Huonekalut ja lattia samassa sävyssä luovat harmonisen kokonaisuuden. Kuvan lattia Tarkett Prestige Tammi White Sand.
Huonekalut ja lattia samassa sävyssä luovat harmonisen kokonaisuuden. Kuvan lattia Tarkett Prestige Tammi White Sand.

Lattian valinta on yksi remontoijan suurimmista päätöksistä. Pelkästään parkettivalikoiman kanssa menee helposti päästään pyörälle. Mitä kaikkea parketin valinnassa tulisi huomioida?

1. Älä uusi turhaan

Laadukas parketti kestää vuosikymmeniä, joten sen valinta kannattaa tehdä harkiten. Kannattaa myös miettiä, voisiko kodin vanhaa lattiaa vielä hioa ja kunnostaa uuden ostamisen sijaan. Harjattu, öljyvahattu pinta jättää puun pinnan ihanan tuntuiseksi, mutta on hieman herkempi elämän jäljille. Pienten lasten tai lemmikkien kanssa lakattu pinta on huolettomampi. Jotta pinta myös pysyy hyvänä, ei sen puhdistamisessa tule käyttää liikaa vettä tai pesuaineita. Usein pyyhkiminen nihkeällä mopilla riittää.

2. Kuviot kunniaan

Viime vuosina markkinoille on tullut upeita design-parketteja. Suomessa esimerkiksi muotoilija Harri Koskinen ja sisustusarkkitehti Joanna Laajisto ovat suunnitelleet persoonallisia kuvioparketteja Timberwiselle. Maailmankuulu arkkitehti ja suunnittelija Patricia Urquiola on puolestaan suunnitellut italialaiselle Listone Giordanolle ilahduttavan Biscuit-parketin, joka voidaan latoa useilla eri tyyleillä.

Pienistä paloista ladotut kuvioparketit ovat usein hintavia, mutta toisaalta myös ekologisia, koska puumateriaali saadaan hyödynnettyä tehokkaasti ilman hukkapaloja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Biscuit-parketin on suunnitellut Patricia Urquiola. Suomessa Listone Giordanon lattioita maahantuo Paxteam Oy.

3. Nousussa nyt

Suomalaisten kestosuosikki on luonnollinen, esimerkiksi tammesta tai lehtikuusesta tehty lankkuparketti, kertoo Saija Vihervaara Timberwisen showroomilta. Kovin vaaleat ja valkoiset lattiat ovat alkaneet väistyä aavistuksen tummempien sävyjen tieltä. Nousussa ovat myös rouheammat ja rustiikkisemmat lattiat, joissa oksien kohdat ja puun luonnolliset värivaihtelut saavat näkyä.

4. Klassiset ladonnat

Kalanruotoladonta pitää pintansa vuosikymmenestä toiseen ja sopii monen eri aikakauden asuntoihin. Kalanruodon rinnalle on noussut myös ranskalaistyylinen chevron-kuvio. Siinä lautojen päät on leikattu viistoiksi, jolloin ne muodostavat nuolenkärkeä muistuttavan kuvion. Myös vanha kunnon mosaiikkiparketti on jälleen trendikäs, joten sitä ei missään nimessä kannata poistattaa, mikäli vanhan lattian pinta on vielä hiottavissa ja kunnostettavissa.

Chevron-ladontaa kutsutaan myös ranskalaiseksi kalanruotokuvioksi. Kuva Timberwise.

5. Huomioi tila ja aikakausi

Lattia on niin pitkäikäinen hankinta, ettei sen kanssa kannata hurahtaa liikaa trendeihin. Talon rakennusaikakauden kunnioittaminen on aina hyvä idea. Myös tilan koko kannattaa huomioida. Vaalea lattia heijastaa valoa ja luo tilan tuntua, tumma lattia tuo lämpöä ja kodikkuutta. Yleensä lattiat asennetaan valon suuntaisesti, mutta myös pohjaratkaisu ja lattian kuvio vaikuttavat asennukseen – työ kannattaakin ulkoistaa ammattilaiselle.

6. Mieti myös sisustusta

Jos olet jo panostanut unelmiesi ruokapöytään, puiseen keittiöön tai massiiviseen kaapistoon, kannattaa lattiakin valita yhteensopivassa sävyssä. Mikäli huonekalut ja lattia tuntuvat kuitenkin riitelevän keskenään, voi niiden välille luoda etäisyyttä esimerkiksi matoilla. Jos sisustus on kovin runsas ja tila pieni, eivät suuret kuviot tai leveät ja pitkät laudat välttämättä pääse oikeuksiinsa. Lopulta kyse on kuitenkin makuasioista, joten sääntöjäkään ei kannata kuunnella liian tarkalla korvalla.

Lattiassa voi olla myös väriä. Timberwisen valikoimissa on useita herkullisia sävyjä, kuvassa tammiparketti sävyssä burgundy.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 01/2022.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla