Tikkurilan Color Now 2021 -värikokoelma inspiroi yhdistelemään sävyjä rohkeasti. Kuva: <span class="photographer">Tikkurila</span>
Tikkurilan Color Now 2021 -värikokoelma inspiroi yhdistelemään sävyjä rohkeasti. Kuva: Tikkurila

Uudet trendisävyt syrjäyttävät nyt varman valkoisen ja hillityn harmaan.

Värisilmän väriasiantuntija Virve Nymanin mukaan suomalaisten kodeissa on käynnissä merkittävä muutos.

– Yli 10 vuotta jatkunut valkoisen ja harmaan kausi on alkanut väistyä. Pitkästä aikaa kokonaisia tiloja uskalletaan maalata väreillä. Etenkin lämpimät ja luonnonmukaiset sävyt ovat nyt suosittuja. Toisaalta myös positiiviset sävyt, kuten vaaleankeltainen ja vaaleansininen, ovat nyt pinnalla. Ne muodostavat kauniin kokonaisuuden yhdistettynä esimerkiksi beigeen yleisväriin.

Luonnosta inspiroituneiden värien, kuten erilaisten vihreän ja hiekan sävyjen, lisäksi myös pintojen struktuurilta kaivataan luonnonmukaisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Asiakkaat haluavat nyt pintoja, joissa näkyy aito kädenjälki. Kalkkimaalit ovat edelleen suosittuja, koska niillä on helppo luoda sekä sileää pintaa että erilaista struktuuria. Myös laastipintoihin on saatavilla nykyään useita eri sävyjä. Lisäksi erilaisilla efektimaaleilla voi luoda upean persoonallisia pintoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaiken kaikkiaan pintatrendien merkitys on Virven mukaan vähentynyt, eikä kestävän kehityksen näkökulmastakaan ole järkevää pistää sisustusta uusiksi jatkuvasti. Maalaaminen on kuitenkin suhteellisen helppo ja edullinen tapa tuoda kotiin vaihtelua.

Kotimainen Cover Story -maalibrändi lanseerasi maaliskuussa yhteistyömalliston suunnittelija Linda Bergrothin kanssa. Kokoelma sisältää kuusi luonnonläheistä sävyä.

Asiantuntijan vinkit maalaamiseen:

1. Malta tehdä koemaalaus, jos olet maalaamassa vähänkään isompia pintoja. Vaikka värilastut on nykyään maalattu niin, että väri toistuu niissä juuri värimallin mukaisena, saattaa valittu sävy silti yllättää seinälle maalattuna. Muista tarkastella värimalleja aina lopullisessa valaistuksessa, koska väri syntyy valaistuksesta. Toisaalta kodin valaistusta muuttamalla voi myös vaikuttaa sävymaailmaan.

2. Huomioi myös maalattavan tilan ilmansuunnat. Pohjoispuolen valo korostaa sävyjen viileyttä, ja esimerkiksi valittu harmaa saattaa näyttää jopa sinertävältä. Eteläpuolella sama sävy taas voi näyttää hyvinkin lämpimältä.

3. Hankalan muotoista tilaa voi huijata väreillä harmonisemmaksi. Lämpimillä, voimakkailla sävyillä maalaamalla esimerkiksi taustaseinän saa tuotua lähemmäs. Vastaavasti sinisen sävyt lisäävät tilan tuntua. Esimerkiksi ahtaan kellarin voi saada vaikuttamaan ilmavammalta, jos maalaa seinät vaaleahkolla sinisellä.

Kokeile voimakkaita värejä rohkeasti myös oviin, kaapistoihin tai kattoon. Kuvan herkullinen sävy on Teknoksen Prague valentine T1540. Kuva: Teknos

4. Pyydä apua ammattilaisilta. Myymälöistä löytyy väriasiantuntijoita, jotka voivat auttaa sopivien sävyjen valinnassa. Ota mukaan kuvia maalattavista tiloista ja sisustuksesta, jotta valinnat sopivat yhteen kodin tyylin kanssa. Värisuunnitelma voidaan tehdä kerralla koko kotiin, jolloin sitä voi rauhassa toteuttaa huone kerrallaan.

5. Katto maalataan yhä useimmiten valkoiseksi, koska siihen ei haluta vetää liikaa huomiota. Jos esimerkiksi katon muotoa halutaan kuitenkin korostaa, voi katon rohkeasti tapetoida tai maalata vaikkapa lastenhuoneen kattoon sinisen taivaan poutapilvineen.

6. Mattapinta on trendikäs, mutta myös maalaajan näkökulmasta helpompi ja armollisempi luoda. Mattamaali antaa pinnan pienet epätasaisuudet anteeksi, kun taas kiiltävässä pinnassa pienetkin virheet korostuvat. Mattamaalia varten kannattaa varata lyhytnukkainen tela, jotta pinnasta tulee tasaisen samettinen. Kovalla kulutuksella oleviin tiloihin, kuten eteiseen, ei kuitenkaan suositella täysin mattaa maalia, koska etenkin tummempiin sävyihin jää helposti jälkiä, mikäli seinää joutuu pyyhkimään puhtaaksi.

7. Kokeile rohkeasti erilaisia väriyhdistelmiä. Vastavärit, esimerkiksi vihreä ja punainen, toimivat hyvin yhdessä, kunhan ne ovat voimakkuudeltaan samaa tasoa ja taittuvat samaan suuntaan. Ei siis välttämättä kannata yhdistää keskenään vaikkapa keltaiseen taittavaa vihreää ja siniseen taittavaa punaista. Myös yksiväriharmoniaa voi kokeilla: yhdistä esimerkiksi trendikkään liilan eri voimakkuusasteita keskenään.

Vinkit antoi Värisilmän Virve Nyman.

Juttu on julkaistu Glorian kodin numerossa 4/2021.

Sisältö jatkuu mainoksen alla