Kirjoitukset avainsanalla Valaistus

Wall light A330S, 569 e, Artek

Anthurium Wall Lamp, 630 e, Artilleriet

Wall Lamp 32389, by Josef Frank, 480 e, Svenskt Tenn

Kauniit valaisimet ovat ehdoton heikkouteni. Minulta löytyy niitä varastosta odottamassa muuttoa useita, mutta vitsit, kun lisää tekee taas mieli. Jos ihan tarkkoja ollaan - niin muutaman seinävalaisimen tarvitsen (illat pimenevät koko ajan, valaisimet ovat aina perusteltuja!). 

Olen huono kattovalaisimien käyttäjä. Usein kyllä ripustan ne kattoon (tai pyydän sähkömiestä ripustamaan, jos ihan tarkkoja ollaan), mutta en käytä niitä oikein koskaan. En pidä ylhäältä tulevasta valosta samalla tavoin kuin pienemmistä kohdevalaisimista. Jalka-, pöytä- ja seinävalaisimet ovat suosikkejani. Olen usein juhlistanut uutta elämänvaihetta valaisimilla. Olen toivonut ja saanut niitä lahjaksi (kiitos isä ja entinen aviomies). Klassikkovalaisimet ovat loppuelämän hankintoja. Ostan valaisimia myös käytettyinä ja käytän ne valaisinliikkeessä operaatiossa ennen kotiin viemistä. Vanhoista valaisimista messinkivalaisimet ovat suosikkejani (vanha messinki on usein uutta kauniimpaa). 

..........

Uuteen kotiin tarvitsen muutaman seinävalaisimen. Eteiseen, halliin ja hallin yhteydessä olevaan työtilaan haluan nimenomaan seinävalaisimet luomaan lempeää valoa tulijoille ja lähtijöille (ja heille, jotka pakertavat työpöydän ääressä läksyineen). Kokosin oheen muutamia suosikkejani - rehellisesti sanottuna, olen kehittänyt jopa pakkomielteen kaltaisen tilan näitä ihaillessa. Artekin seinään kiinnitettävä kultakello on uutuus - pidän ylipäätään kellon muotokielestä ja mielestäni se toimii seinävalaisimena upeasti. Ylipäätään messinki toimii materiaalina uudessa kodissamme parhaiten - vanhan huoneiston korkeat tilat kaipaavat ripauksen kultaa. Anthurium-valaisin on sen sijaan maagisen upea - mutta kooltaan aika suuri - hyvässä ja pahassa. Josef Frankin 1920-luvun lopussa suunnittelema seinävalaisin on yksinkertaisen kaunis ja pidän siinä siitä, että se suoltaa valon kohti kattoa. Se luo vaikkapa eteiseen jopa monumentaalisen tunnelman.

...........

Valaistuksessa yleensä pätee kaunis sääntö kohdevalaisimien tärkeydestä. Ne luovat kodin valaistuksesta huomattavasti tunnelmallisemman kuin kattovalaisimet. Kohdevalaisimilla myös eri tiloja on mahdollista korostaa - joka toimii pienissä neliöissä tilan tuntua lisäävänä tekijänä. Kohdevalaisimilla voimme luoda kauttaaltaan lempeän valaistuksen, jossa osa nurkista jää salaperäiseen hämyyn, kun taas vaikkapa lukunurkka voidaan valaista sopivan mukavaksi.

Kommentit (2)

Elli
1/2 | 

Hei, voisitko kertoa tuota sinertävän seinän sävyä? Olen miettinyt tulevan olohuoneemme maalaamista Tikkurilan serpentiini -sävyllä, mutta myös tuollainen vähän tummempi sinertävä houkuttaisi :) tosi kauniilta näyttää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyse ei niinkään ole siitä, miten jokin valaisin valaisee, vaan millaisen tunnelman se tilaan luo. Valaisimien on ennen kaikkea tarkoitus toki avata meille mahdollisuus viihtyä kotonamme (pimeässä lukeminen on ikävää), mutta myös näyttää hyvältä ja tehdä olomme mukavaksi. Niinpä tulisikin miettiä erikseen niitä valaisimia, joiden ensisijainen tehtävä on valaista, ja niitä, jotka oikeuttavat olemassaolonsa muilla avuilla. 

Yllä muutamia kauniita näkymiä valaisimilla varustettuina, Tukholman huonekalu ja valaisin messuilta. Itse vannon juurikin tunnelmavalojen nimeen, paljon kohdevaloja, osana asetelmia. Erilaiset seinävalaisimet suosikkieni pöytä- ja jalkavalaisimien lisäksi viehättävät juuri nyt myös.

Kommentit (0)

Olen sisustaessa yksityiskohtien ihminen. Minua kiinnostavat kovasti myös ne omalla tavallaan näkymättömät pienet palat, joiden avulla arki kuitenkin on aavistuksen kauniimpaa.

Itse olen koteja remontoidessa hurahtanut vanhan mallin mukaan valmistettuihin posliinisiin valokatkaisimiin, jotka tekevät valojen napsauttamisesta päälle paljon ihanampaa. Paitsi että ne näyttävät kauniilta maalattuja tai tapetoituja pintoja vasten, ovat ne juuri se kuuluisa viimeinen, esteettinen silaus myös äänensä puolesta. Samalla kun valot syttyvät, kuuluu kaunis napsaus katkaisinta kääntäessä (oikeanlaisen napsahduksen aliarvioiminen on ykistyiskohtien täydellistä vähättelyä!). Oman tunnelmansa tuovat puolestaan posliiniset himmentimet, jotka meidän kodissa on asennettu keittiöön ja ruokailutilaan.

Pienet asiat voivat olla suuria asioita - sisustaminen on tästä paras esimerkki. Olen vaikkapa säästänyt täydellisen kauniisiin ovenkahvoihin pitkään ja hartaasti - mutta samoin kuin valokatkaisimia, niitä käytetään kotona koko ajan! Ei ole merkityksetöntä, minkälaisesta arjen apurista sitä valojaan ja kulkujaan ohjailee.

Posliiniset valokatkaisimet, alkaen 36 e kpl, Domus Classicalta

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Heli Thorén on 37-vuotias kaupunkilaisdaami, joka kertoo blogissaan sisustavasta elämästä, onnellisista illoista ja kaikenkokoisista unelmista.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat