita. Kun lähden suunnittelemaan keittiötä, mietin ensimmäiseksi sitä, mitä toimintoja kukin perhe keittiöltään tarvitsee ja haluaa. Myös se, että keittiö sulautuu muuhun sisustukseen, on tärkeää. 

2. Mikä keittiösuunnittelussa voi mennä pieleen?

Keittiösuunnittelussa mitoitus on kaiken a ja o. Kaapit ja laatikot pitää aueta suunnitellulla tavalla. Toiminnallisuutta on tärkeä miettiä oman arjen kannalta. On esimerkiksi hyvä pohtia, minne tyhjennetään astianpesukoneesta astiat. Myös sitä on tärkeä miettiä, että onko altaalta pitkä matka liedelle tai mahtuuko keittiöön kaksi kokkia tarvittaessa. Työtasotilaa on tärkeä olla riittävästi. Juuri mitoituksissa ja etäisyyksissä kannattaa konsultoida asiantuntijaa ennen keittiön tilaamista. Keittiösuunnittelussa on monta käytännön haastetta, siksi kannattaa lähteä liikkeelle kartoittamalla arjen tarpeet keittiötä ajatellen yhdessä ammattilaisen kanssa. 

3. Mitä pieneen tilaan keittiötä suunnitellessa tulee ottaa huomioon?

Tilan toiminnallisuuden merkitys kasvaa, kun keittiö suunnitellaan pieneen tilaan. Tällä tarkoitan esimerkiksi sitä, että astianpesukoneen pitää mahtua aukeamaan kunnolla, ja laskutilan tarve on myös tärkeä pitää suunnitellessa mielessä. Vaikka pienen keittiön suunnittelussa täytyy tehdä enemmän kompromisseja, voi hyvällä suunnittelulla saada kokonaisuudesta toimivan ja tehokkaan.

4. Mitkä ovat keittiötrendit juuri nyt?

Mielestäni keittiötrendit ovat menneet rennompaan ja sisustuksellisempaan suuntaan. Kliiniset, kiiltävän valkoiset tilat ja mustat kivitasot ovat vaihtuneet puunsävyihin tai maalilla sävytettyihin ovimalleihin. Keittiö on myös aiempaa enemmän osa kokonaissisustusta. Kodinkoneet integroidaan mielellään kalusteiden sisään, kalusteovien taakse. Keittiön kalustemaisuus luo rauhallisemman ilmeen, joka on omiaan, kun avokeittiöitä suositaan yhä enemmän. Avokeittiö takaa yhdessä kokkailun ja seurustelun samalla. Keittiössä myös yksilöllisyys saa näkyä. Taulut, kasvit ja sisustusesineet luovat keittiön viimeisen, persoonallisen ilmeen.

5. Mitä materiaalia et suosittele keittiöön ja miksi?

En suosittele keittiöön sellaisia materiaaleja, jotka eivät kestä käytössä. Esimerkiksi huonot liimapinnat tai heppoinen maalaus, eivät kestä käyttöä toivotusti. Nämä seikat liittyvät taas siihen, kuinka laadukkaalta toimijalta keittiön tilaa. Puutasot soveltuvat keittiöihin yhtä lailla kuin vaikkapa teräs, komposiitti tai kivitasokin - kunhan puutasoa jaksaa huoltaa. Teräksen kanssa on kestettävä naarmuuntumista, marmorin kanssa taasen sitä, että se on hyvin huokoinen materiaali, ja elämänjäljet näkyvät siinä selvästi. Kun materiaalit ovat laadukkaita, ne sopivat kaikkiin keittiöihin.

6. Mitä omassa keittiössäsi on ehdottomasti oltava ja miksi?

Persoonallinen ilme on omassa keittiössäni kaikkein tärkeintä. Pidän paljon luonnonkivi- ja kvartsitasoista, koska ne ovat niin helppoja ja huolettomia. Kodinkoneet eivät saa olla näkyvissä, mutta samalla niiden täytyy hoitaa hommansa moitteettomasti. Herkullinen ruuan tuoksu on viimeinen silaus, jolla oman keittiöni viimeistelen. Jotta siihen pisteeseen päästään, on ensin luotava keittiöstä toimiva ja viihtyisä kokonaisuus.

Vinkit antoi sisustusarkkitehti Sari Forell, Studio Forell

 

Kommentit (6)

Keittiöremontti tuo mukanaan paljon kysymyksiä ja lukuisia tehtäviä päätöksiä. Kun keittiön suuremmat linjat alkavat olla jo selvillä, pääsee keskittymään seuraaviin kysymyksiin, joista yksi tärkeimmistä on tason materiaali. Olen mieltynyt itse kovasti kivitasoon. Mielestäni se tuo ylellisyyttä ja arvokkuutta keittiöön - ja on myös varsin mukava ja huoleton käytössä. 

Aikaisemmissa kahdessa kodissani Carrara marmori on ollut ilmeinen valinta klassisuutensa ansiosta. Pidän siitä edelleen - oma silmäni ei väsy siihen. Uudessa keittiössäni olen kuitenkin ryhtynyt punnitsemaan myös muita sävyjä ja suomalainen kivi on alkanut kiinnostaa minua (miksi lähteä merta edemmäs kalaan tai kivihakkuuseen?). 

Nyt punnitsen vaihtoehtojani vielä hetken verran. Perinteinen marmori pitää pintansa edelleen, mutta myös oheiset kaksi harmaan sävyä toimisivat (uusi keittiöni on yllätys, yllätys - harmaa!). 

Harmaa suuremmilla laikuilla on Viitasaaren vaalea graniitti

Harmaa pienillä täplillä on Kurun harmaa

Punamustasävyinen kivi Viitasaaren punainen graniitti

Kaikki kivet Loimaan kivi

Kommentit (0)

Seuraa 

Heli Thorén on 37-vuotias kaupunkilaisdaami, joka kertoo blogissaan sisustavasta elämästä, onnellisista illoista ja kaikenkokoisista unelmista.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat