Kirjoitukset avainsanalla parisuhde

 

Malta vielä. 

 

Kun sisustamme kotiamme, suunnittelemme illallista, lomamatkaa tai oikeaa asua ystävän syntymäpäiville, olemme tottuneet saamaan haluamamme juuri silloin, kun keksimme sitä haluta. Maailma ja sen viehätykset ovat napin painalluksen päässä, usein ei tarvitse lähteä puhelinta pidemmälle saaliin hakuun. Mutta entäpä siinä kohtaa, kun keksimme haluta ihanan ihmissuhteen? Eikö silloinkaan tarvitse kuin kurottautua kohti mahdollisuuksia hohkaavaa luuria?

 

”Nyt olen valmis sitoutumaan. Valitsen Tinderistä ne sopivimmat ehdokkaat ja käyn jokaisen kanssa treffeillä. Kyllä se sitkeällä yrittämisellä sieltä löytyy.” 

 

Näin on todennut useampikin lähipiirini ihminen. Tämän he ovat saattaneet sanoa siinä kohtaa, kun halu skipata yksinäiset sunnuntait tai itsensä etsimisen retriitit sinkkuna, on kasvanut piinaavan kovaksi. Ja kas, pyyhkimällä oikealla tai vasemmalle, he ovat alkaneet järjestää omaa tulevaisuuttaan. Kuulostaa kätevältä ja ennen kaikkea tehokkaalta sekä aikaa säästävältä, eikö totta?

 

Mitä se todellisuudessa tarkoittaa?

 

Toiset uskovat kohtaloon, toiset onneen, hyvään tuuriin tai pelkkään kovaan työhön. Toiset ajattelevat meidän lipuvan halki elämän virran heiteltävinä vailla sen suurempaa merkitystä. Itse uskon kaikkien yllä mainittujen yhdistelmään, mutta myös siihen, että kaikella on määräaikansa. Kaikki heti minulle nyt -kulttuurissa arveluttaa eniten se, että siinä missä se saattaa istua siihen sushiin tai kesämekkoon, ihmissuhteissa saatamme sotkea kuviomme pahemman kerran. 

 

Ajatellaan vaikkapa meitä vastaeronneita. Eroa saattaa seurata monenlaisia tunteita; helpotus ja suru sekoittuvat myös malttamattomuuteen ja jopa epätoivoon. ”Eihän tämän näin pitänyt mennä”, ”tässä iässä olin ajatellut olevani ihan toisessa kohdassa elämää”, ”en todellakaan viihdy yksin” -ajatukset ovat toki epämiellyttäviä. Ne ovat myös elämän kannalta valtavan merkityksellisiä ja oleellisia - ne on hyvä käydä itsensä kanssa läpi - kivunkin uhalla. Vaikka esimerkiksi Tinderistä voisi helpostikin löytyä uutta seuraa, jonka huumassa voisi skipata tämän kurjalta tuntuvan vaiheen, ei houkutukselle välttämättä kannata antaa periksi. No miksi ei? Jos mahdollisuus löytää uusi kumppani mahdollisimman nopeasti on olemassa, miksi emme käyttäisi sitä hyväksemme? 

 

Itse ajattelen, että meidän kaikkien varalle on kyhäilty jonkinlainen suunnitelma, joka toki elää koko ajan elämän edetessä. Voimme vaikuttaa reittiimme paitsi omilla valinnoillamme, myös sillä kovalla työllä. Kaikkea epämukavalta, surkealta ja jopa lamaannuttavan pelottavalta tuntuvaa ei silti kannata paeta tai yrittää toiseen suuntaan kääntymällä sivuuttaa. Olen leikillisesti muutamalle sinkkuuden kurjuutta pakenevalle kanssaeläjälle sanonut, että Tinder sotkee tähtikuviot. Pysyn kannassani vaikka tiedän varmuudella, että toiset palvelusta parin löytäneet ovat yhä onnellisesti yhdessä (valitettavan monet eivät ole, vaan ovat ainoastaan päätyneet solmimaan väärään aikaan, väärän tyypin kanssa niin kutsutun todellisuuspakoliiton). 

 

Jos skippaamme itkun ja porun, jotka nekin kuuluvat tähän soppaan nimeltä elämä, ja pyrimme näin jouduttamaan mukavien asioiden elämäämme ajautumista, saatamme missata Sen Todellisen Tyypin, joka oli meille tarkoitettu. Hän olisi juossut puistossa meitä vastaan, ilmestynyt samaan seminaariin, kuulunut sattumalta meidän mökkiporukkaan tai kurkottanut samaa hernepussia pakastealtaasta juuri silloin, kun niin oli määrä tapahtua. Se olisi saattanut tapahtua siinä kohtaa, kun kyyneleet oli pyyhitty, ja elämä oli alkanut sinkkuna jo maistua aika pirun hyvälle. Vaan entä jos päätimme hakkeroida järjestelmää ja ohittaa vääjäämättömät vaiheet ja sitten päätyä sinne pakastealtaalle pizzaa etsimään käsi Tinder-löydön kädessä kiinni? Siinä sitten kassalle suunnistaessa miettisimme, että tulipa lämmin tunne katsoessa tuota herneitä valitsevaa tyyppiä siinä altaalla. Kukakohan se mahtoi olla?

 

PS. Te jotka elätte onnellisessa liitossa sellaisten naisten tai miesten kanssa, jotka eivät tulleet vastaan elämän tuoksinassa, vaan itse etsimällä, olen iloinen puolestanne. Uskon, että siinä kohtaa, kun te päädyitte itse ottamaan kumppanin etsimisessä ohjat isosti käteen, olitte valmiita löytämään teille hyvän ihmisen. Hyvä niin, onnea matkaan!

 

PPS. Te, jotka ehkä tunnistitte itsenne siitä epämukavuuden välttely -vertauksesta, ja elätte nyt hyvältä tuntuvassa Tinder-liitossa, olen iloinen puolestanne. Jos joku suru on menneestä jäänyt surematta, joku epävarmuus kiireessä laukaisematta tai joku pelko kohtaamatta, älä huoli, ehdit vielä. Parhaassa tapauksessa vieressäsi on ihminen, joka voi lainata tukevaa olkapäätä menneen läpikäymiseen. Ja jos tuntuu, ettei se olkapää menneesi painoa kestä, vilkuta hyvästit sille ja jatka reippaana matkaa. Pakastealtaalla tavataan.

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Kiitos upeasta tekstistä. Itsekin näitä samoja asioita pyörittelen vastaeronneena mielessäni ja olen päätynyt samaan kuin sinä. Tosin se vei hetken, ja tuli ne tinder-treffitkin kokeiltua. Mutta nyt annan tien kuljettaa sinne minne se vie, itsellään.

Heli Ingeborg
Liittynyt26.8.2015
2/2 | 

Hei Henriikka!

Voih, itsekin olen aikanaan testannut Tinder-treffit ja hyvä niin. Nekin vahvistivat matkaani tähän kohtaa elämää, jota taitan valtavan onnellisena ja luottavaisena tietäen, että se tulee eteen, mikä tulla kuuluu.

Myötätuulta kesään Henriikka! ❤️

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valmiissa maailmassa olemme tottuneet siihen, että voimme saada tarvitsemamme, kun keksimme alkaa haluta jotakin. Nälän yllättäessä sushiateria on helpoimmillaan pyörälähetin päässä, kun meidän tekee mieli mennä elokuviin, voimme varata liput seuraavaan sopivaan näytökseen. Ystävän seuraa halutessa, usein puhelinsoitto riittää. Mutta entä kun haluaisimme rakastua? Impulssin toteuttamisen sijaan puhutaankin kännykän napin painallusta monimutkaisemmasta kaavasta: oikeasta ajoituksesta, onnekkaista sattumista ja omasta valmiudesta ottaa rakkautta vastaan - ennen kaikkea juuri viimeksi mainitsemastani. 

Kirjoittaessani Ehjäksi - kertomus hyvästä erosta -kirjaani, haastattelin projektin edetessä yhteensä yli viittäkymmentä eronnutta. He kertoivat omista vaikeista hetkistään, surustaan, selviytymiskeinoistaan ja myös siitä, milloin he tunsivat olevansa valmiita uuteen suhteeseen. Heidän tarinansa vahvistivat omaa kokemustani. Se, milloin me haluaisimme siirtyä seuraavaan suhteeseen ei vielä kerro siitä, että olisimme välttämättä valmiita pesemään yhteistä sukkapyykkiä ja olemaan auki toiselle ihmiselle. 

……...

Itse tunsin heti eron jälkeen suurta kaipuuta ihastua, rakastua ja löytää hyvä ihmissuhde. Silloin en vielä osannut erottaa, että parisuhteen sijaan kaipasin ennen kaikkea rakastetuksi tulemisen tunnetta, hyväksyvää läsnäoloa ja tunnetta, että kelpaan omana itsenäni. Hyvin nopeasti huomasin, että klisee: on ensin rakastettava itseään, piti tiukasti paikkansa. Sitä vaihetta oli rakastumisen tavoittelun kiireessäkin mahdoton ohittaa. Uuden ihmisen etsimisen sijaan aloin tunnustelemaan omia piirteitäni. Mitä paremmin tutustuin ja tykästyin itseeni, sitä selkeämmin rakkaussuhteen löytämisen pakko irrotti otettaan minusta. Koin jopa yllätyksekseni muutamia hetkiä, jolloin ajattelin, että vaikka en koskaan löytäisi rinnalleni ketään sopivaa, olisin itsenikin kanssa onnellinen (nämä hetket olivat ohikiitäviä, mutta hyvin kummallisella tavalla voimaannuttavia. Minä riitän! osasin viimein ajatella).

Kun olin eron jälkeen keskittynyt omaan maailmaani ja omaan itseeni liki kahden vuoden ajan, huomasin ensimmäisiä puhtaita hetkiä, jolloin ajattelin, että tuntuisi hyvältä jakaa elämä jonkun toisen kanssa. Ajatukseen ei liittynyt mitään ulkokultaisia toiveita juuri tietynlaisesta miehestä, vaan ainoastaan puhdasta halua olla yhdessä jonkun hyvän tyypin kanssa. Suunnitella kesälomaa, keittää aamuisin yhden kananmunan sijaan kaksi, ja jakaa sanomalehti kahtia hyvää keskustelua viritellessä. Sellaisina hetkinä aloin myös oivaltaa, että tiettyyn pisteeseen asti voimme kasvaa itse, yksin. Ennemmin tai myöhemmin vastaan tulee risteys, jossa hedelmällinen kasvu voi jatkua vieläkin hanakammin jonkun rinnalla, toisen voimavaroihin nojaten.

……….

Samaa kertoivat kirjaani varten haastattelemani eronneet. Toiset olivat toki salamarakastuneet jo edellisen liiton aikana tai hetki sen päätteeksi, mutta moni kertoi juuri sellaisesta vaiheesta, jossa he ehkä ensimmäistä kertaa uskalsivat tutustua omaan itseensä ja todella pohtia, millaista ihmistä he oikeasti vierelleen kaipasivat. Sunnuntait saattoivat toisinaan edelleen olla haikeita, mutteivat enää epätoivoisia. Itse ajattelen nyt, että siinä kohtaa, kun yksinolo alkaa tuntua hyvältä, voi toisen rinnalla alkaa tapailla onnellista elämää. 

Mutta entä sitten ne onnelliset sattumat? Tuleehan niitä varmasti meille ihan jokaiselle - tai ainakin juuri niille, jotka haluavat löytää jonkun, johon rakastua? Sillä hetkellä, kun ajattelet, että nyt näin on hyvä, vapautuu samalla ilmoille hyvää energiaa - uskon, että jotenkin niin sen täytyy olla. Sillä hetkellä, kun olemme täydellisen keskittyneitä omaan pieneen ja ihanaan maailmaamme, kannamme ehkä kädessämme hyvää kirjaa, drinkkiä, sateenvarjoa tai kauppakassia, johon olemme keränneet ainekset lempisalaattiimme, voi alkaa tapahtua.

Ehkä me menemme juhliin, jossa päätämme viipyä vain hetken, koska olemme täyden viikon jäljiltä väsyneitä (onnellisia) ja fiilistelemme jo mielessämme sitä, kun saamme seuraavana aamuna nukkua rauhassa pitkään. Juttelemme juhlissa ehkä ystävän kanssa ja samalla nostamme katseemme hetkeksi vain huomataksemme sisään kävelevän jonkun, jossa tuntuu olevan selittämättömällä tavalla jotakin merkityksellistä. Koska olemme luottavaisella mielellä (onnellisia), emme koe tarvetta alkaa rakentaa mitään, mutta jotenkin, sattumien summana päädymme juttelemaan juuri sen selittämättömällä tavalla merkityksellisen ihmisen kanssa. Ja vaikka hetki sitten olimme tavattoman väsyneitä ja haaveilimme kotiin lähdöstä, emme mieti sitä enää. Väsymyksen tunne on vaihtunut toiseen. Nyt jossakin sisällämme kuplii aito, puhdas ihastus - vahva alku rakkaudelle.

Varmasti jotenkin niin se sitten tapahtuu.

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Heli Thorén on 37-vuotias kaupunkilaisdaami, joka kertoo blogissaan sisustavasta elämästä, onnellisista illoista ja kaikenkokoisista unelmista.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat