Kirjoitukset avainsanalla Resepti

Hoi kaikki helppoutta kaipaavat kotileipurit! Leivoin eilen ensi kertaa siemennäkkäriä ohjeella, jonka olin napannut talteen jostakin ruotsalaislehdestä. Sain nopeasti valmista ja superhyvää - eli resepti läpäisi niin kutsutun kiireisen naisen arkitestin, joten suosittelen ilolla teillekin.

Kokeile näinä pakkaspäivinä keiton kaverina - aamiaisvoileipänäkin rouskui oikein mukavasti. Ohje on helposti muunnettavissa myös gluteenittomaksi, kun käytät gluteenittomia kaurahiutaleita.

 

Superhelppo siemennäkkäri

 

3 luomu kananmunaa

1 dl kuorittuja seesaminsiemeniä

1,5 dl auringonkukansiemeniä

0,5 dl pellavansiemeniä

1 dl kaurahiutaleita

1 tl suolaa

2 rkl perunajauhoja

1. Riko munien rakenne ja lisää kaikki ainekset kulhoon. Sekoita taikinaksi. 

2. Levitä taikina lusikalla ohuelti leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 175 asteessa noin 25-30 minuuttia, kunnes näkkäri on saanut hieman väriä. Nosta näkkärit pois pelliltä kuivahtamaan hetkeksi ennen tarjoilua.

 

Tarjoiluehdotus (tietenkin mustaleima emmentalin, suolakurkun ja paprikan kanssa - mums!)

Kommentit (0)

Jo pelkästään ajatus siitä, että aamiaisella syödään keksejä, riitti vakuuttamaan minut siitä, että näiden herkkujen leipominen olisi hyvä idea. Kiitos inspiraatiosta kuuluu Tuulialle, yhdelle suosikkibloggaajistani, kun hyvää tekevästä ruoasta puhutaan. Jaan reseptin myös teille, koska uskon, että keksi aamiaisella tai iltapalalla tekee hyvää - nämä ovat vielä suussasulavia!

 

Aamiaiskeksit

noin 10 keksiä

1,8 dl mantelijauhoja

2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

2 dl pähkinöitä

2 dl kuivattuja hedelmiä pilkottuna pieneksi (omasta kaapistani löytyi taateleita, aprikooseja suositeltu)

2 rl pellavansiemeniä

ripaus suolaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl ceylon-kanelia

0,5 tl vaniljajauhetta

2 kypsää banaania

3 rkl kookosöljyä

2-3 rkl hunajaa

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

2. Muussaa banaanit yhdessä kookosöljyn ja hunajan kanssa. Voit käyttää myös blenderiä, itse laiskottelin haarukan kanssa.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää kuitatut hedelmät ja banaanimössö. Sekoita tasaiseksi ja muotoile kekseiksi leivinpaperin päälle. Paista uunissa 20-25 minuuttia, kunnes keksit ovat saaneet väriä. 

Kommentit (0)

Nauroin kaupan kassalla ääneen, kun yritin tunkea suurta kurpitsaa kankaiseen kauppakassiini. Onneksi vieressäni ruokiaan pakannut herrasmies oli avuliaalla tuulella, ja kurpitsaepisodi päättyi onnellisesti lautaselle asti.

Tämä resepti on yksinkertaisuudessaan paras niistä kurpitsakeittoresepteistä, joita itse olen testannut. Olen lusikoinut sitä pikkutyttönä ja parhaat perinteet on syytä pitää hyvissä kantimissa - nyt soppaa lusikoivat ilolla myös omat muksuni (he nauttivat sitä usein raejuustolla hunnutettuna - vinkki muille kokkaaville vanhemmille). Olen vaihtanut mummon kirjaaman kuohukerman kaurakermaksi, muuten resepti on se vanha ja sama. Teet sen sitten kuohu- tai kaurakermalla, muista soppailla kivassa seurassa ja vaikka ihan parhaat rapeat, gluteenittomat sämpylät keiton kyljessä!

Kermainen kurpitsakeitto

noin 2 kg kurpitsa eli sellainen kaunis, keskikokoinen yksilö

1 punasipuli

25 g voita

5 dl hyvää kasvislientä

2 dl kaurakermaa

suolaa

mustapippuria

päälle tuoretta basilikaa tai persiljasilppua

Bonuspäällinen: Paahdetut kurpitsansiemenet

 

1. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Viipaloi kurpitsa. Kerää sisältä siemenet talteen ja poista hähmäinen keskiosa. Leikkaa kurpitsa noin 10-15 palaan. Laita palat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja uuniin. Anna pehmetä uunissa noin 45 minuuttia, niin että kurpitsat saavat vähän väriä.

2. Kuori jäähtyneistä ja pehmeiksi paahtuneista kurpitsoista kuori pois. Anna niiden odottaa kulhossa keiton etenemistä. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen. Laita kurpitsansiemenet uuniin noin puoleksi tunniksi paahtumaan, kunnes niistä on tullut kauniin värisiä ja rapsakoita.

3. Hienonna sipuli. Laita voi kattilaan ja kuullota sipuli siinä. Lisää kasvisliemi ja kurpitsapalat mukaan porisemaan. Keittele noin vartin verran. Surauta pehmeäksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää kerma ja keitä vielä kerran. Voit halutessa lisätä lisää kasvislientä, jos keitto tuntuu turhan paksulta. Tarjoa paahdettujen kurpitsansiementen, tuoreen basilikan ja hyvän leivän kanssa.

Vinkki! Itse pidän täyteläisestä ja paksuhkosta keitosta. Siksi käytän soppaan kurpitsaa aika runsaasti. Voit halutessa tehdä sopasta laihempaa lisäämällä nesteen määrää tai vähentämällä kurpitsan määrää. 

Kommentit (2)

Vierailija

Voihan ei varsinaisesti kuulu maidottomaan reseptiin. Onneksi sipulin voi kuullottaa myös öljyssä.

Vierailija

Juurikin sama kävi silmään vakavasti maitoallergisen lapsen äitinä...

 

Olen vähän hurahtanut, täytyy myöntää. Olen viime aikoina pohtinut paljon hyvinvointia ja siitä herkullisena aasinsiltana omia ruokailutottumuksiani. Olen innostunut miettimään ravintorikkaita vaihtoehtoja ruokailla oma hyvä olo huomioiden, testannut reseptejä innolla. Olen jo kohta kymmenen vuotta noudattanut vähähiilihydraattista ruokavaliota kuin luonnostaan - se tuntuu toimivan omalla kohdallani. Nyt olen maltilla tuonut pöytään myös viljoja - vaikkakin pitkälti gluteenittomia sellaisia. 

Tällä viikolla testiin pääsivät sämpylät, jotka bongasin ihanan Vaneljan blogista. Manteli-, tattari- ja perunajauhoja sisältävät ihanuudet valmistuivat nopeasti - chia-siemenet tuovat koostumukseen mukavasti rakennetta. Ja rapea pinta! Sitä olen varsin leivättömänä kulkijana kaivannut. Sämpylät pääsivät kaveriksi ihanalle kurpitsakeitolle - se resepti on perheeni klassikko, joka ei petä - jaan senkin teidän kanssanne vielä ennen viikonloppua.

Rapeat sämpylät 

2 rkl chia-siemeniä + 1 dl vettä

4 dl mantelijauhoja

1 dl tattarijauhoja

1 dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 rkl psylliumkuitujauhetta

1/2 tl merisuolaa

3 dl mantelimaitoa (itse käytin kauramaitoa, jota löytyi jääkaapista)

1/2 tl hunajaa

loraus omenaviinietikkaa (tehostamaan kohotusta)

0,75 dl sulaa kirnuvoita (tai kookosöljyä - itse valitsen tämän vaihtoehdon)

 

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita chia-siemenet turpoamaan veden kanssa kulhoon. Anna tekeytyä geeliksi noin vartin verran.

2. Sekoita sillä välin manteli-, tattari-, peruna-, leivin-, ja psylliumkuitujauhe sekaisen. Lisää suola ja sekoita. Lisää manteli- tai kauramaito, sulanut voi tai kookosöljy, chia-geeli, hunaja ja etikka. Sekoita. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia.

3. Taikinan koostumus saa olla pehmeää leivottaessa, mutta ei lässähtää pellille laitettaessa. Lisää tarvittaessa jauhoja (itse lisäsin vähän tattarijauhoa - ehkä noin 0,5 dl). Muotoile sämpylöitä - noin 9 kpl - leivinpaperille pellin päälle. Itse tein tämän lusikalla. Voit halutessa ripotella päälle unikonsiemeniä (itse unohdin ne kauppalistalta).

4. Paista uunin keskiosassa, noin 25 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin värin pintaan. Nauti! (vaikka sen keiton kanssa)

Kommentit (0)

Seuraa 

Heli Thorén on 37-vuotias kaupunkilaisdaami, joka kertoo blogissaan sisustavasta elämästä, onnellisista illoista ja kaikenkokoisista unelmista.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat