Kirjoitukset avainsanalla kattopaneelit

Ollaan lomailtu kohta kolmisen viikkoa ja mökkeilyn lisäksi ollaan saatu työmaalla aika hyvin asioita edistettyä.

Maalattiin paneelikatot vielä pariin kertaan ja nyt ne näyttävät tosi hyviltä! Riittävän tasainen maalipinta ettei puu kuulla kauheasti läpi. Täysin peittävä kerros ei ole mutta ei sen ole tarkoituskaan olla.

Isma repi yhden sisäoven levyn irti ja alta paljastui vanha peili ovi. Keittiön ovelle pitäisi tehdä samanlainen homma ja sen jälkeen raaputella ovista vanhat maalit pois.

Paklasimme vanhojen ovi- ja ikkunalistojen naulankohdat ja pahimmat epätasaisuudet peittoon. Ystäväni ihasteli vanhoja, vähän erisävyisiä listoja meillä käydessään mutta kyllä me ne varmaan kuitenkin maalaamme valkoiseksi. Luulen, että se keltaisuus alkaa jossain vaiheessa tökkimään. Täytyy vielä miettiä!

Yksi aikaavievä urakka on eteiskäytävän vanhojen paneelien pesu ja uudelleen maalaus. Pestiin kattopaneelit kertaalleen kidesoodalla ja maalattiin ne valkoiseksi. Jo pelkkä pesu kirkasti niitä tosi paljon mutta kyllä katto tulee vaatimaan varmaan vielä pari maalikerrosta. Nyt paneelit näyttävät jopa liian valkoisilta kun seinät ja listat ovat vielä pesemättä ja vanhan keltaisen maalin peitossa. Pari päivää sitten paklasin vielä kaikki katossa näkyvät raot umpeen, joten hiomisen jälkeen toisen maalikerroksen voi sivellä paikalleen.

Lopuksi pakko esitellä meidän pihan ainoa kukkiva kukka! Saatiin vanhemmiltani yksi tiikerililjan sipuli kesän alussa ja se kukki tosi komeasti.

Isäni sanoi, että laittakaa se nyt sellaiseen paikkaan mistä näette kun se kukkii. Tuossa se nyt on, kuvan keskellä, lautapinon ja ammeen välissä. Vähän surkuhupaisaa.

Ollaan kaverini Noran kanssa pari iltaa tapetoitu! Ensin keittiötä ja eilen kulmahuonetta. Nora oli kuulemma tapetoinut viimeksi 90-luvulla, minä en koskaan. Tapetointihommista lisää seuraavassa postauksessa!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Työmiehet ovat olleet talolla viimeistä pidempää varvia ja työt ovat edistyneet taas huimaa vauhtia. Muun muassa kattopaneelit on nakuteltu ekan kerroksen kattoihin, vessan lattiavalu tehty ja seinät levytetty kipsilevyillä. Keittiön kaappiseinä on niin ikään kipsilevytetty ja liesituulettimen poistoputki asennettu paikalleen. 

Olemme tosi tyytyväisiä kattopaneeleihin! Ja kannatti maalata pelkän pontin sijasta ensimmäinen maalikerros kokonaan. Katto näyttää heti paljon valmiimmalta vaikka vaatiikiin vielä ainakin yhden maalikerroksen. Vanhat ikkunalistat hiottiin ja mallailtiin takaisin paikalleen. 

Keittiö näyttää olevan vielä alkutekijöissään, mutta nyt kun kipsilevyt on seinässä voi kaappeja alkaa pikkuhiljaa rakentamaan. Josta tulikin mieleen, että kodinkoneet pitäisi laittaa tilaukseen.

Vessan lattiavalu on nyt viimeisiä kaatoja vaille valmis ja viemäröinnit paikallaan. Kattorakenteet pitäisi vielä uusia ja koko homma tietenkin vesieristää ennen kuin päästään laatoitushommiin.

Isma suunnitteli meille ikkunalaudat ja työmiehet nikkaroivat ne paikalleen. 

Entiselle terassille johtava betonitaso sai päälleen uuden valun ja bitumihuovan. Muun muassa tuosta vanhasta betonikakusta vesi valui läpi kellariin kun rankkasateet iskivät. Nyt taso on kunnolla eristetty, joten vedentulo on estetty. Muita valumakohtia sitten vielä riittääkin...

Kaikki ekan kerroksen lattiat on paikallaan kun lasikuistillekin asennettiin uudet lankut. Nyt pitäisi valita lattioiden ja maalattavien seinien värit, jotta päästään kohta maalaamaan pintoja. Työmiehet tulevat todennäköisesti enää tekemään lyhyitä täsmäiskuja talolle, joten nyt raksalla alkaa meidän työleirimme. Ainakin maalaus sujuu, tapetoinnissa ollaankin sitten noviiseja. Saa nähdä mitä siitä tulee!

 

Kommentit (0)

Olemme ahkeroineet kolme iltaa maalaushommissa. Parina iltana jouduimme vähän panikoimaan mahdollisia sadekuuroja, mutta eilen oli täydellinen maalaussää. 

Minä ja ystäväni Nora maalasimme, ja Isma nikkaroi meille lautojenkuivaustelineen. Valitsimme maaliksi Uulan hengittävän Into-sisustusmaalin, sillä vanhan hirsitalon seiniin ei kannata lateksimaalia levitellä. Pelkkä urospontin maalaus olisi tässä vaiheessa riittänyt, mutta päätimme maalata laudat kokonaan kun homma sujui niin nopeasti. Ja helpottaahan se toisen maalikerran levittämistä sitten kun paneelit ovat katossa.

Kolmen maalintäyteisen illan jälkeen meillä on noin puolet ensimmäisen kerroksen kattopaneeleista valmiina! Työläin osuus koko prosessissa oli noin neljä metriä pitkien lautojen ujuttaminen sisätiloihin. 

Voitimme Noran kanssa työnjakoarpajaisissa kun Isma ryhtyi vielä purkamaan vessan kattoa. Joku vanhoista putkista on todennäköisesti päässyt vuotamaan, joten kostuneet kattolaudat ja sahanpurut piti saada alas. Inha homma, mutta nyt se on tehty! Putkimies tulee tänään valmistelemaan viemäröintiä ja putkivetoja, jotta lattiavalu päästään tekemään. Seuraavaksi voimmekin siis esitellä vessasuunnitelmat! Ne kun on nyt jo aikalailla lyöty lukkoon. 

Kommentit (0)

suutarin talossa; kattopaneelit; siirtohöylä Rasila

Oltiin viikonloppu mökillä ja päästiin seuraamaan kattopaneeleiden höyläämistä. Höyläys tapahtui Aution tilalla, jossa laudat on sahattu ja jonne Jouko Rasila oli tuonut siirtohöyläautonsa. Meille tulee sisäkattoihin antiikkipaneelia, jota lauantain aikana höylättiin noin 1400 metriä. Oli hienoa päästä seuraamaan ammattilaisia työssään, joten tässä seuraakin hieman massiivinen kuvapläjäys lauantain tapahtumista. 

Rasilan siirtohöyläys on ollut toiminnassa 47 vuotta. Ensin Joukon isän toimesta ja nyt 27 vuotta Joukon pyörittämänä. Siirtohöylä ei tarvitse sähköä, sillä höylällä on oma moottori. Höyläyksen voi näin suorittaa kätevästi missä tahansa. 

Meidän paneelit höylättiin oksattomasta männystä, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä ja tasalaatuinen. Antiikkipaneelissa on useampi ura, joten oksakohdat saattaisivat helposti lohjeta höylätessä. 

Säkitimme höyläysjätteenä syntynyttä kutteripurua lattiaeristeeksi. Ehdimme juuri pussittaa kymmenen jätesäkillistä purua, kunnes sadekuuro iski.

Mittarista näki kuinka paljon puuta on höylätty.

Koska maalaamme paneelit valkoiseksi, Jouko sääti pontit hieman väljemmiksi, jotta maalauksen jälkeenkin paneelit on helppo asentaa paikalleen. Jos pontti on liian ahdas tai maalaus tehdään huolimattomasti, niin paneelien lyöminen paikalleen voi olla haastavaa.

Kasasimme suurimman osan valmiita paneeleita ja kutteripurusäkit peräkärryyn ja köröttelimme sunnuntai-iltana takaisin Helsinkiin. Toivottavasti alkuviikko olisi aurinkoinen, jotta pääsisimme maalaamaan pontit kertaalleen. Maalausurakka on lievän tilanpuutteen takia järkevintä tehdä ulkona, mutta ainakaan tänään sää ei vielä suosinut. Työmiehet tulevat todennäköisesti tällä viikolla vielä muutamaksi päiväksi töihin, joten kunhan kattorimat on laitettu paikalleen, paneeleitakin voi alkaa asentamaan. Kävimme tänään ostamassa kattomaalin ja seuraavaksi pitäisi valita maalattavien seinien ja lattian sävy. Siitä lisää myöhemmin!

Kommentit (1)

Taija Härkki
1/1 | 

Eikö vain ole kiva tuntea rakennusmateriaalien syntyä !  Mekin sahautimme kattopaneelit Hietaniemen sahalla Hämeenkyrössä, sitten siirsimme laudat höylättäväksi Nokialle JPM Höyläämöön.   Siellä myös maalaavat, meille laitettiin pohjamaali ja valkoinen pintamaali.  Olis saanut ihan mitä väriä vain.  Pakkasivat hyvin muovitettuihin nippuihin ja nostivat meille henkilöauton peräkärryyn.  Helsinkiin ajettiin 4 kertaa meidän kärryllä ja sitten kaikki 1600 metriä kattopaneelia oli raksallamme.  Nyt ovat jo katossa.  Tiedämme tasan, mitä meidän katto sisältää.  Äänieristeeksi laitoimme alllergiatestattua Ewona äänieristelevyä.  Suomen Kankaanpäässä tehty.     

Seuraa 

Suutarin talossa on blogi Jutan ja Isman remonttiprojektista. Päiväkirja siitä, kuinka kunnostamme rappeutuneesta, kauniista 1920-luvun talosta unelmiemme kodin.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

Kategoriat