Kirjoitukset avainsanalla seinien purku

Suutarin talossa; vanha vintage tapetti; leikkivät lapset

Huomaa, että on syksy tullut kun näissä iltaremppakuvissa ei tahdo enää valo riittää. Ulkona on pimeää ja sisällä on pimeää, joten kuvatkin ovat vähän sitä sun tätä. Purettiin yläkerran viimeinen alkuperäisessä kuosissaan ollut huone ja nyt se lepää tuolla peräkärryssä. Odottaa pääsyä Sortti-asemalle. Vaikka yläkerran remppaamisella ei tosiaan ole mikään kiire, niin sähköt täytyy kuitenkin vetää paikalleen ja ainakin ulkoseinät eristää paremmin. Saatamme saada vahvistusta remppamiehitykseen, kun meillä aiemmin huhkineet työmiehet tulevat ehkä viikonloppuna laatoittamaan vessaa ja levyttämään yläkertaa. Tuli siis hieman kiire repiä viimeisetkin seinäpahvit alas! Toisesta yläkerran huoneesta löytyi aiemmin se villi viidakkotapetti ja täältä tuo postauksen pääkuvassa näkyvä leikkiaiheinen tapetti. Se löytyi yhden seinäpahvin takaa ja on niin hyväkuntoinen, että yritämme jättää sen paikalleen.

Tämä huone oli kaikkein siistein purettava. Pahvit irtosivat isoina levyinä ja pölyä oli huomattavasti vähemmän kuin muissa huoneissa. Tosin emme päässeet vielä tiputtamaan kattopaperia alas, joten sieltä varmaan sataa sahanpurua niskaan.

Yläkerran huoneiden väliseinästä löytyi vanha oviaukko, joka oli toiselta puolelta naulattu umpeen. Ovi oli tältä puolelta kuitenkin tosi siistissä kunnossa ja sitä reunustaa tuo vanha lapsiaiheinen tapetti. Siinä pojat ampuvat toisiaan vesipyssyillä ja tytöt tanssivat piirileikkejä, tietenkin.

Jostain on jotain kosteutta päässyt valumaan, mutta vaikea tuosta on sanoa että mitä se on ja mistä tullut. Kunhan tuon kattopaperin saa purettua, niin näkee vähän miltä sen alla oleva laudoitus näyttää. Vastaavia läikkiä on ollut muissakin katoissa mutta mitään hälyttävää ei ole kuitenkaan löytynyt.

Naapurit varmaan ihmettelivät, kun ikkunasta satoi alas kattolevyjä ja seinäpahveja. Tämä oli ylivoimaisesti nopein tapa heivata pahvit alas, sillä muuten olisi joutunut väistelemään rappukäytävän maalattuja seiniä. Saimme muuten eilen tapetoitua keittiön! Kuvamateriaalia luvassa siis! Alakerrassa on enää yksi huone, jossa ei ole päästy tekemään vielä mitään koska se on niin täynnä remonttirojua. Mutta koska keittiö on nyt tapetoitu niin remppatetris etenee, sillä keittiöön voi kohta siirtää osan tiellä olevista tavaroista. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos palataan kesäviikonlopusta hetki taaksepäin, niin asbestipoiston jälkeen seuraavana projektina oli seinien purku. Meillä on tarkoituksena ensin rempata keskikerros asuinkuntoon ja muuttaa siihen asumaan. Siitä sitten budjetin salliessa pikkuhiljaa remontoida yläkertaa ja kellaria. Seinien vanhat pahvit piti poistaa, jotta päästäisiin paremmin käsiksi hirsivaurioihin ja nähtäisiin muutenkin missä kunnossa hirret pahvien alla ovat. Katto- ja ovilistat purettiin ja aloimme repiä tapettikerroksia esiin.

Pääsääntöisesti pahvit lähtivät tapetteineen seinästä isoina levyinä irti, mutta oli hauska tutkia mitä kaikkea seiniin on vuosien varrella kätketty. Tapettikerroksia oli vähän huoneesta riippuen neljä tai viisi. Hienoimpia olivat kaikista vanhimmat, peräisin todennäköisesti sieltä 20-luvulta. Tummia kukkakuoseja ja mahtavia sävyjä. Täytyy tehdä niistä esiin kaivetuista tapeteista ihan oma postaus ja kertoa samalla millaisiin tapettivalintoihin olemme tähän mennessä päätyneet.

Ylivoimaisesti hauskin löytö oli Uusi Suomi-lehti, joka löytyi pahvien alta seinään kiinnitettynä. Lehden reunoihin ja tuon hirsiseinän toiselle puolelle hirsiin on lyijykynällä kirjoitettu, ketkä ovat olleet taloa rakentamassa. Onneksi huomattiin lehti ajoissa ja saatiin se ehjänä talteen. Hirsikehikko on aikanaan ilmeisesti kuljetettu paikalle Itä-Suomesta, siksi hirsissä näkyy tuo numerointi.

Oikeastaan ainoa yllätys löytyi, kun äitini kanssa revimme ruokahuoneen nurkkaa auki. Ummehtuneesta hajusta jo tiesi, että hirsiseinä on joskus aikanaan kastunut. Vielä on vähän epäselvää, että mistä vesi on tuohon nurkkaan päässyt mutta eiköhän se selviä kun yläkertaa alkaa kunnolla purkamaan. Tuokin hirsiseinä on ilmeisesti paikkailtavissa, joten onneksi suuremmilta yllätyksiltä toistaiseksi vältyttiin.

Mahtavia nämä vanhat ilmoitukset! Säästimme seinien sisältä löytyneet parhaat palat ja ne on hauska tulevaisuudessa vaikka kehystää ja laittaa seinälle. Täytyy itsekin jättää seinien sisään joku viesti tulevaisuuden remontoijia varten.

Kommentit (2)

Petteri Kivimäki
1/2 | 

Hei!

Epäilen, että talonne olisi voitu siirtää Terijoelta. Sinne jäi satoja huviloita tyhjilleen vuoden 1918 jälkeen, jotka Suomen valtio myi huutokaupalla. Pääkaupunkiseudulle mm. Kiloon junaradan varteen tuotiin junalla kymmeniä terijokelaishuviloita osina.

Tsemppiä remonttiin, omani on kestänyt kohta viisi vuotta!

Petteri Kivimäki, Jyväskylä

Vierailija
2/2 | 

Moikka!

Kiitos infosta! Voi hyvinkin olla mahdollista. Naapurustossa oli myös jotain veikkauksia siitä, mistä talon runko on tuotu. Täytyy vielä kysellä talon omistaneelta suvulta oliko heillä tarkempaa tietoa hirsien tuontipaikasta. Kiitos tsempeistä! Niitä tarvitaan :) -Jutta

Seuraa 

Suutarin talossa on blogi Jutan ja Isman remonttiprojektista. Päiväkirja siitä, kuinka kunnostamme rappeutuneesta, kauniista 1920-luvun talosta unelmiemme kodin.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

Kategoriat