Kirjoitukset avainsanalla suutarin verstas

Suutarin talossa; maalämpökaivo; suutarin verstas

Positiivisia uutisia lämmitysrintamalta: meille porataan huomenna maalämpökaivo! Kilpailutettiin kesällä eri toimijoita mutta päädyttiin lopulta ottamaan poraus ja laitteet eri tahoilta. Meillä asian ratkaisi tiukka budjetti ja saatiin koko paketti halvemmalla näin. Mutta varmasti hermoja säästävämpää ja ajankäytöllisesti tehokkaampaa olisi ollut ottaa koko paketti yhdestä firmasta. Kaikkein työläintä oli lupaprosessin säätäminen Helsingin kaupungin kanssa. Moni maalämpöfirma hoitaa lupaviidakon asiakkaan puolesta maksua vastaan ja nyt ymmärrän miksi. Mutta nyt luvat on vihdoin saatu ja porausfirma saapuu talolle huomenna aamulla. 

Meillä kaivo porataan taloa osittain kiertävään vallihautaan, jonka suutari aikanaan rakennutti talon ympärille kun kellarin verstaasta tuli jupinaa. Lain mukaan työtilat eivät saaneet olla maanpinnan alapuolella, joten suutari kaivoi verstaansa ympärille kuilun. Lämmitysputket viedään taloon sisään kuilun pohjalla näkyvästä putkesta, joten on kätevintä porata kaivokin vallihaudan pohjaan. Betonia piti vähän piikata pois porarien tieltä ja katkoa pätkä kuilua reunustavaa rautaputkea. Jänskää! Toivottavasti kaikki sujuu ongelmitta.

Isma laati meille To do-listan. Haaveilemme edelleen siitä, että pääsisimme muuttamaan jouluksi uuteen kotiin mutta mitäs olette mieltä kun katsotte tätä listaa: 

 • Makulatuuritapetit eteiseen, tuulikaappiin ja yläkerran pattereiden taustoihin
 • Eteisen ja tuulikaapin tapetointi
 • Siivous. Eteisen tavarat yläkertaan ja yläkerran siivoaminen pölystä ja rempparojusta
 • Pattereiden asennus
 • WC:n saumaus
 • WC:n kalustus
 • Muurattujen sisäseinien paikkaus
 • Ulkolaudoitus loppuun
 • Eteisen lattian maalaus
 • Jalkalistojen maalaus + asennus
 • Huuvan ja muurattujen seinien maalaus

Ja tuosta listasta puuttuu vielä tietysti hommat mitä ei pystytä itse tekemään. Eli patteriputkien veto koko taloon, samoin vesiputkien. Ja sähköjen viimeistely ja veto yläkertaan. Niin että näin. "On se joulu ensi vuonnakin" on lause, jota on tässä muutamaan kertaan kuultu. Katsotaan!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aloitettiin viime viikon lopulla tapetoinnin ohella kellarin lattian piikkaaminen. Isäni ajoi muutamana iltana auttamaan ja miehet kantoivat vanhat suutarin lipastot ulos kellarista ja purkivat pätkän vanhaa lautalattiaa. Talon viemäröinti on vuodelta nakki, joten ruostuneet putket täytyy uusia ja samalla lattia eristää kunnolla niiltä osin kun se nyt tässä ensimmäisessä vaiheessa avataan. Pääviemäri kulkee kellarin lattian alla ja aiemmin kesällä kellarissa tulvi siellä sun täällä kun pidempi sadejakso iski.

Lautalattian alla oli ohut betonikakku, jonka alla on käytetty vesieristeenä kuumapikeä. Tuossa kuvan keskellä se ruostunut viemäriputki kulkee.

Isman kanssa jatkoimme kaksin kaivuuhommia ja todennäköisesti löysimme lattian syvimmän kohdan. Noin 40 senttiä syvään monttuun valui vettä kallion päälle kolmesta eri suunnasta ja sateisen yön jälkeen montussa oli vettä varmaan lähemmäs 30 senttiä. Että ei ihme jos kellarissa on ollut vähän kostea fiilis. 

Vanhat lipastot oli helpointa kuskata ulos suorinta tietä kellarin toisesta sivusta, jonka kiinni teljetty ovi piti ensin aukaista. Hetki on kulunut siitä, kun ovi viimeksi on avattu. Hämähäkkikammoisen lempihommaa...En nyt laita tähän kuvaa hämähäkistä, joka tuolla verkoissa lymyili. Järkytytte vielä. Onneksi Isma hoiti avausoperaation. 

Tuo kuvassa näkyvä välitasanne on selvästi tehty pois nostettavaksi. Jos suutarin verstaaseen on pitänyt tuoda suuria koneita sun muita on laudat voitu hetkeksi nostaa ylös ja laittaa takaisin paikalleen. Miehet kehittivät rampin varaston ja tuon välitasanteen jatkeeksi, jota pitkin hiekkaa sai kuljetettua kottikärryillä pihalle. Varaston lattian lisäksi pitäisi piikata auki ainakin kellarin eteiskäytävä, sauna ja pesuhuone. Onneksi ainakin varaston lattiassa oleva betonikakku oli aika ohut, saa nähdä onko sama homma muualla kellarissa.

Lopuksi ysärimuotia ja luettavaa suoraan kellarin oven eristeistä! 

Kommentit (0)

Talomme on rakentanut suutari, jolla oli verstas talon kellarissa. Työpajassa on vielä jäljellä pari vanhaa konetta ja hyllytolkulla puisia kenkälestejä. Vanhoissa lipastoissa taas monta nippua valmiiksi leikattuja nahkaisia kantalappuja ja naulakossa roikkuu vielä suutarin vanhat työvaatteet. Ajattelimme jättää kellarin alkuperäiseen asuunsa, vähän pyyhkiä pölyjä ja järjestellä tavaroita järkevämmin. Verstas ansaitsee tulla esitellyksi ihan kuvallisestikin mutta tässä alla ensin pikaisesti kuvattu kännykkävideo. 
 

 

Kommentit (2)

Seuraa 

Suutarin talossa on blogi Jutan ja Isman remonttiprojektista. Päiväkirja siitä, kuinka kunnostamme rappeutuneesta, kauniista 1920-luvun talosta unelmiemme kodin.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Blogiarkisto

Kategoriat