Kirjoitukset avainsanalla joulukirja

Olen vakaasti sitä mieltä, ettei marraskuusta selviä ilman, että ilmassa on jo häivähdys tulevasta joulusta. Ainakin kun sattuu olemaan henkeen ja vereen tällainen joulu- ja perinneihminen. Eilen hankin ensimmäiset joulukukat vähän sattumalta, kun ne tulivat ruokakauppareissulla vastaan (Lidl, yllätit minut jälleen niin iloisesti!). Jouluruusu on joulukukista suosikkini, eikä ilman valkoisia hyasintteja pärjää - tosin ongelmani on, että eniten pidän niistä, kun ne ovat vain vihreänä nupullaan, mutta rakastan yli kaiken myös tuoksua, joka tulee vasta, kun kukka aukeaa. Yksi jouluni kepeistä dilemmoista. Tänäkin vuonna istutin joulukukat lasisiin purkkeihin, laseihin ja teekuppiin. Mielestäni on kaunista, kun kukkien juuret tulevat näkyviin. Ne tuovat taas jotenkin lohdullisella tavalla kevään mieleen, juuret, versot ja kasvu - ne on hyvä pitää mielessä joulunakin.

Jos lapsilta kysytään, tulevan joulun tärkein merkki on piparkakun tuoksu. Meillä olikin viime viikonloppuna lapsivieraita ja ensimmäiset piparit paistettiin ja koristeltiin silloin. Ne pellilliset eivät jää viimeiseksi, sillä pipareita pitää popsia joulukuussa tasaiseen tahtiin ja vähintään yksi hieno piparitalo on saatava aikaiseksi. Tänä vuonna piparitalon teemana meillä on Saariston lapset ja heidän kotitalonsa ulkosaaristossa (luemme kirjaa parhaillaan ja olemme kaikki hyvin vaikuttuneita). 

Koska joulu on myös kokkailun, kotoilun ja hyvän olon aikaa, kirjoitan teille tähän reseptin uudesta Joulukirjastamme, jonka Cozy julkaisi pari viikkoa sitten. Se on Riikka Kantinkosken ja Virpi Mikkosen ihanuus, joka on saanut minut innostumaan kokeilemaan uudenlaisia joulureseptejä - muiden muassa näitä pipareita ilman gluteenia, maitoa tai valkoista sokeria. Ihme ja kumma, lapset rouskuttivat pipareita myös hyvällä ruokahalulla (tosin kuorrutteesta saatiin sitten pipariin myös vähän sokeria pintaan).

Hyvää tekevät piparkakut 

noin kolme pellillistä

 

125 g luomu kirnuvoita

1,5 dl kookossiirappia

2 rkl pähkinä tai mantelivoita

noin 1-2 tl ceylon-kanelia + 1 tl jauhettua kardemummaa + 1 tl jauhettua pomeranssinkuorta + 1 tl jauhettua inkivääriä + 1/2 tl jauhettua neilikkaa TAI noin 3 tl piparkakkumaustetta (laitoin itse mausteita hieman reilummin)

1 luomukananmuna

4-5 dl mantelijauhoja

2 dl perunajauhoja

1,5 tl ruokasoodaa

1. Annostele voi, siirappi ja pähkinävoi kattilaan ja lämmitä sulaksi seokseksi. Ota kattila liedeltä, lisää mausteet ja anna jäähtyä. 

2. Sekoita joukkoon kananmuna ja sekoita hyvin. Sekoita jauhot ja sooda keskenään ja lisää muuhun taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi (lisää hieman jauhoja, jos taikina tuntuu löysältä. Mantelijauhojen rasvaisuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon niitä tarvitset.) Tarkista taikinan maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Huomioi, että mausteiden maku on aina miedompi paistetuissa pipareissa kuin taikinassa. Anna taikinan tekeytyä yö jääkaapissa.

3. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ota taikinasta pala ja kaulitse se taisaiseksi, ohueksi levyksi. Säilytä loppuosa taikinasta jääkaapissa, viileän taikinan käsittely on helpompaa. Lisää taikinan päälle hieman perunajauhoja, niin taikinan käsittely helpottuu.

4. Tee taikinasta piaprimuoteilla pipareita ja siirrä piparit leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Paista uunissa 7-10 minuuttia, kunnes piparit saavat kauniin sävyn. Anna jäähtyä ja nauti joululauluja kuunnellen (esimerkiksi Frank Sinatran joululevy toimi näiden kanssa aivan ihanasti.)

 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Heli Thorén on 37-vuotias kaupunkilaisdaami, joka kertoo blogissaan sisustavasta elämästä, onnellisista illoista ja kaikenkokoisista unelmista.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat