Kirjoitukset avainsanalla peltikaton kunnostus

peltikatto, konesaumakatto, peltikaton kunnostus, peltiseppä, Peltisepänliike Söderholm

Tämän kesän isoin projekti oli kattoremontti. Vanha peltikatto ei todennäköisesti ollut alkuperäinen, mutta kuitenkin useita kymmeniä vuosia vanha ja aikalailla ruostunut. Selvittelin vielä ennen varsinaisen remontin alkua sitä, olisiko katon voinut vielä hioa ja pinnoittaa uudelleen, mutta pellit olivat sen verran rapsakassa kunnossa, että se ei ollut enää mahdollista. Kilpailutin useita kattopeltifirmoja ja lopulta valitsimme työn tekijäksi Peltisepänliike Söderholmin. Koska kyseessä on vanha talo ja vielä Museoviraston suojelukaavassa, katon pitää olla perinteiseen tyyliin tehty konesaumakatto sinkitystä pellistä. Talossa on jalkarännit, joten katto vaati senkin takia käsityötä.

Projekti alkoi piippujen peltien purulla. Niinkuin kaikki katolla käyneet peltisepät arvelivat, piiput olivat niin huonossa kunnossa, että ne oli pakko korjata. Soittelin muutamalle muurarille, mutta kaikki totesivat, että kalenteri on syksyyn asti buukattu. Isäni oli sitä mieltä, että kyllähän he Isman kanssa kaksin saavat piiput korjattua, joten varsinainen kattoremppa jäi reilun parin viikon tauolle ja isäni ja Isma aloittivat purku- ja muuraushommat. 

Piippuja on kaksi, joista varsinkin isompi oli huonossa kunnossa. Tiiliä purettiin siihen asti kun niitä helposti lähti irti. Isma askarteli isäni ohjeilla tuollaisia koukusta riippuvia "lappuja", joilla estettiin tiilenpalasten ja hiekan valuminen alas hormeihin.

Koska tiilimurun kantaminen alas katolta oli työlästä, Isma askarteli pahvista ja sadevesiputkesta kourun, jota pitkin muruset valuivat pihalle. Varsinainen viritys, mutta toimi ilmeisesti suht hyvin.

Varsinkin ison piipun purku oli raskas homma. Piipussa on monta hormia ja hormien seinät oli muurattu tillillä, jotka oli aseteltu pystysuuntaan. Se lupaili haastetta myös tulevaan muuraukseen.

Kummankin piipun yläreunan kakku oli pahasti rapautunut. Piipuissa ei ollut ollenkaan niitä suojaavia hattuja, joten se on varmaan ollut osasyy vaikka ikäkin varmasti tehnyt tehtävänsä. 

Useamman illan uurastuksen jälkeen purkuhomma oli paketissa. Alkoi muuraustyö, josta tarinaa peltikattoprojektin seuraavassa osassa!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Suutarin talossa on blogi Jutan ja Isman remonttiprojektista. Päiväkirja siitä, kuinka kunnostamme rappeutuneesta, kauniista 1920-luvun talosta unelmiemme kodin.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

Kategoriat