Kipparintalo on viime kesänä valmistunut kerrostalo, jossa kehitysvammaiset nuoret asuvat omissa vuokra-asunnoissaan. Asukkaita on neljätoista.

Omilleen muuttaminen on kaikille nuorille jonkinlainen mullistus, niin myös kehitysvammaisille. Yhden asukkaan, Sampan, äiti tuumasi, että Kipparintalon nuoret ehkä kaipaisivat kertausta perusihonhoidosta. Niinpä hän ehdotti, että muutama meistä Kauneustoimittajien yhdistyksen jäsenistä tulisi pitämään ”kauneusillan” taloon.

Tietenkin otimme kutsun vastaan. Kaisa Virtanen oli hankkeen puuhanainen ja järjesti mukaamme Bernerin, Lumenen ja L’Oréalin sponsoroimaa kosmetiikkaa. Bonuksena päätimme myös hoitaa käsiä ja lakata kynsiä.

Etukäteen oli varoitettu, että koskettelu ei ehkä ole kaikkien asukkaitten mieleen. Mutta käsien hieronta olikin hyvin suosittua. Autistipoikakin, joka ei puhunut, nautti kosketuksesta niin, että olisi ollut hierottavana vaikka koko illan.

Olimme jotenkin vanhanaikaisesti ajatelleet, että lakkaisimme vain tyttöjen kynsiä. Mutta kyllähän nykymaailmassa on myös miehiä, joiden imagoon kuuluvat lakatut kynnet. Huomasinkin Tommin käsiä hieroessani, että hän katseli kaihoisasti lakkauspuuhia. Kysyin, haluaisiko hän vaikka siniset kynnet tulevan itsenäisyyspäivän kunniaksi. Halusihan Tommi, ja sitten Samppa. Ilmarille tuli kultaa. Kallea kavereiden lakatut kynnet vain naurattivat, hänen tyyliinsä ne eivät sopineet.

Ujot kaksostytötkin rohkaistuivat tulemaan lakkaukseen, kun huomasivat, miten hauskaa meillä oli. Lakatessa oli sitten mahdollisuus jutella kaikenlaista, muun muassa tyttöjen joulumatkasta Espanjaan.

Käsien hoidon jälkeen joimme glögiä, ja asukkaat järjestivät kierroksen kodeissaan. Kivasti sisustetut yksiöt ja pienet kaksiot olivat todella viihtyisiä. Talon ovat rakennuttaneet Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto, S-Asunnot sekä Savulaiset ry, joka on kehitysvammaisten lasten ja heidän vanhempiensa yhdistys. Toivottavasti tällainen asumismuoto olisi mahdollinen jokaiselle sitä tarvitsevalle.

Jos Kipparintalossa nyt pestään ja voidellaan kasvot entistä huolellisemmin, niin hyvä. Kauneuden avulla pääsimme luontevasti kosketusetäisyydelle ja tutustumaan toisiimme, mikä on paljon tärkeämpää. Asukkailla näytti olevan mukavaa, mutta meillä vierailla varmasti vielä monin verroin mukavampaa. Kerrassaan kaunis ilta.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kristiina on Glorian tuottaja, joka kirjoittaa kauneudesta, muodista, hyvinvoinnista ja aikuisen naisen elämän hyvistä ja hurjista puolista.

Hae blogista

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla