Kirjoitukset avainsanalla maalämpö

maalämpö; Oilon; vanha hirsitalo; öljylämmitys; lämmitysremontti

Saatiin lämmitysasiat kuntoon juuri ja juuri ennen tämän viikon kovimpia pakkasia. Ollaan tähän asti lämmitetty tönöä muutamalla sähköpatterilla mutta näihin -20 asteen pakkasiin ne eivät enää olisi riittäneet. Marraskuun puolella Suomen Porakaivo kävi poraamassa talon eteen 230 metriä syvän maalämpökaivon ja viime maanantaina he toivat lämmitysputket kaivolta sisään taloon. Alkuviikosta isäni ja putkimiehet kytkivät pumpun ja lämminvesivaraajan toisiinsa ja koko komeuden patteriverkostoon. Keskiviikkona Oilonin asentaja kävi säätämässä pumpun toimintakuntoon. Eilen talossa oli jo 15 astetta ja pikku hiljaa lämpötila siitä toivottavasti nousee. 

Pyöreesti 300 kiloa painavan lämminvesivaraajan kuljettaminen kellariin oli hurjan näköistä touhua. Liinojen avulla häkkyrä liu'utettiin alas portaita lankkusiltaa pitkin ja hivutettiin paikalleen. Kuljetusta hankaloitti vielä se, että siinä huoneessa mihin varaaja ja pumppu asennettiin ei ollut lattiaa. Mutta ehjänä selvisivät, laitteet ja kantajat.

Nyt kaikki talon lämmitys- ja vesiputket on uusittu ja hienot kromiset putket kiertävät kellarin kattoa. Putket nousevat muutamasta kohdasta katon läpi ensimmäisen kerroksen pattereille, josta ne nousevat paria reittiä ylös toiseen kerrokseen.

Uusimme kaikki talon vanhat valurautapatterit mutta tämä yksilö jäi lämmittämään kellarin eteiskäytävää.

Tuolla se nyt nököttää! Kuvasta saa varmaan käsityksen siitä, millaista säätämistä koneiden paikalleen kuljetus vaati.

Itselläni lyö tyhjää kun tuijotan noita varaajan risteileviä putkia mutta eiköhän tuo pienellä opiskelulla aukene. Pakko opiskellakin, sillä täytyyhän lämmitysjärjestelmää osata käyttää. Onneksi mm. isälläni on tästäkin asiasta tietämystä. Mutta iso peukku toimivalle lämmitysjärjestelmälle! Ollaan taas yksi (iso) askel lähempänä muuttoa.

 

Kommentit (1)

Masa
1/1 | 

Kiitos tästä mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Paljon on kyllä urakkaa riittänyt kun teillä uutta lämmitysmuotoa on asennettu. Kuvien perusteella myös paljon riittää siivoamista ja remontoitavaa tiloissa tämän jälkeen. Lämmitysmuodon vaihtaminen on vanhemmillani käynyt myös mielessä. Rintamamiestalossa on vielä öljylämmitys. Maalämpöä heille ei saada joten vesi-ilmalämpöpumpun hankkiminen öljylämmityksen rinnalle luultavasti tulee myöhemmin. Öljypoltinhuolto täytyisi heille tilata kun edellisestä jo aikaa. Voisin samalla kysyä lämmitysmuodoista öljylämmityksen rinnalla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Suutarin talossa; maalämpökaivo; suutarin verstas

Positiivisia uutisia lämmitysrintamalta: meille porataan huomenna maalämpökaivo! Kilpailutettiin kesällä eri toimijoita mutta päädyttiin lopulta ottamaan poraus ja laitteet eri tahoilta. Meillä asian ratkaisi tiukka budjetti ja saatiin koko paketti halvemmalla näin. Mutta varmasti hermoja säästävämpää ja ajankäytöllisesti tehokkaampaa olisi ollut ottaa koko paketti yhdestä firmasta. Kaikkein työläintä oli lupaprosessin säätäminen Helsingin kaupungin kanssa. Moni maalämpöfirma hoitaa lupaviidakon asiakkaan puolesta maksua vastaan ja nyt ymmärrän miksi. Mutta nyt luvat on vihdoin saatu ja porausfirma saapuu talolle huomenna aamulla. 

Meillä kaivo porataan taloa osittain kiertävään vallihautaan, jonka suutari aikanaan rakennutti talon ympärille kun kellarin verstaasta tuli jupinaa. Lain mukaan työtilat eivät saaneet olla maanpinnan alapuolella, joten suutari kaivoi verstaansa ympärille kuilun. Lämmitysputket viedään taloon sisään kuilun pohjalla näkyvästä putkesta, joten on kätevintä porata kaivokin vallihaudan pohjaan. Betonia piti vähän piikata pois porarien tieltä ja katkoa pätkä kuilua reunustavaa rautaputkea. Jänskää! Toivottavasti kaikki sujuu ongelmitta.

Isma laati meille To do-listan. Haaveilemme edelleen siitä, että pääsisimme muuttamaan jouluksi uuteen kotiin mutta mitäs olette mieltä kun katsotte tätä listaa: 

 • Makulatuuritapetit eteiseen, tuulikaappiin ja yläkerran pattereiden taustoihin
 • Eteisen ja tuulikaapin tapetointi
 • Siivous. Eteisen tavarat yläkertaan ja yläkerran siivoaminen pölystä ja rempparojusta
 • Pattereiden asennus
 • WC:n saumaus
 • WC:n kalustus
 • Muurattujen sisäseinien paikkaus
 • Ulkolaudoitus loppuun
 • Eteisen lattian maalaus
 • Jalkalistojen maalaus + asennus
 • Huuvan ja muurattujen seinien maalaus

Ja tuosta listasta puuttuu vielä tietysti hommat mitä ei pystytä itse tekemään. Eli patteriputkien veto koko taloon, samoin vesiputkien. Ja sähköjen viimeistely ja veto yläkertaan. Niin että näin. "On se joulu ensi vuonnakin" on lause, jota on tässä muutamaan kertaan kuultu. Katsotaan!

Kommentit (0)

Seuraa 

Suutarin talossa on blogi Jutan ja Isman remonttiprojektista. Päiväkirja siitä, kuinka kunnostamme rappeutuneesta, kauniista 1920-luvun talosta unelmiemme kodin.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

Kategoriat