Kirjoitukset avainsanalla Remontti

Hirsikorjaus on jo edennyt siihen vaiheeseen, että huomenna pitäisi olla valmista! Tänään pihalle tuotiin iso pino puukuitulevyä, jota päästään varmaan piakkoin asentamaan seinien eristykseksi. Ennen sitä ajattelimme esitellä keskikerroksen tämän hetkisen tilanteen. 

Sahanpurupölyssä on hengailtu reilu pari kuukautta sen jälkeen kun lattiat nostettiin ylös. Leveät, vanhat lankut laitetaan takaisin paikalleen ja uudet laudat pitäisikin itse asiassa laittaa piakkoin tilaukseen. Toivoimme, että purettujen kattolevyjen alta olisi paljastunut paneelikatto, mutta paria huonetta lukuunottamatta toive ei toteutunut. Raakalautaahan siellä! Ja paneeli, mitä parissa huoneessa on, on sen verran huonokuntoista että laitamme joka huoneeseen uudet kattopaneelit. 

En malta odottaa, että noita kellertäviä ja likaisen harmaita seinäpaneeleita pääsee maalaamaan valkoiseksi. Mutta jo se, että hirsiseiniä pääsee kohta levyttämään kuulostaa mahtavalta edistysaskeleelta. Päästään vihdoin siirtymään loputtomista pihahommista sisätiloihin! 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saatiin tänään virallinen kuittaus sille, että hirsikorjauksen saa aloittaa! Hurraa! Nyt asiat oikeasti notkahtavat askeleen eteenpäin kun ei tarvitse enää kengityksen kanssa odotella. Käytiin viikonloppuna nopeasti pyörähtämässä talolla. Tyhjennettiin uima-altaasta risuja ja istutin pari auton takakonttiin unohtunutta Lidl-kasvia maahan. Ensi perjantaina tontilta kaadetaan muutama puu ja viikonloppuna pidetään puutalkoot. Niistä varmasti lisää sitten viikon päästä!

Nyt ajattelin esitellä keittiön vetimet, jotka haimme pari viikkoa sitten. 

Vetimet Helakauppa.com / Ikea / Tapwell.fi / nordicdesign.ca / fantasticfrank.se

Messinkiset lankavetimet löysimme helakauppa Hokolasta. Vaikka messinki onkin nyt jo vähän ärsyttävän trendikästä niin mielestämme nuo vetimet sopivat hyvin vanhan talon tyyliin. Tuskinpa niihin ihmeemmin edes kyllästyy. Keittiön välitilaan olemme jo ostaneet valkoista 10 x 10 laattaa ja Ikean Falsterbro-hyllykin odottelee kellarin saunassa sitä, että keittiössä olisi edes lattiat paikallaan. Messinkinen hana sopisi hyvin yhteen vedinten kanssa mutta katsotaan mahtuuko se budjettiin.

Keittiön kaapeiksi meillä todennäköisesti tulee tuollaiset simppelit, graafiset peiliovet. Tuttu puuseppä toteuttaa kokonaisuuden niin, että runko jää näkyviin ovien väliin. Ajattelimme ensin, että haluamme keittiöön sileät ovet, mutta pienten käänteiden jälkeen olemme kuitenkin kallistumassa peilillisiin versioihin. Vaikka itse sisustan enimmäkseen heleillä väreillä niin hiljattain tuollaiset tummat, savuisen harmaat, murretut sävyt ovat alkaneet kiinnostaa. Voi olla että keittiön kaapeissa päädymme valkoisen värin sijaan vaaleaan harmaaseen. Sen oikean harmaan sävyn valitseminen tulee kyllä olemaan vaikeaa. Hetki menee kuitenkin ennen kuin keittiötä voi oikeasti alkaa kasaamaan. Mutta nyt kun hirret saadaan korjattua niin päästään ehkä jo seuraavaan vaiheeseen, eli putkiin ja sähköihin! Kyllä se tästä.

 

Kommentit (0)

Piti tehdä kirjoitus lattioiden purkamisesta mutta käytiin tänään nopsasti talolla mittaamassa tulevien pattereiden paikkoja ja päätinkin vaihtaa aihetta. Parin kuukauden hiljaiselon jälkeen työmaalla on nimittäin alkanut tapahtua! Anoimme Museovirastolta avustusta talon hirsikorjaukseen ja avustuspäätöstä on odoteltu kuin kuuta nousevaa. Talon kaksi alinta hirsiriviä vaativat kunnostusta, alin lähes koko matkalta. Hirsikorjaus täytyy tehdä ennen kuin vetää putkia tai sähköjä, joten tuntuu että talolla ei oikein mikään ole edennyt viikkoihin. 

