Kirjoitukset avainsanalla leipominen

Jos tarinaan on uskominen, Runebergin torttu on saanut alkunsa aivan karmivasta makeanhimosta. Tiedättekö sellaisen olon, kun olisitte valmiita antamaan varsin paljon jostakin hyvästä - mutta kauppa on liian kaukana (tai ehkä tässä tapauksessa sellaista ei edes ollut lainkaan lähettyvillä)? No, kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg ratkaisi asian supattamalla sokerihampaan kolotuksestaan vaimolleen. Ja näppärä vaimo kun oli, Fredrika leipoi kaapin perältä löytyneistä tarpeista tortun, jota me syömme hyvillämme vielä tänäkin päivänä - tarkalleen ottaen ainakin huomenna, Runebergin päivänä 5.2.

Teimme lasten kanssa Runebergin torttuja hyvin helpolla reseptillä ja jätimme pois punssin - jolla tortut voi halutessa kostuttaa paistamisen jälkeen. Oli valehtelematta paras torttu, jonka olen tänä vuonna nauttinut! Ja laiska leipurikin kiittää, tortut syntyivät yhteistyössä pikku käsien kanssa nopeasti - makeanhimo tyydytetty.

Nopeat Runebergin tortut

1,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl kardemummaa jauhettuna

175 g voita

1 3/4 dl sokeria

2 luomu kananmunaa

1,5 dl manteleita rouhittuna

1,5 dl mantelijauhoja (tai korppujauhoja Fredrikan ohjeen mukaan)

1,5 dl maitoa

 

1. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma.

2. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, vatkaa mukaan kananmunat, yksi kerrallaan. Lisää mantelit, mantelijauho ja maito. Sekoita taisaiseksi.

3. Jaa taikina muffinivuokiin tai korkeisiin metallivuokiin, jotka on voideltu hyvin. Tortut turpoavat uunissa aika tavalla, laita siis taikinaa vähän ja jos käytät paperisia muotteja, laita niitä kaksi päällekkäin.

4. Paista torttuja uunissa 225 asteessa 12-15 minuuttia.

5. Koristele jäähtyneet tortut vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella. 

P.S. Itse asiassa huhujen mukaan alun alkaen Fredrikan kaapista löytyi omenahilloa ja hän käytti sitä tortun päällä. Mantelijauhoja hän ei myöskään käyttänyt, vaan jauhoi jauhoiksi vanhoja korppuja.

Kommentit (2)

Vierailija

Tuo tarinahan ei pidä paikkaansa. Tortut keksittiin leipomossa ja siellä Runeberg niitä söi. Googlella löytyy tietoa

Heli Ingeborg
Liittynyt26.8.2015

Ehkä tälläkin tarinalla on monta versiota. Tämän olen minä kuullut ensimmäistä kertaa jo ruotsinkielisessä päiväkodissani, jossa Runebergin päivät olivat iso juttu. Niin tai näin, tortut ovat hyviä - meitä lykästi! ;)

Seuraa 

Heli Thorén on 37-vuotias kaupunkilaisdaami, joka kertoo blogissaan sisustavasta elämästä, onnellisista illoista ja kaikenkokoisista unelmista.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat