Kuvat
Titus Verhe, TEOS 2020
Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävässä TEOS-tapahtumassa yhdistyy taidegrafiikka ja veistostaide. Kuva TEOS 2020 -tapahtumasta.
Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävässä TEOS-tapahtumassa yhdistyy taidegrafiikka ja veistostaide. Kuva TEOS 2020 -tapahtumasta.

Olipa kyseessä sitten suuri öljyvärimaalaus, sarja valokuvia tai veistos, näillä vinkeillä kotisi taide saa ansaitsemansa huomion.

1. Valitse teos, jota rakastat

Yleinen virhe on, että tila sisustetaan ensin valmiiksi ja yritetään sitten valita taidetta, joka sopii sisustukseen. Tällöin lopputuloksesta näkee, ettei taidevalinnoissa ole tunnetta mukana. Anna persoonan, matkoilta kertyneiden muistojen ja eri elämänvaiheiden näkyä kodissa.

2. Muuta ripustuksella tilan tuntua

Oikea ripustus voi saada huoneen tuntumaan korkeammalta tai suuremmalta. Kapea tila vaikuttaa leveämmältä, kun teokset ripustaa vierekkäin vaakasuoraan. Kehystetyt teokset puolestaan toimivat kuin peili tai ikkuna, eli saavat tilan tuntumaan avarammalta. Lasi heijastaa valoa, ja kehykset luovat illuusion syvyydestä. Jos oviaukosta näkyy suoraan kapea eteisen seinä, tuntuu tila ahtaalta, mutta jos vastassa on kehystetty taideteos, tuntuu katse jatkavan matkaa "seinää pidemmälle".

3. Yhdistele oikein

Oikean taiteen ja niin sanotun sisustustaiteen, kuten julisteiden tai sisustustaulujen, yhdistelyä kannattaa välttää. Taiteen tulisi myös puhua samaa kieltä muun tilan kanssa. Klassinen maalaustaide sopii klassiseen sisustukseen, abstraktit teokset moderniin kotiin. Värejä ei kannata mätsätä liikaa; esimerkiksi sohvan yläpuolelle ei kannata hankkia täysin samanväristä teosta. Teoksen sävyt voivat kuitenkin toistua joissain huoneen yksityiskohdissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Anna tilaa suurille teoksille

Suuret ja arvokkaat teokset tarvitsevat ympärilleen tilaa, ihanteellisesti kokonaisen seinän. Älä ripusta suurta teosta liian pieneen tilaan, vaikka huonekorkeus olisikin tavallista korkeampi. Pienessä huoneessa suurta teosta ei mahdu katsomaan oikealla tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Tee pienistä teoksista asetelmia

Pienet teokset näyttävät paremmilta ryhmissä. Asetelman teoksilla tulisi kuitenkin olla jotain yhteistä: tyyli, aihe, samoja sävyjä. Asetelmien luomisessa auttaa kuvitteellinen viiva, joka jakaa tilan kahteen osaan pysty- tai vaakasuoraan. Sitten erikokoiset teokset asetellaan samalle etäisyydelle viivasta. Voit myös kuvitella ristin, joka jakaa pinnan neljään neliöön. Teokset asetellaan kuhunkin neliöön niin, että niiden väliin jää saman verran tilaa.

Kolmas vinkki on kuvitella iso geometrinen muoto, kuten neliö tai suorakulmio, jonka sisälle kaikki teokset ripustetaan. Teoksista suurin asetetaan muodon keskiosaan. Suuret ja tummat teokset kannattaa sijoittaa vaaleiden ja pienten teosten yläpuolelle. Jos yksittäinen teos ei sovi asetelmaan, sen voi ripustaa esimerkiksi pienen kirjoituspöydän tai matalien nojatuolien ylle, jolloin se ei näytä niin yksinäiseltä.

6. Ripusta oikealle korkeudelle

Monesti taide ripustetaan liian korkealle. Taulun tai asetelman keskikohdan tulisi olla silmien korkeudella, eli noin 160cm lattianrajasta. Sohvan ylle taiteen voi ripustaa vielä hieman alemmas niin, että teoksen alareuna on noin 100-120 cm korkeudella lattiasta.

7. Muista myös veistokset

Kuten ripustettava teos, myös veistos vaatii ympärilleen tilaa, mieluiten oman nurkkauksen tai tason. Toisaalta hyvin pienet veistokset erottuvat paremmin ryhmänä, kunhan ne sopivat tyyliltään tai aiheeltaan yhteen.

Vinkit antoi Skannon sisustussuunnittelija, arkkitehti Zeina Naso.

Juttu on julkaistu Glorian Kodin numerossa 2/2021.

Sisältö jatkuu mainoksen alla