Museovirastolta voi anoa entistämisavustusta kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden restaurointiin. Avustusta ei myönnetä takautuvasti tai jo alotettuihin projekteihin, sillä ymmärrettävästi Museovirasto haluaa valvoa töitä ja tarkstaa korjaussuunnitelmat ja käytettävät materiaalit. Onneksemme saimme myönteisen avustuspäätöksen, joten korjaustyön voi aloittaa kunhan työtä valvova taho ensin antaa projektille hyväksynnän. Valmistelevia töitä on jo voinut kuitenkin tehdä, ja parin päivän ajan työmieskaksikkomme on ollut tehokkaana.

Alimman hirsikerroksen huonot osat on yhdeltä seinältä kaavittu pois ja taidolla veistettyjä hirsiä mallailtu paikalleen. Museoviraston suosittelemalla tavalla hirsien jatkokohdat tehdään lukkosaumoina ja salvokset, eli kulmaliitokset, lohenpyrstötyyliin. 

Talo on ollu jo tovin tuettuna pitkillä parruilla, eli följareilla. Varsinkin yksi nurkka oli sen verran huonossa kunnossa, että tukiparrut oli syytä asentaa, jotta talo ei yhtäkkiä notkahda. Mutta aika villin näköinen tuo runko on! Ainakin tuuletus pelaa jos ei muuta. 

Kommentit (0)

Jos palataan kesäviikonlopusta hetki taaksepäin, niin asbestipoiston jälkeen seuraavana projektina oli seinien purku. Meillä on tarkoituksena ensin rempata keskikerros asuinkuntoon ja muuttaa siihen asumaan. Siitä sitten budjetin salliessa pikkuhiljaa remontoida yläkertaa ja kellaria. Seinien vanhat pahvit piti poistaa, jotta päästäisiin paremmin käsiksi hirsivaurioihin ja nähtäisiin muutenkin missä kunnossa hirret pahvien alla ovat. Katto- ja ovilistat purettiin ja aloimme repiä tapettikerroksia esiin.

Pääsääntöisesti pahvit lähtivät tapetteineen seinästä isoina levyinä irti, mutta oli hauska tutkia mitä kaikkea seiniin on vuosien varrella kätketty. Tapettikerroksia oli vähän huoneesta riippuen neljä tai viisi. Hienoimpia olivat kaikista vanhimmat, peräisin todennäköisesti sieltä 20-luvulta. Tummia kukkakuoseja ja mahtavia sävyjä. Täytyy tehdä niistä esiin kaivetuista tapeteista ihan oma postaus ja kertoa samalla millaisiin tapettivalintoihin olemme tähän mennessä päätyneet.

Ylivoimaisesti hauskin löytö oli Uusi Suomi-lehti, joka löytyi pahvien alta seinään kiinnitettynä. Lehden reunoihin ja tuon hirsiseinän toiselle puolelle hirsiin on lyijykynällä kirjoitettu, ketkä ovat olleet taloa rakentamassa. Onneksi huomattiin lehti ajoissa ja saatiin se ehjänä talteen. Hirsikehikko on aikanaan ilmeisesti kuljetettu paikalle Itä-Suomesta, siksi hirsissä näkyy tuo numerointi.

Oikeastaan ainoa yllätys löytyi, kun äitini kanssa revimme ruokahuoneen nurkkaa auki. Ummehtuneesta hajusta jo tiesi, että hirsiseinä on joskus aikanaan kastunut. Vielä on vähän epäselvää, että mistä vesi on tuohon nurkkaan päässyt mutta eiköhän se selviä kun yläkertaa alkaa kunnolla purkamaan. Tuokin hirsiseinä on ilmeisesti paikkailtavissa, joten onneksi suuremmilta yllätyksiltä toistaiseksi vältyttiin.

Mahtavia nämä vanhat ilmoitukset! Säästimme seinien sisältä löytyneet parhaat palat ja ne on hauska tulevaisuudessa vaikka kehystää ja laittaa seinälle. Täytyy itsekin jättää seinien sisään joku viesti tulevaisuuden remontoijia varten.

Kommentit (2)

Petteri Kivimäki
1/2 | 

Hei!

Epäilen, että talonne olisi voitu siirtää Terijoelta. Sinne jäi satoja huviloita tyhjilleen vuoden 1918 jälkeen, jotka Suomen valtio myi huutokaupalla. Pääkaupunkiseudulle mm. Kiloon junaradan varteen tuotiin junalla kymmeniä terijokelaishuviloita osina.

Tsemppiä remonttiin, omani on kestänyt kohta viisi vuotta!

Petteri Kivimäki, Jyväskylä

Vierailija
2/2 | 

Moikka!

Kiitos infosta! Voi hyvinkin olla mahdollista. Naapurustossa oli myös jotain veikkauksia siitä, mistä talon runko on tuotu. Täytyy vielä kysellä talon omistaneelta suvulta oliko heillä tarkempaa tietoa hirsien tuontipaikasta. Kiitos tsempeistä! Niitä tarvitaan :) -Jutta

Seuraa 

Suutarin talossa on blogi Jutan ja Isman remonttiprojektista. Päiväkirja siitä, kuinka kunnostamme rappeutuneesta, kauniista 1920-luvun talosta unelmiemme kodin.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

Kategoriat