Huoneen vaaleanpunainen sävy on Farrow & Ballin Pink Ground. Nojatuoli on lahja ystävältä. Korkea antiikkilipasto on kirpputorilöytö.
Huoneen vaaleanpunainen sävy on Farrow & Ballin Pink Ground. Nojatuoli on lahja ystävältä. Korkea antiikkilipasto on kirpputorilöytö.

Avuliaat naapurit, upea puutalo ja Kerava-rakkaus saivat Paula Rautiaisen ja Kalle Turtiaisen remontoimaan jo toisen kodin samasta puutalosta.

Paula, miten päädyitte juuri tähän kotiin?

Kerava on meille molemmille rakas, täällä alkoi meidän yhteinen elämämme. Olin Kallen suvun perustamassa Tivoli Sariolassa lipunmyyjänä, kun tapasimme. Asuimme aiemmin samassa talossa, mutta pienemmässä asunnossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Keittiön keskipisteenä on tivolin vanha rulettipöytä, joka Paulalle ja Kallelle tärkeä esine. Sen päälle pari on kerännyt kasveja ja kauniita esineitä jokapäiväiseksi silmäniloksi.

Pidämme talosta ja sen yhteisöllisestä tunnelmasta. Naapurista löytyy aina lainaan vaikkapa puuttuva astia, ja kastelemme toistemme kukat, kun jompikumpi on matkoilla. Täällä on turvallinen olo. Kuulimme naapuriltamme, että tämä asunto oli tulossa myyntiin. Emme sinä aamuna tienneet, että illalla tekisimme kaupat uudesta kodista. Onneksi saimme myös vanhan kotimme myytyä päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Cole & Sonin Jabu-tapetti ja Saharan-matkalta hankittu berberimatto luovat eteisen lämpimän tunnelman. Posliinisen flamingon Paula hankki pariskunnalle häälahjaksi. Jugendkattovalaisin kuului tivolinjohtajan tupakkahuoneen kalustoon.

Mistä sait inspiraatiota kodin sisustukseen?

Emme halunneet muuttaa asunnon alkuperäistä luonnetta, joten teimme vain pintaremontin. Kaikki pinnat maalattiin lattioita myöten. Olin ihastunut Klaus Haapaniemen Spider-tapetiin, ja se oli lähtökohtana muulle sisustukselle. Kokosin tapetin pohjalta väri- ja tekstiilisuunnitelman ennen kuin ryhdyimme toimeen.

 

Vanhat Ikean keittiökaapit saivat sävyn, jonka Paula löysi ranskalaisen Cire Trudonin tuoksukynttiläpakkauksesta. Puolipaneloidun huoneen seinät on maalattu Farrow & Ballin Studio Green -sävyllä.

Sisustuksessa inspiraationlähteenä on ollut elokuvasankari Indiana Jonesin koti, jossa on edustettuna lumoava sekoitus eri kulttuureja, luonnontieteitä ja mystiikkaa. Tavoitteenani oli luoda kotiini sama fiilis. Myös Star Wars -elokuvien palatsit ja suunnittelutoimisto Dimore Galleryn sivusto ovat inspiroineet minua. Halusin kotiin jotain modernia, ettei siitä tulisi liian museomainen.

Olohuoneen seiniin Paula rakensi koristepaneelit ohuesta listasta ja maalasi koko tilan pönttöuuneineen Farrow & Ballin Blue Gray -sävyllä.

Miten kuvailisit sisustustyyliäsi?

Yhdistän klassisia ja rajuja elementtejä. Aidot materiaalit ja vanhat puukalusteet kestävät. Niitä voi halutessaan uudistaa maalaamalla erilaisiin tiloihin sopiviksi. Rakastan löytöjen tekemistä kirpputoreilla ja antiikkiliikkeissä. Hankin esineen, jos se herättää minussa jonkin tunteen - uudet esineet sitä harvemmin tekevät. En mieti mihin tavarat sijoitan, ne vain löytävät paikan kodissamme.

Klaus Haapaniemen Spider-tapetti antoi sysäyksen koko kodin väritykselle. Tapetti paneloitiin kaikille seinille koristelistojen avulla. Sängyn yllä on vanhat ranskalaiset kattovalaisimet. Hattara-yöpöydät on suunnitellut Fanni Suvila.

Mitä värit sinulle merkitsevät?

Olen maalari ja rakastan värejä. Ne merkitsevät minulle paljon, en voisi elää valkoisessa kodissa. Väreillä voi luoda tiloja, joilla on selkeä luonne. Sellaisissa tiloissa haluan elää. En ole tehosteseinien ystävä, vaan haluan aina maalata tai tapetoida koko huoneen. Valitsen sävyt niin, että ne elävät valon mukana ja ovat aina hieman erilaisia. Valo sekä eri vuorokauden- ja vuodenajat vievät minut kuin tutkimusmatkalle omassa kodissani.

Keravalaiset Kalle Turtiainen ja Paula Rautiainen asuvat historiallisessa talossa, jonka suunnitteli 1800-luvun lopulla paljon puisia asemarakennuksiakin piirtänyt rautatiehallituksen pääarkkitehti Bruno F. Granholm.

Juttu on ilmestynyt Glorian Kodin numerossa 9/2019.

Fakta

Asukkaat:

Maalari-yrittäjä Paula Rautiainen, 32, ja kuljetusalan yrittäjä Kalle Turtiainen, 32, sekä rescue-koirat Urmas ja May.

Koti:

Rivitalokaksio Keravan juna-aseman kupeessa. Puutalo rakennettiin vuonna 1892 VR:n henkilökunnan asunnoiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla