
Mrs Jones on aina tykännyt tuoreesta leivästä, mutta pian vuosi sitten saadulla keliakiadiagnoosilla on nyt sitten jäänyt leivät vähiin. Kunnes...kuvauskeikalla Marian kotona sain tämän ohjeen, jota hieman jo muuntelinkin. Tein kaksi versiota. Olin jo pitkään haaveillut pataleivän tekemisestä ja nyt oli sen aika. Ja tuli aivan mahtavan hyvää! Ja niin helppoa. Ja samalla ohjeella siis tavallista tai gluteenitonta vain jauhoja vaihtamalla. Tee taikina illalla, paista aamulla. Helppoa.
PATALEIPÄ
7 dl ( gluteenittomia) jauhoja
31/2 dl vettä
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
Illalla: Sekoita aineet kulhossa. Laita kulhon päälle muovikelmu ja jätä yöksi ( 12-16 h) huoneenlämpöön.
Aamulla: Laita pata 225 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi lämpiämään. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hieman. Siirrä taikina kuumaan pataan ja paista 225 asteisessa uunissa 30 min kannen kanssa ja vielä 15 min. ilman kantta.
Toisen leivän tein laittamalla puolet (Pirkka) gluteenittomia jauhoja ja puolet (Risenta) maissijauhoja. Lisäsin myös kourallisen siemeniä.
Ja padasta: Mikä vaan käy, koon puolesta huomasin itse tykkääväni Sarpanevan vanhasta klassikkopadasta ja tuosta LeCreusetin pienemmästä versiosta. Le Creusetin musta pata on Mrs Jonesin kaupalta, Sarpaneva peritty.
P.S. Mun mielestä tuosta siemenleivästä tuli ehdottomasti parempi! Käytin siihen Risenta Maissijauhoja
Näyttää hyvältä! Ja melkein tuoksuukin tänne saakka :-) Täytyy kokeilla!
Mm. ..
Näyttää hyvältä. Millaisia gluteenittomia jauhoja käytit?
Moikka Soppakauha. Käytin Pirkka Gluteenitonta jauhoa ja Risentan maissijauhoja.
Kiitos, täytyy lähteä ostamaan jauhoja :-)
Käytitkö ihan maissiJAUHOA vai polentajauhoja?
Mahtavaa! En ole koskaan saanut aikaiseksi kokeiltua pataleipää gluteenittomana, mut jospa nyt uskaltais, kun tietää sen ainakin toisilla onistuvan! Herkullisen näköistä!
Nam, kiitos ohjeesta.
Enpä ole kuukausiin muistanut tehdä pataleipää, kiitos siis muistutuksesta! On niin hyvää kyllä, ja helppoa kuin mikä :)
T. Hannele/Täyttä Elämää
Kiitos Hannele, joo tosi helppoa;-)
Ihana leipä, onko joukossa jotain siemeniä?
Joo heitin sekaan kourallisen siemensekoitusta ( Pirkka salaattisiemensekoitus tms.)
Oi, tämä on varmasti superhyvää! <3 Ja menee testaukseen! :)
On kyllä ihanaa;-) erityisesti suosittelen tuota jauhojen ja maissijauhojen sekoitusta!
Hei!
Tuleehan veden olla kuumaa (eli väh.+42 asteista)?
Sannis moi itse käytin sellaista kädenlämpöistä tai hieman lämpimämpää, hanasta otin.
Voi noin pieni hiiva määrä riittää nostamaan leivän❓
Ohjeen mukaan tein, upeasti kohosi. Ehkä pitkä kohotusaika on syy?
Voiko käyttää savipataa?Se kun pitää liottaa vedessä n.15 min ennen uuniinlaittoa
Savipataa en ole kokeillut mutta miksei voisi?
Savipata laitetaan kylmään uuniin..
Ja käykö emaloimaton valurautapata?
Eila hei, itse testasin tuollaista pinnoitettua pataa ja ainakin niissä toimi hyvin. Maalaisjärki sanoisi mulle että myös valurautapata käy.
Hyvältä näyttää ja varmasti myös maistuu. Mitä siemeniä laitoit sekaan?
Riikka hei käytin Pirkka (salaatti) siemensekoitusta mutta mikä vaan käy
Ihanko oikeasti taikina nousi uudelleen uunissa, vaikka oli noussut jo yön aikana jääkaapissa?
Omien kokemuksien mukaan glut jauhojen kanssa onnistuu vain yksi nostatus. Muuttaako kylmyys asian?
Eikö ohjeessa lukenu huoneenlämmössä, ei jääkaapissa?
Hei ohjeessa sanotaan että taikina nostatetaan huoneenlämmössä
Eikö tuo jo kypsy,kypsäksi asti tuossa ensimmäisessä kypsymisessä. 225. Se on aika kuuma uuni??
Mirkku hei näin mä nyt tein kuten ohje sanoi ja hyvä tuli
Pataleipä
no et sitte Jytte-jauhoolla oo kokeellu ?
En ole kokeillut sorry
Jouduin lisäämään taikinaan 3/4 dl vettä enemmän kuin ohjeessa, koska jauhoja oli liikaa vesimäärään nähden. En sitten tiedä johtuiko se käyttämistäni jauhoista (4dl tattarijauhoja ja 3 dl vaaleita Jytte-jauhoja). Silti taikinasta tuli aika tiiviin tuntuinen painava köntti, ei kovin joustava. No, huomenna on paisto, saa nähdä miten käy.
Francesca hei toivottasti onnistui! Itse lisäsin myös vettä hieman eilen tekemääni taikinaan ettei tullut liian tiivis. Uusi kokeilu työn alla;-) ja postaus blogiin tulossa
Ei onnistunut, uusiksi meni! Joskus näiden gluteenittomien leipomusten kanssa tuntuu että tähtien asennonkin pitää olla kohdallaan, joskus tulee ihan erilainen lopputulos silloinkin kun on tehnyt kaiken pilkulleen samalla tavalla kuin edellisellä kerralla. Mutta uutta taikinaa vaan tekemään, aion kyllä ottaa tämän leivän haltuun, niin hyvältä se näyttää :)
Minä laitoin puolitoista desiä enemmän vettä kuin ohjeessa, ja silti taikinasta tuli tosi tiivis. Käytin Viljatuotteen jauhoja. Leipä on nyt menossa uuniin, katsotaan kuinka käy :)
Jos ei omista kuin normi valurautapadan, käykö se? Ja täytyykö voidella tai laittaa leivinpaperi ettei taikina tartu kiinni?
Verkar lätt att göra och resultatet ser gott ut. Måste försöka genast. Tack för receptet!
Todella hyvää! Tein "vähägluteenisen", jossa puolet gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntai) ja toinen puoli maukasta Hurjan viljaista sämpyläjauhoa (Myllärin, luomu). Kiitos ohjeesta :)
Tuleeko vain puoli tl kuivahiivaa..tein leipää eikä ihan tullut tuon näköinen
Kokeilin ja hyvää tuli! Kiitos reseptistä!
Hei, tyhmä kysymys, riittääkö padan voitelu ettei taikina jää kiinni?
Hei, kokeilussa pataleipä gluteenittomilla jauhoilla. Taikina vain todella löysää, pitääkö olla vai lisäänkö jauhoja?
Tein gluteenittomilla ja normijauhoilla valurautapadassa. Normi onnistui täydellisesti. Gluteeniton jäi vähän "tihnukaksi" ja ei noussut samalla tavalla. Missähän vika?
Onhan tuo hyvää, mutta pinta on kivikovaaja vaikea siivuttaa. Missä on rasva, jota yleensä leipätaikinaan laitetaan?
Näytti kyllä tosi hyvältä, täytyy kokeilla. Käyköhän siihen tavallinen rautapata, kun en muunlaista omista. ?
Kun kaikki aineet sekoitetaan keskenään - pitääkö vesi olla lämmintä niinkuin yleensä käytettäessä kuivahiivaa?
Hei! Entä nuo siemenet, mitä leivässä näkyy kuvien perusteella olevan, mutta ei lue ohjeessa?
Käytin tattari- ja maissijauhoja, vähän psylliumia, pellavansiemeniä ja -rouhetta. Jälkimmäisen kolmen vuoksi vettä piti laittaa melkein tuplamäärä, jotta sain oikeanlaisen sämpylätaikinakoostumuksen. Sen jälkeen leivästä tuli taivaallista! Kiitos ohjeesta! :)
Kiitos reseptistä. Tätä teen viikonloppuna!