Kirjoitukset avainsanalla västanfjärd

Näin totesimme yhteen ääneen, kun huristimme Kemiön saarelle sukuloimaan. Pääsiäismunat, hirvilihapullat, saaristolaislimppuvoileivät ja mämmi kuohukermalla antavat kummasti energiaa pakkauspuuhiin, jotka kotona odottavat. Sitä ennen on kuitenkin aika juosta aurinkoisia lenkkejä, luistella lammen jäällä ja jutella myöhään iltaan oman suvun edesottamuksista Bengtskärin taistelusta parhaisiin keksiresepteihin asti. 

Nauttikaa tekin!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päätettiin lasten kanssa, että lomalla nukutaan niin pitkään kuin huvittaa. Iltaisin ollaan vinttikamarissa laulettu vanhoja ruotsinkielisiä lastenlauluja (äiti toisinaan vedet silmissä muistoja kerratessa). Tultiin myös siihen tulokseen, että tuoreet sämpylät, vastapaistettu saaristolaislimppu, korvapuustit, auringon lämmittämät mansikat, loimulohi ja valkeiksi pestyt perunat ovat ehkä parasta, mitä suuhunsa voi laittaa. Aika onnellista tämä elämä saaristossa! 

Toivon teillekin lämpimiä ja suloisia suven hetkiä, missä ikinä heinäkuuta vietättekään. Ihanat viikot edessä, päätetään niin!

Kommentit (3)

Ja sitten tulee se päivä, kun ei vielä haluaisi lähteä kotiin. Kun voisi vielä jäädä muutamaksi, sellaiseksi hitaaksi, raukeaksi päiväksi, jolloin käydään myöhään illalla kaivoksen turkoosissa vedessä uimassa, pitkillä juoksulenkeillä, syödään mansikoita, vielä lisää kalaa ja nautitaan hyvästä seurasta. Ja sitten kuitenkin, sen haikean lähdön hetken fiiliksen viereen tulee vieläkin suurempi tunne: kiitollisuus. Kiitos saaristo, kiitos kesä ja elämä.

Kommentit (0)

Tumma, makea limppu kuuluu omaan saaristolaisarkeeni, eikä suotta - se on yksi rantaseutujen asukkaiden parhaista keksinnöistä! Omassa sukulaisperheessäni limppua on leivottu kai aina, sitä syödään kesän kalapöydän kaverina, mutta myös muutenkin - syksyllä kalasopan vierellä, joulupöydän silleistä puhumattakaan.

Resepti perinteiseen, Västanfjärdiläiseen limppuun on ohessa. Tosin joudun valitettavasti heti alkuun sanomaan, etten itse ole onnistunut vielä kertaakaan helsinkiläiskeittiössäni leipomaan yhtä hyvää limppua kuin saaristossa saan. Uskon, että näiden alla olevien ainesten lisäksi Västanfjärdissä limppuun sekoitetaan sen lisäksi jokin salainen ainesosa, joka leijuu ilmassa taikinaan mukaan. Niin tai näin, lähelle pääsemme tällä reseptillä ainakin. 
 

Västanfjärdin saaristolaislimppu 

(noin 5 limppua)

1 l appelsiinimehua

2 dl vettä

1 pussi kuivahiivaa

4 tl suolaa

2 dl siirappia

4 dl tuoppimaltaita

noin 4 dl ruisjauhoja 

noin 10-12 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä mehu kattilassa reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja siirappi. Sekoita.

2. Sekoita joukkoon maltaat ja jauhot, hämmennä.

3. Voitele vuoat voilla ja kaada taikina niihin kohoamaan. Anna kohota niin, että limput kohoavat lähelle vuoan reunaa. Paras tulos syntyy lämpimässä, liinan alla. 

4. Paista uunissa 175 asteessa noin 1 tunti ja 20 minuuttia. Paista uunin alatasolla, jotta limput eivät pala. Voitele hieman jäähtyneet limput siirapin ja veden sekoituksella (1 tl siirappia, 4 rkl vettä). Nauti runsaan voin kera.

Vinkki! Kääri jäähtyneet limput leivinpaperiin tai muovipussiin ja säilytä huoneenlämmössä. Limput säilyvät noin viisi päivää ja ovat parhaimmillaan päivä leipomisen jälkeen (toki hetki, kun voitelet juuri uunista tulleen limppuviipaleen voilla on myös aika taianomainen).

 

 

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Heli Thorén on 37-vuotias kaupunkilaisdaami, joka kertoo blogissaan sisustavasta elämästä, onnellisista illoista ja kaikenkokoisista unelmista.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat