Kirjoitukset avainsanalla Glorian kodin blogi

 

 

MY WORK: KIVILAHTIKELTANEN WORKSHOP TIIRINKOSKEN TEHTAALLA

Olimme viime sunnuntaina pienellä seikkailulla. Paikkana oli satumainen Tiirinkosken Tehdas Hämeenlinnassa.  Satua päivään toi hassun kelin ohella tilan eläimet: hevoset, karja, kanat ja lampaat. Pienimmät karitsat olivat päivän vanhoja ja meidän malleiksi pääsivät kaksiviikkoiset suloisuudet. Päivän aikana oli aurinkoa ja lämpöä, harmautta ja viileyttä ja päivän viimeisen kuvan "juhlat pellolla"-teeman yllätti kunnon lumisade. Kuvasimme, stailasimme ja mietimme kuvanrakentamista. Ihan mahtava päivä. 

Seuraava kurssi, tai rehellisyyden nimissä kaksi seuraavaa,  on jo sovittu ja suunnitteilla. Iskemme kameran jalustan santaan ja palaamme asiaan Turussa ja Hangossa kesän jälkeen. Ensimmäinen toteutetaan Turussa ajatuksella KIVILAHTIKELTANEN GOES TURKU 8.8.2017. Lisää sisällöstä piakkoin, käymme ensi tiistaina kuvaamassa lokaatiot eli workshopin kotina on vasta avattu luovan toiminnan tila Grundlage ja piipahdamme myös Aveliassa kuvaamassa. Toinen syksyn kursseista järjestetään Hangossa, KIVILAHTIKELTANEN GOES HANKO, sen työnimenä on "mielenrauhaa" ja koostamme ohjelmaa parhaillaan. Hangon kaksipäiväinen kurssi toteutetaan syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna 2.-3.9. hurmaavassa pensionaatti Villa Solgårdenissa, jossa myös yövymme. Lisää tämänkin ihanan workshopin ohjelmasta piakkoin.

Nyt Tiirinkosken tunnelmiin:

Kiitos mahtavat kurssilaiset, taitavat naiset.

Kiitos ihana Krista, kanssasi on upeaa tehdä töitä.

Tuhannet kiitokset Ninnille, Mikolle ja Annille että saimme tulla Tiirinkoskelle!  Mallien vaatteet Tiirinkosken Tehdas. ( turkki ja tyllihame sekä silinteri rekvisiittaa.) Upea painettu Tiirinkosken lampaiden taljoista käsin ommeltu liivi on Ninnin tekemä tilaustyö, tiedustelut Tiirinkosken Tehdas. Kiitos upeasta aamiaisesta ja lounasvohveleista sekä päiväkahvista. 

Kiitokset meidän ihanat mallit, Mikaela ja Sakari, Azzurro Models. Meideän eka yhteinen kuvaus, mutta ei taatusti vika.

PHOTOS KRISTA KELTANEN STYLING JONNA KIVILAHTI LOCATION TIIRINKOSKEN TEHDAS 

 

 

 

Kommentit (1)

MY WORK: SISUSTUSTOIMITTAJANA TAITEILIJA CAROLINA GRUNÉR-ASHCROFTIN JA SAM ASHCROFTIN KOTONA

 

Satumaisen kaunis näkymä  Uspenskin Katedraalille ja Helsingin keskustan kattojen yli aukeaa heti Carolinan ja Samin kodin eteiseen astuessa. Kristan blogissa lisää kuvia, klik.  Kuvauksien jälkeen perheeseen syntyi tytär.  Kodin seinill' on paljon Carolinan omia maalauksia.

 Carolinan ihania maalauksia voit katsoa  instagramissa tai Carolinan nettikaupassa www.carolinagruner.tictail.com/

Teksti Jonna Kivilahti

Kuvat Krista Keltanen

Juttu on julkaistu Glorian Koti 04/2017.

 

Kommentit (1)

Kaupallinen yhteistyö Plantagenin kanssa

 

Sormet multaan! Nyt on kevät ja hetki, jota eniten kaipaan. Lumi sulaa ja on aika miettiä kesän kasvimaata. Tulevana kesänä kasvatan yrttejä niin kotipihalla kaupungissa kuin saaressa kasvihuoneessa. Kylvin viime viikonloppuna monenlaista kasvatettavaa. Löysin Plantagenista kotiini sopivia mustia ja läkkipeltisiä alusia, joiden päälle nuo kennot on helppo asettaa ja kastelukin onnistuu ilman ongelmia.   Osaan näistä alusista kuuluu myös läpinäkyvä muovikansi, joka pitää istutuksien kosteuden sopivana. Kokeilin myös nuorimman tyttäreni kanssa hauskaa valmista pakettia, jossa oli pyöreän tarjottimen päällä pieniä läkkipeltiämpäreitä, joihin oli koottu valmiiksi niin multa, siemenet kuin nimitikut. Mahdottoman kiva juttu tehdä yhdessä lapsen kanssa. Joka-aamuinen kastelu suihkupullolla on tietenkin Fannin hommaa. Toinen superhauska juttu oli noihin maitotölkkiä muistuttaviin pahvirasioihin istutetut perunat. Siemenperunat sain myös Plantagenista samalla reissulla. Vinkkasivat myymälässä että perunoita voi kasvattaa vaikka ämpärissä parvekkeella. Innolla seuraan miten kasvu etenee. Toinen hyvä vinkki myymälästä koski mullan valintaa. Meinasin napata mukaan Yrttimultaa, mutta sepä otetaan käyttöön vasta myöhemmin. Kaikkein parhaiten siemenet itävät Taimi-ja kaktusmullassa. 

 

Kotipihalla olen suosinut yrttejä ja erilaisia tomaatteja. Uusin kokeiluni ovat idut, joita laitoin nyt kahta sorttia tulemaan. Saareen kasvihuoneeseen suunnittelen laittavani nyt yrttien lisäksi, chiliä, tomaatteja ja perunoita. Kaikki tarvikkeet eli istutuslaatikot, istutusalustat, puutarhahanskat, kastelukannut, suihkupullot ja siemenet Plantagen. 

 

 

Kuvat Jonna Kivilahti 

Uudet haasteet innostivat googlaamaan asiasta enemmän. Löysin Yrttitarha.fi tietopankista mahtavaa perustietoa, josta lainaan pätkän tähän. Lisää tietoa löydät tästä: http://www.yrttitarha.fi/tietopankki/abc/aloitte.html

 

Miten toimin, jos haluan kasvattaa taimet itse?

Paras paikka kasvattaa yrttejä on eteläikkuna valon määrän takia. Pienet siemenet voi hajakylvää isoon laatikkoon, josta taimet myöhemmin siirretään käsin omiin ruukkuihinsa. Isot siemenet kannattaa kylvää omiin astioihinsa. Basilika, kamomilla, kynteli ja mintut itävät parhaiten valossa, joten niitä ei tarvitse peittää. Astian voi peittää esim.rei´itetyllä muovilla, lasilla tai harsolla itämisen nopeuttamiseksi (kosteus ja lämpö säilyvät tasaisempina). Voit myös liottaa kovakuorisia siemeniä ja siten nopeuttaa itämistä. Yrtit koulitaan kun toinen lehtipari varsinaisten sirkkalehtien lisäksi on kasvanut. Taimiruukku kastellaan läpikotaisin ja taimet istutetaan yksitellen tai pieninä ryhminä omiin ruukkuihinsa. Voit myös poistaa heikoimmat taimet laatikosta ja jättää vain vahvimmat kasvamaan. Hentoja taimia kannattaa kastella suihkupullolla, suuria kastelukannulla.

 

Millä kasveilla kannattaa aloittaa?

Helpoimmalla selviät seuraavista yrteistä: kirveli, lipstikka, mintut, oregano, persilja, rakuuna, sitruunamelissa, tilli ja timjami. Vaateliaimpia ovat rosmariini, basilika ja laventeli. Jos haluat varmasti talvenkestävän lajikkeen, valitse iisoppi, lipstikka, rakuuna tai saksankirveli, miksei myös sitruunamelissa, mäkimeirami tai mintut. Jos kasvisi ehkä joutuvat olemaan kuivina pitkään, kannattaa valita meirami, lipstikka, rakuuna, saksankirveli, salvia tai timjami. Sensijaan yrtti-iiso, kirveli, tilli, sitruunamelissa ja basilika vaativat paljon kastelua.

 

Milloin voin aloittaa yrttien kasvatuksen?

Helmikuussa voit aloittaa kirvelin taimikasvatuksen sisällä ja maaliskuussa jo useita muita. Alussa taimet saattavat vaatia lisävaloa (esim. kasvilamppu). Piharuukkuihin voit istuttaa yrttejä jo huhti-toukokuussa ja nostaa ruukut sisälle, jos hallayö uhkaa tai sataa pidempiä aikoja.

Avomaalle varmin istutusaika on kesäkuun 10. päivän jälkeen, mutta voit istuttaa aikaisemminkin, jos voit huolehtia kylmäsuojauksesta. Kylvöt suoraan avomaalle voidaan tehdä toukokuussa.

 

Minkälaisia määriä taimia kannattaa istuttaa?

Esimerkiksi kyntelistä, iisopista, meiramista ja rosmariinista riittää tavalliselle perheelle muutama taimi, koska ne ovat hyvin voimakkaita yrttejä. Jos taas haluat vuoden teetarpeet esimerkiksi yrtti-iisosta ja tuoksuampiaisyrtistä, tarvitset maata jo useita neliöitä. Kannattaa aloittaa vaikka yhdellä taimella kustakin lajista ja katsella kuinka paljon käyttöä kasville keksii.

 

Voin kasvattaa yrttejä vain ikkunalaudallani. Mitkä yrtit voisivat menestyä siinä?

Et välttämättä tarvitse maapalstaa yrttien viljelyyn. Voit kasvattaa yrttejä parvekeruukuissa, piharuukuissa, pihan nurkassa, ikkunalaudalla, pienoiskasvihuoneissa (esimerkiksi vanhoista ikkunoista kyhätyissä).

Useimmat yrtit tuoksuvat hyvälle ja siksi niitä on mukava kasvattaa juuri esim. keittiön ikkunalla.

Ikkunalla menestyviä ovat mm.basilika, kirveli, kynteli, laventeli, meirami, mintut, oregano, persilja, portulakat, ranskalainen rakuuna, rosmariini, salvia, sitruunamelissa, tilli, timjami.

Siemenmausteita ei kannata yrittää kasvattaa sisätiloissa, koska niiden kehittyminen siemenasteelle on hidasta ja sadon saaminen epävarmaa.

 

LÄHTEENÄ:

http://www.yrttitarha.fi/tietopankki/abc/aloitte.html

 

 

 

Kaikki tarvikkeet Plantagen

(sakset Tine K Home Nougat)

Kuvat Jonna Kivilahti 

 

Kommentit (2)

Jonna

Hei, instassa oli ihania Syster P:n espadrilloksia. Mistä näitä saa ostettua ja hinta?
Kuvaathan kesällä paljon kuvia saaresta, ja lastenvaatepostaukset myös toivottuja!

 

HAPPY HOMES:HIDEAWAYS on meidän KivilahtiKeltanen uusi kirja: tekstit Jonna Kivilahti ja kuvat Krista Keltanen. Kristan ihanassa blogissa oli upeita kuvia meidän kirjan eilisistä julkkareista Proloque Shopin uusissa tiloissa Iso Roobertinkadulla. Kurkkaa juttua Kristan blogista, klik. 

Kirja kertoo suomalaisista kesäkodeista, mökeistä ja villoista. Pääsimme tekemään juttua ihanista kohteista. Mukana on isoja ja pieniä, uusia ja vanhoja, niin arkkitehdin taidonnäytteitä kuin mummonmökkejä. Kiitos kaikille teille, jotka avasitte kakkoskotienne ovet meille.<3

Kirjan tekstit Jonna Kivilahti. Mä niin rakastan tätä työtä.

Kuvat Krista Keltanen. Kiitos Krista-rakas, kanssasi on ihan upeaa tehdä töitä<3

Kustantaja Cozy Publishing/ Heli Thoren ja Ulla-Maija Lähteenmäki, kiitos kun teitte tämän mahdolliseksi!

Ulkoasu Agency Leroy Päivi Häikiö ja Ylva Lucander, kiitos upeasta ilmeestä!

Editointi Hanni Maula, kiitos Hanni!

Kääntäjä Rebecca Watson, kiitos Rebecca, kielesi on niin kaunista ja elävää.

Olen kiitollinen, onnellinen ja ylpeä.<3 Julkkareissa oli mahtavan paljon väkeä, tunnelma oli hurmaava ja pulppuava. 

Kirja on pian kaupoissa ja sitä saa ainakin seuraavista kirjakaupoista: Akateeminen Kirjakauppa, Suomalainen Kirjakauppa, Adlibris.fi ja sisustuskaupoista: Nougat, Tiirinkosken Tehdas, Avelia, Cilla's, Moko Market, Urban A.

Toivottavasti tykkäätte kirjastamme. Happy Homes-kirjojen sarja jatkuu ja toinen kirja on jo työn alla. Kakkososa ilmestyy jo syksyllä 2017.

 

Alimmassa kuvassa meidän tiimi: Jonna Kivilahti, Krista Keltanen sekä Agency Leroyn Ylva Lucander sekä Päivi Häikiö.

 

Photos Krista Keltanen. Thank you Krista<3

( ja kiitos Balmuir, kun viimeistelitte asuni vaaleanpunaisella Helsinki-huivilla<3)

 

 

 

Kommentit (0)