Kirjoitukset avainsanalla kellari

Pidimme viime lauantaina talkoot ystävä- ja sukulaisporukalle ja saimme yhden päivän aikana mielettömästi aikaan. Monta sellaista omasta mielestä ikuisuusprojektia saatiin tehtyä ja enemmänkin. Kun on tottunut pienellä porukalla huhkimaan niin oli ihan uskomatonta seurata vierestä kun joka puolella taloa tapahtui.

Urheat talkoolaiset tyhjensivät muun muassa taloa kiertävän vallihaudan kaikesta mullasta ja roinasta mitä sinne oli vuosien aikana kertynyt. Pihalta vietiin puutavaraa kierrätykseen useampi peräkärryllinen ja sisääntulo siistiytyi huomattavasti.

Kattolistat maalattiin, osa kertaalleen ja osa jo kolmatta kertaa.

Yläkertaan vievä portaikko pestiin ja ero on ihan mieletön! Tuolla katon rajassa, lampun takana, näkyy pestyn ja pesemättömän paneelin raja. Seinistä tuli nyt niin siistit, että hetken jo mietimme että pitääkö niitä maalata ollenkaan. Ainakaan nyt ei häiritsisi niin paljoa jos maalaushomma jäisikin tässä ensimmäisessä vaiheessa tekemättä.

Ekan kerroksen kulmahuoneen lattia paljastettiin suojapahvin alta ja heti tuli valmiimman näköistä! Lattia puhdistettiin ja kaikki pölyt pyyhittiin huoneesta mahdollisimman tarkasti ennen maalausta. Nyt on ensimmäinen maalikerros vedetty ohennetulla maalilla ja kohta voi sivellä jo seuraavan!

Talkoilijat tyhjensivät vanhan terassin alla sijainneen syvennyksen, jonne on vuosien saatossa kertynyt jos jonkinalaista romua. Ruostuneiden rautakappaleiden lisäksi kaivauksista löytyi monia hienojakin juttuja, muun muassa kilpikonnanmuotoinen tuhkakuppi.

Vanha öljysäiliö saatiin kaivettua esille, kun noin puoli vuotta sen päällä lojuneet terassin jäänteet kärrättiin sivummalle.

Kellarin kaivauksetkin edistyivät tosi paljon! Auki kaivettavaa on tuossa varastotilassa enää tuo kiviröykkiön alla oleva betonikakku ja tuo viemärin toinen puoli. 

Huikea talkoopäivä päättyi vielä loppuporukan osalta telttasaunaan. Uskomatonta näin jälkikäteen ajatella miten paljon yhden päivän aikana saatiin aikaan! Ja päivä oli kaikkien mielestä vielä tosi kiva. Talkoot 2.0 täytyy ehdottomasti järjestää, sen verta tehokasta porukkaa oli paikalla ja puolet kavereista jäi vielä kutsumattakin. Kiitos vielä kaikille mahtaville uurastajille, huippuja olette kaikki!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aloitettiin viime viikon lopulla tapetoinnin ohella kellarin lattian piikkaaminen. Isäni ajoi muutamana iltana auttamaan ja miehet kantoivat vanhat suutarin lipastot ulos kellarista ja purkivat pätkän vanhaa lautalattiaa. Talon viemäröinti on vuodelta nakki, joten ruostuneet putket täytyy uusia ja samalla lattia eristää kunnolla niiltä osin kun se nyt tässä ensimmäisessä vaiheessa avataan. Pääviemäri kulkee kellarin lattian alla ja aiemmin kesällä kellarissa tulvi siellä sun täällä kun pidempi sadejakso iski.

Lautalattian alla oli ohut betonikakku, jonka alla on käytetty vesieristeenä kuumapikeä. Tuossa kuvan keskellä se ruostunut viemäriputki kulkee.

Isman kanssa jatkoimme kaksin kaivuuhommia ja todennäköisesti löysimme lattian syvimmän kohdan. Noin 40 senttiä syvään monttuun valui vettä kallion päälle kolmesta eri suunnasta ja sateisen yön jälkeen montussa oli vettä varmaan lähemmäs 30 senttiä. Että ei ihme jos kellarissa on ollut vähän kostea fiilis. 

Vanhat lipastot oli helpointa kuskata ulos suorinta tietä kellarin toisesta sivusta, jonka kiinni teljetty ovi piti ensin aukaista. Hetki on kulunut siitä, kun ovi viimeksi on avattu. Hämähäkkikammoisen lempihommaa...En nyt laita tähän kuvaa hämähäkistä, joka tuolla verkoissa lymyili. Järkytytte vielä. Onneksi Isma hoiti avausoperaation. 

Tuo kuvassa näkyvä välitasanne on selvästi tehty pois nostettavaksi. Jos suutarin verstaaseen on pitänyt tuoda suuria koneita sun muita on laudat voitu hetkeksi nostaa ylös ja laittaa takaisin paikalleen. Miehet kehittivät rampin varaston ja tuon välitasanteen jatkeeksi, jota pitkin hiekkaa sai kuljetettua kottikärryillä pihalle. Varaston lattian lisäksi pitäisi piikata auki ainakin kellarin eteiskäytävä, sauna ja pesuhuone. Onneksi ainakin varaston lattiassa oleva betonikakku oli aika ohut, saa nähdä onko sama homma muualla kellarissa.

Lopuksi ysärimuotia ja luettavaa suoraan kellarin oven eristeistä! 

Kommentit (0)

Kesäflunssa iski meihin molempiin, eikä olla köhimiseltämme jaksettu käydä raksalla muutamaan päivään. Tänään Helsingissä satoi vettä ilmeisesti jopa 50 milliä, joten käytiin katsomassa ettei talo ole ihan veden vallassa. Vettä tuli vaakatasossa niin paljon, että ulkolaudoitus oli kauttaaltaan märkä. Syöksyputket ovat puhkiruostuneet ja vielä puoliksi pätkäistyt hirsikorjauksen takia, joten niistä ei apua juuri ole. 

Talo on rakennettu kallion päälle ja ilmeisesti jossain talon alla on monttu, johon vettä pääsee kerääntymään. Betonilattian alta vesi tihkuu kellarin alimpaan osaan, jossa sijaitsee öljylämmityksen pannuhuone. Alimmalla tasolla on syvennys valumavesiä varten, mutta tänään sekin pääsi täyttymään ja pannuhuoneen lattialla oli vettä parikymmentä senttiä ennen kuin saimme uppopumpun käyntiin. Vanhat viemäritkin ovat todennäköisesti lähes umpi ruostuneet, sillä vaikuttaa siltä, että vesi kiertää ympyrää pannuhuoneen lattian ja viemärin tarkistusluukun välillä. 

Kellarin lattia täytyy piikata auki kun viemärit uusitaan, joten siinä samassa täytyy yrittää paikantaa mistä vesi valuu talon alle. Onneksi nyt saimme vähän huolimattomasti jätetyn uppopumpun käyntiin ja pahemmalta tulvalta vältyttiin. Viikonlopuksi luvattiin lisää sateita, joten täytyy toivoa ettei tilanne taas kärjisty kovin pahaksi. 

Kommentit (0)

Talomme on rakentanut suutari, jolla oli verstas talon kellarissa. Työpajassa on vielä jäljellä pari vanhaa konetta ja hyllytolkulla puisia kenkälestejä. Vanhoissa lipastoissa taas monta nippua valmiiksi leikattuja nahkaisia kantalappuja ja naulakossa roikkuu vielä suutarin vanhat työvaatteet. Ajattelimme jättää kellarin alkuperäiseen asuunsa, vähän pyyhkiä pölyjä ja järjestellä tavaroita järkevämmin. Verstas ansaitsee tulla esitellyksi ihan kuvallisestikin mutta tässä alla ensin pikaisesti kuvattu kännykkävideo. 
 

 

Kommentit (2)

Seuraa 

Suutarin talossa on blogi Jutan ja Isman remonttiprojektista. Päiväkirja siitä, kuinka kunnostamme rappeutuneesta, kauniista 1920-luvun talosta unelmiemme kodin.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

Kategoriat