Kirjoitukset avainsanalla vinkit

Liikuin Tukholmassa monilta osin ihanan tuttuja latuja, kävin lempipaikassa lounaalla ja ostin mekon suosikkikaupasta. Jotain uuttakin tein, nimittäin vierailin hiljattain remontoidussa National Museumissa (Södra Blasieholmshamnen 2), joka oli uskomattoman kaunis ja inspiroiva paikka. Jonoa oli lauantaina jonkin verran ja jopa ulos asti, odotin ehkä vartin ja pääsin sisään. Museoon ei ole lippumaksua ja halutessa voi jäädä paikan päälle vaikka hengailemaan (myös ravintolan ruoka on kuulemma erinomaista). Museosta saa lainata klaffituoleja, jotka voi avata ja istahtaa ihailemaan yhtä museon vaikuttavimmista kohdista, aulaa upeine katto- ja seinämaalauksineen. Etsikää tienne myös vanhaan kirjastoon, joka oli entisöity ja remontoitu niin kauniisti vanhaa kunnioittaen, patinoituneisiin puitteisiin moderneja elementtejä yhdistäen (taas itketti, miksi me täällä menimme ja pilasimme Ekbergin leipomon - en edelleenkään ole päässyt yli siitä, en ehkä pääsekään). 

1. Grand Hotelin puutarha on kesällä upea, hotellin terassilla kelpaa myös juoda kahvit tai lasin kuohuvaa.

2. National Museumin näyttelyt olivat hyvin kuratoituja ja katsottavaa riittäisi useammaksikin kerraksi.

3. Vanha kirjasto museossa - ah! Siellä sai istahtaa, jäädä lukemaan tai vaan ihailemaan näkymiä. Itse päädyin jälkimmäiseen.

4. Nytorgetilla on Rodebjerin liike, ihana ruotsalainen brändi, jonka vaatteet ovat liikkeestä ostettuina noin 30 % edullisempia kuin netistä tilatessa. Onneksi maltoin odottaa. 

5. Biblioteksgatanin varrella sijaitsee Wiener Cafe, vanha klassikko, jonka lounas ja leivonnaiset eivät koskaan petä. Testaa avokadoleipä!

6. Poikkesin myös Arketissa kauppakassiostoksilla, 25 e. Arket löytyy Drottningsgatan 53:sta. Harmillisesti liikkeen piti ensin tulla Biblioteksgatanin varteen, upeaan vanhaan taloon, joka kuitenkin paloi poroksi ennen kuin Arketin ovia saatiin auki. Drottningsgatanin liike on aika sieluton, mutta valikoima on tietty kiva ja freesi. Testatkaa myös paikan kahvilan kardemummakeksejä ja avokadoleipää (huomaatteko, mikä raaka-aine on mielestäni vastustamaton aina vaan ja edelleen?).

7. Bordallo Pinheiro kalalautaselle mahtuu suurempikin fisu, mitta on liki 30 cm. 30 e, Arket.

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tituleeraan itseäni nyt ihan aiheesta sarjamuuttajaksi. Tiedän, että moni on muuttanut elämänsä aikana varmasti enemmän kuin minä. Viime vuosina olen kuitenkin tietoisesti pyrkinyt muuttamaan yhä järjestelmällisemmin (lue: kivuttomammin) ja oppinut muutoissani yhtä ja toista.

Jaan nyt kanssanne viisi kultaista sääntöä, joita ilman kenenkään ei tulisi muuttaa. 

1. Varustus

Jos olet samanlainen astiafriikki kuin minä, älä edes harkitse muuttavasi ilman pakkauspaperia. Siihen käärii astioita mielellään, eikä purkaessakaan harmita. Astiat säilyvät puhtaina, eivätkä tule painomusteesta lähmäisiksi niin kuin sanomalehteen kääriessä. Itse pidän Clas Ohlsonin pakkauspaperista (joilla pakkaan myös lahjapaketteja silloin tällöin. Näyttää kivalta valkoisen paperinarun kera). 

Itse olen tehnyt ärsyttäviä muuttoja, joissa tavarat muutetaan ensin varastoon remontin tai asunnon etsinnän ajaksi. Tämän vuoksi olen luottanut myös edellämainitun kaupan pahvilaatikoihin, jotka ovat kestäviä ja helppoja koota. Kuplamuovi ja suuressa rullassa myytävä muuttokelmu ovat ässiä muutossa. (kelmua ostin Pelican Storagen toimistosta). Kelmulla suojaan niin sohvan, sängyn kuin pöydänkin kulmat.  Muista myös sensitiivinen maalarinteippi, jolla uskaltaa teipata kiinni herkkähipiäisen lipastonkin laatikot (jolloin laatikoita ei tarvitse tyhjentää kevyestä tavarasta). Myös jätesäkillä on väliä (niihin pakkaan tekstiilit, kuten sohvatyynyt ja lakanat). Vahvat jätesäkit löytyvät niin ikään Clas Ohlsonilta tai Pirkalta.

Muuttaessa olen viimeiseen henkäykseen välineurheilija. Hyvä repertuaari auttavia asioita tekee niin pakkauksesta kuin purkamisesta paljon mielekkäämpää.

 

2. Aikataulu

Muutto venyy aina. Mitä aiemmin aloitat, sitä todennäköisemmin selviät ilman stressiä. Tällä kertaa aloitin tavaroiden karsimisen ja pakkaamisen kaksi viikkoa ennen h-hetkeä ja ainakaan vielä paniikkia ei ole lainkaan ilmassa. Kiire tulee liki aina lopussa ja viimeiset tavatat pakataan epämääräisiin laatikoihin, joista löytyy kaikkea vanulapuista nilkkasukkiin, pyykinpesuaineeseen ja teekuppeihin. Toistaiseksi en ole keksinyt tälle lopun paniikkipakkaukselle ratkaisua, mutta reilun aikataulun järjestäminen on äärimmäisen tärkeää joka tapauksessa. 

3. Organisointi

Etenkin jos et muuta heti uuteen kotiin, on pakatessa tärkeä järjestellä elämää (ja kirjoittaa tussilla laatikoiden päälle jotakin niiden sisällöstä). Organisointi kannattaa muutenkin. Itse tein listan, että missä järjestyksessä pakkaan. Listaan laitoin myös sen, minkä halusin jättää aivan viimeiseksi, eli esimerkiksi sohvan ja sängyn käärimisen pakkausmuoviin. Listasin myös astiat, joilla olemme pärjänneet laatikoiden keskellä eläessä.

Tee itsellesi aikataulu, hoida muuttomiehet, mahdolliset tarvittavat varastot, vuokralaatikot ja muut varusteet etukäteen. Näin saat itsellesi deadlinet ja tiedät, että kaikki sujuu.

 

4. Huijaa arjessa

Koska pakkaaminen, muuton organisoiminen, uuden elämän sumpliminen, ovat kaikki kuormittavia juttuja, oikaise sieltä, mistä helposti voit. Itse ulkoistin ruuanlaiton (osittain siksi, että en organisoinut aivan timanttisesti ja pakkasin ensimmäisenä uunivuoat ja paistinpannut) läheiselle Anton & Antonille. Tänäkin iltana leivinpaperin päällä lämpiää lihapullia kermakastikkeessa ja luomuperunamuusia. 

Tilasin avukseni loppusiivoukseen siivoojan. Näin voimme jakaa puhteet ja uusi omistaja pääsee muuttamaan puhtaaseen kotiin ilman ylimääräisiä siivouskyyneleitä (liian monta kertaa olen itse tehnyt loppusiivouksen viimeisenä yönä stressin vallassa ja poistunut asunnosta muutama hassu tunti ennen uuden asukkaan tuloa). 

Olen pitänyt viilennettyä viiniä jääkaapissa. Jos joku on tullut kylään tai auttamaan, olemme juoneet lasilliset, höpötelleet samalla ja pakkaaminen on sujunut siinä sivussa kuin itsestään. Hyvän viinin (kuplivakin käy) merkitystä ei sovi muuton sujumisessa aliarvioida. 

5. Muista tunnelma

Aivan viimeisenä pakkaan kynttilänjalan, kynttilät ja tulitikut. Viinin juonti laatikoiden keskellä, lihapullien haarukoiminen tai ihan vaan pakkaamisesta väsyneiden jäsenten oikominen onnistuu mukavimmin kynttilänvalossa. Tunnelmaa ei sovi aliarvioida missään tilanteessa.

Hyvä musiikki antaa iloisen temmon pakkaamiselle. Musiikin tulee olla viihdyttävää, mutta ei liian nopeatempoista. Tämä muutto hoidettiin Spotifyn Totally Stress Free -listan tahdissa (jäin koukkuun ja aion jatkaa kuuntelua väliaikaiskodissa, istuessani Vantaan väliaikaiskodista keskustaan matkaavan bussin kyydissä kuin myös siellä uudessa kodissa - sitten joskus). 

 

Lopuksi: Muista muuttaessa päämäärä, eli se, että olet matkalla uuteen alkuun, ihanaan elämään, jossakin aivan uudessa paikassa. Elämä siellä tulee olemaan hyvää - tsemppiä matkaan!

 

Kommentit (4)

Mimmimaria
1/4 | 

Hyviä vinkkejä! Annan tässä oman vinkkini, jotka usein muuttaneena ovat helpottaneet meidän muuttoja, eli säilytä astioiden alkuperäiset laatikot jos esim kellarissa on tilaa, niissä astiat on helppo muuttaa ja varsinkin hankalasti pakattavat juomalasit. Meillä on kellarikomerossa muutaman muuttolaatikollinen näitä alkuperäispakkauksia tallessa aina, eivät ole edes tiellä kun muuta turhaa tavaraa on karsittu niin että kellarikomerolle ole juurikaan muuta tarvetta. Lautaset olen sujauttanut muuttolaatikoihin taiteltujen pyyheliinojen väliin (useampi lautanen menee yhden pyyhkeen taitosten väleissä kevyesti), näin en edes tarvitse pakkauspaperia niille ja samassa laatikossa kulkee sopivasti pyyhkeet ja lautaset. 

Heli Ingeborg
Liittynyt26.8.2015
2/4 | 

Oih, hyvät vinkit! Painan ne korvani taakse (vaikka toivonkin, etten ihan hetimiten niitä tarvitse). Kesän odotusta sinulle!

Hakkarainen
3/4 | 

Muuttaminen ei kuulu suosikkiharrastuksiini. Tavaran määrä ylittää aina odotukset, vaikka on tätä harjoiteltu jo muutamaan otteeseen. Suunnitelmissa on aina se symmetrinen ja vakaa laatikkopino, mutta lopputuloksena auto on täynnä vaikka minkä muotoisia nyssyköitä ja pussukoita. Ei se uuden asunnonkaan sisustaminen mene koskaan niin kuin Simsissä.

Innostuinpa itsekin kirjoittelemaan blogini puolelle muuttamisesta. Joskaan en välttämättä näin optimistisesti (kuka yllättyi?) https://aatenarikka.blogspot.fi/2018/04/muutossa-auttava-on-tosiystava-t...

Heli Ingeborg
Liittynyt26.8.2015
4/4 | 

Kiitos! Ja jos löydät tältä planeetalta jonkun, joka muuttoja rakastaa, tarjoan munkkikahvit! Hyvin kirjoitettu, kiitos kun jaoit.


Kauniisti ja väljästi sisustetut avohyllyt - kerrassaan kodikkaita. Harkiten! Asun-lehden osasto


Lattiataidetta Harri Koskisen suunnittelemana Timberwiselle. Uskon kauniiden koristeellisempien parkettien paluuseen - lattia on kodin kruunu! Asun-lehden osastoEleettömät, levollisen sävyiset matot - hallitsevat erikoiset valaisimet - syksyn takuuvarmat valinnat! Asun-lehden osasto

Taidetta kotiin! Se puhaltaa hengen sisustukseen. Asun-lehden osasto


Tämä sängynpääty - rakkautta ensisilmäyksellä! Matri


Nämä värit! Uskalletaan sisustaa väreillä - punertavista sävyistä harmaisiin - ihanat yhdessä. Anno


Hanni Koroma on sisustussuunnittelijanero ja ennen kaikkea arjen esteetikko vailla vertaa. Hänen suunnittelemansa Lokal-keittiö on siirrettävissä ja keittiön toiminnallisuutta sekä kodin kauneutta on sitä tehdessä mietitty erityisesti. Lokal


Vaate- ja siivouskaappi puuttuvat kodistamme - siksi olen silmä kovana niiden kohdalla. Hanni Koroman Avata-kaappi on kaunis löytö! Lokal


MUJI! Eleettömän kaunista arjen estetiikkaa. Osastolla on ollut kova kuhina, mutta kuulin sisäpiirin huhun, että tavaraa saapuu vielä lisää! Shoppasin jo maailman kauneimman mopin ja pinon kirjoja! MUJI


MUJI 

Vaikka et olisikaan antiikkihamstraaja, poikkea antiikkihalliin katsomaan Selina Vienolan kaunis tila, joka on sisustettu kerroksellisesti uudella ja vanhalla. Yhdellä sanalla: Kaunis!

Habitare aina 17.9. asti - tervetuloa!

Kommentit (3)

Seuraa 

Heli Thorén on 37-vuotias kaupunkilaisdaami, joka kertoo blogissaan sisustavasta elämästä, onnellisista illoista ja kaikenkokoisista unelmista.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat