Kirjoitukset avainsanalla marmori

Kuvat: Fantastic Frank


Keittiömme on tasoja vaille valmis - joita on nyt odoteltu useamman viikon, mutta ei mietitä sitä, sillä NE OVAT AIVAN PIAN täällä! Tämähän tarkoittaa sitä, että tulemme taas keittämään kananmunia, wokkaamaan vihanneksia, keittämään pastaa, käristämään räskäleitä ja niin edelleen. Unohdamme hetkeksi miljoonaan kertaan tehdyt uuniruoat ja otamme posliiniastiat esiin (astianpesukonekaan ei ole toiminut, tason puuttumisen dominoefekti). 

Tasoja odotellessa jaan teille inspiroivan kodin Södermalmilta Tukholmasta - ilmaa, valoa, hallituja kokonaisuuksia ja levollista tunnelmaa tulvillaan. Niin ja täällä näyttää olevan toimiva keittiö varsin samankaltaisilla tasoilla (JOTKA MEILLÄKIN PIAN ON). Lienee sanomattakin selvää, että kerron teille seuraavaksi lisää niistä meidän tasoista. Päädyin nimittäin tälläkin kertaa marmoriin, mutta merkittävällä tavalla erilaiseen kuin viime kerralla. Millaiseen ja miksi? Siitä lisää seuraavassa postauksessa.Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielestäni kauneinta on, kun sisustus näyttää huolettomalta, vaikka yksityiskohtia tarkemmin tarkkailemalla huomaakin, että kaikki on harkittua - sokerikipon kirkkaansinistä raitaa myöten. Klassinen sisustus kestää aikaa, silmä ei kyllästy ja pienillä päivityksillä sitä voi muokata ja päivittää tähän päivään. Tammea, marmoria, munankuoren valkoista ja harkitusti mustaa - näitä oli käytetty Sydneyn matkan suosikkiravintolassani Billsissä. Bondi Beachillä sijaitsevassa ravintolassa maistui erinomaiselta myös ruoka, mutta sen sisustusratkaisuja olen jäänyt mieleeni pyörittelemään jopa täydellisiä uppomunia ja vesimelonijuomia pidempään. 

Onnistuneiden värivalintojen lisäksi astiat olivat kauniita - ja jälleen huolella valittuja. Tekee mieli huokaista ihastuksesta ääneen siinä kohtaa, kun huomaat teekuppisi olevan tasan samanvärinen kuin ikkunanpuitteet ja ovenkarmit. Hei ja jos olet kyllästynyt mariskooleihisi, Bills tiesi, mitä niille kannattaa tehdä! Niistä tarjoiltiin suuret jädeannokset ja tiramisukin oli livahtanut juurikin suomalaisten kaappien perukoilta löytyvään kulhoon. Reissun jälkeen kaivoin omat kulhoni esiin ja tarjosin niistä mansikoita ja marenkia. 

P.S. Miten ihanilta näyttivät hajanaiset julisteet, kortit ja maalaukset seinällä, kauniissa asetelmassa!

Bills, Bondi Beach Sydney           Kuvista kaunis kiitos matkakumppanilleni, valokuvaaja Ulla-Maija Lähteenmäelle

Kommentit (0)

"Ei ainakaan valkoista!" Sen päätöksen teimme keittiön kohdalla yhdessä kahden ystäväni kanssa, jotka valitsivat värit uuteen kotiini. Loppujen lopuksi väriksi valikoitui heidän hienovaraisen tarkan silmän ansiosta Tikkurilan valikoimasta unelmankevyt vihreä - kaunis, harmoninen. Koska kodissani keittiö vaihtoi paikkaa asunnon toisesta laidasta toiseen, vaati keittiö enemmän suunnittelua kuin perinteinen keittiöremontti. Myös erikoinen huoneen malli vaati huomiota - muutenkin kuin täydellisen värin tavoittelun osalta. Avukseni saapui Teemu Carlsson, puuseppä Mittapuu-yrityksestä. Hänen kanssaan suunnittelimme yhdessä keittiön myös edelliseen kotiini ja olin siihen joka arjen hetki erityisen tyytyväinen. Siksi soitin luottavaisin mielin Teemulle uuttakin keittiötä suunnitellessa.

Marmoritasot olivat jotain, joista olin haaveillut vuosia - ehkä jo siitä asti, kun teini-ikäisenä istahdin patinoituneen marmoripöydän ääreen jossakin Italian maaseudulla puolisataa kilometriä Roomasta Etelään. Monet toppuuttelivat haavettani ja muistuttivat, että marmori on hyvin arka materiaalina ja suuttuu hyvin pienistäkin arjen roiskeista. Päätin, että suhtaudun tasoon kuin siihen patinoituneeseen marmoripöytään siellä Italian maaseudulla - bolognese-kastikkeen pilkut ja punaviinitahrat ovat elämää! (Olen sittemmin todennut, että tarkasta ei tule suurpiirteistä ja jokainen uusi tahra harmittaa minua aina vähän.) Tulikivi valmisti tason mittatilauksena keittiööni.

Tapwellin messingin väriset hanat olivat haaveenani niin ikään pitkään - mielestäni ne sopivat erityisen kauniisti yhteen marmorin ja vihreän sävyn kanssa. Kodinkoneiksi valikoin vanhan, tutun ja aina moitteettomasti minua palvelleen merkin Smegin. Lapsuudenkotini kaunista, vanhan ajan uunia valmistetaan vielä. Nyt kokkaan sen kanssa nostalgiakuohuissa.

Arjessa keittiö on toiminut hyvin - siellähän onnistunut remontti loppujen lopuksi mitataan. Itselleni vähintään yhtä tärkeää hyvän toiminnallisuuden kannalta on keittiön ulkonäkö - esimerkiksi kaappitilaa olisi saanut suuremmilla yläkaapeilla huomattavasti enemmän, mutta viis siitä! Pidän matalista kippikaapeista valtavasti ja ajattelen niitä suurella esteetikon lämmöllä joka päivä kuppeja ja kippoja sieltä kaivaessani.

Hei ja kirsikkana kakun päällä on upea baarikärry, joka saapui juuri tällä viikolla keittiöonnea täydentämään! Kuvaan sen teille, jahka vedin löytää paikkansa.

 

Keittiön väritys: Art of Proloque, Puusepän työt: Mittapuu, Hanat: Tapwell, Kodinkoneet: Smeg, Marmoritasot: Tulikivi, Vetimet: Rakennusapteekki

Kommentit (3)

Heli Ingeborg
Liittynyt26.8.2015
2/3 | 

Kiitos Piia! Pidän kovasti itsekin. Joskus rohkeus jättää valkoinen taakse kannattaa. Sinäkin, mustan keittiön nainen, sen tiedät :).

Seuraa 

Heli Thorén on 37-vuotias kaupunkilaisdaami, joka kertoo blogissaan sisustavasta elämästä, onnellisista illoista ja kaikenkokoisista unelmista.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat