Kuvat
Krista Keltanen
Entinen mökki sai uuden elämän upeana saaristokotina.
Entinen mökki sai uuden elämän upeana saaristokotina.

Tainan koti on lossimatkan takana Naantalin Aaslaluodossa. Ikkunoista avautuu ihastuttava kallioinen merimaisema, jossa ohi lipuvat jykevät laivat.

Tainan ihana koti sijaitsee ainutlaatuisella paikalla, aivan meren rannalla. Edestä seilaavat Turkuun saapuvat rahtilaivat ja ruotsinlaivoista voi melkein tarkistaa kellonsa. Kohta rantaan rakennetaan uimaportaat, mikä tekee aamu-uinnit mahdollisiksi.

Taina, miten juuri tästä talosta tuli sinun kotisi?

Asuin aiemmin Turun keskustassa kivitalossa ja haaveilin kakkoskodista meren rannalla. Päädyimme entisen miesystäväni kanssa etsimään tonttia ja onnistuimme ostamaan tuttujen kautta tällä paikalla sijainneen kesämökin sekä sitä ympäröivän rantatontin. Joskus elämä vie eri suuntiin, ja kävi niin, että päädyin eromme jälkeen lunastamaan tämän paikan itselleni. Saneeraus piti toteuttaa osaavasti, sillä näin lähelle rantaa ei enää saa rakentaa. Päädyinkin korjaamaan ja laajentamaan olemassa olevan talon. Valtavan remontin myötä keltaisesta mökistä tuli minulle musta koti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Taina halusi muhkean mutta mukavan sohvan. Täydellinen malli löytyi Boknäsilta. Heaven-mallin kulmasohvaan tilattiin pellavaiset päälliset. Pöytä on Riviera Maisonin.

Mitä vaadittiin jotta mökistä saatiin koti ympärivuotiseen käyttöön?

Paikalla oli keltainen lautaverhoiltu kesämökki. Sen erikoispiirteenä olleet valtavat ikkunaruudut olivat ennen mökin päädyn ja suuren terassin välisenä seinänä. Seinää siirrettiin terassin verran ulospäin, ja sain hienosti lisätilaa olohuoneeseen. Ikkunat kunnostettiin ja maalattiin yksitellen. Mökkiä laajennettiin myös toisesta päästä, kun matala lisäosa muutettiin korkeammaksi tilaksi.

Laajennuksen ansiosta sain kunnon pesutilat, makuuhuoneen vaatehuoneineen sekä eteisen. Mäntypinta vaihtui valkoiseksi maalattuun panelointiin, joka jatkuu seinistä aina korkealle kattoon saakka. Lämmitys uusittiin, samoin eristeet ja kaikki tekniikka sähköineen ja vesineen.

Vanha takka sai saneerauksessa uuden ilmeen. Parvelle johtava portaikko siirrettiin takan vasemmalta puolelta kulkemaan päätyseinään vasten ylös. Portaikon ja kaiteet suunnitteli Susanne Lundén ja toteutti Harri Koli.

Mihin olet erityisen tyytyväinen remontissa?

Kolme juttua menevät ohi muiden: suuri ikkunaseinä, vanha takka ja uudet metalliset portaat sekä niiden kaiteet, jotka johtavat parvelle. Ikkunat halusin säästää, vaikka helpommalla olisin päässyt, jos olisin vaihtanut ne uusiin. Mäntyraamit hiottiin ja maalattiin, ikkunat puhdistettiin ja kiinnitettiin uudelle paikalleen. Ikkunoiden takana olevaa luontoa on valaistu kohdevaloin, ja näkymä on iltaisin kuin taulu. Viereisellä pitkällä seinällä on valtavat, sivuun liukuvat ikkunat, jotka liukuovien tapaan saadaan sivuun, ja ulkotilasta tulee samaa sisätilan kanssa.

Vanha takka sai jäädä, mutta se kaipasi uutta ilmettä. Se oli punatiilinen ja sen luukkukin oli hyvin koristeellinen. Takka slammattiin valkoiseksi ja ilmeestä saatiin kerralla modernimpi. Myös luukku vaihdettiin modernimpaan. Parven portaikko suunniteltiin uusiksi, ja ideoimme sitä yhdessä tilasuunnittelija Susanne Lundénin kanssa.

Entinen keltainen mökki on muisto vain. Sen ympärille kasvoi musta, moderni koti saaristoon.

Millaista on arki karussa saaristossa?

Matkaa Turkuun on puolisen tuntia. Ystäväni kauhistelevat lossilla kulkemista ja päivittelevät, kuinka pärjään välimatkan kanssa. Päivisin lossi kulkee melkein tauotta, ja iltaisin kun se kulkee harvemmin, soitan matkalta ja lossi on valmiina lähtöön, kun saavun rantaan. Kauppaan on toki matkaa, mutta työssäni kiinteistönvälittäjänä olen melkein kaikki päivät Bo LKV:n toimistolla Turun keskustassa ja olen opetellut hoitamaan kauppa-asiat kerralla. Unohtunutta maitoa ei tule kyllä illalla lähdettyä hakemaan.

Oikeastihan arki on äärettömän kaunista, kun meri aukeaa ensimmäisenä silmieni eteen, kun herään. Maamme vuodenajat toki osaavat näyttää karutkin puolensa, ja saaristossa kaikki on aavistuksen voimallisempaa.

Makuuhuoneen yksi seinä on kokonaan ikkunaa. Talon eteen on rakenteilla valtava terassi, ja makuuhuoneen ovelta pääsee terassia pitkin suoraan aamu-uinnille.

Mikä oli sisustussuunnittelijan panos kodin remontissa ja sisustamisessa?

Sain avukseni projektiin osaavan ystäväni, tilasuunnittelija Susanne Lundénin, jolla on kahden vuosikymmenen kokemus haastavista tiloista. Istuimme useamman kerran iltaa rakennustyömaalla vielä työpäivän jälkeen ja pohdimme seuraavaa siirtoa. Pian saimme isot linjat päätettyä ja pieniä ratkaisimme sitten yksi kerrallaan. Huonejakoa mietimme yhdessä. Yläkerran parvelle johtivat sorvatut mäntyiset portaat, joista halusin eroon. Portaiden paikkaa vaihdettiin, ja Susanne suunnitteli uudet. Ne toteutti osaava Harri Koli, jolla on Harkomet-yritys Liedossa. Susannen ehdotuksesta seinien valkoinen panelointi nostettiin aina katonharjaan saakka. Olen siihen mielettömän tyytyväinen.

Keittiöksi valittiin musta vetimetön malli Puustellin valikoimasta. Taso on Dekton Sirius. Hana on Tapwellin. Lampe Grasin valaisimet Taina hankki Zarrosta.

Kodissa on kiva, vähän epätyypillinen sisustus saaristoon. Miten sisustus syntyi ja mistä sait inspiraatiota?

Halusin selkeän ja yksinkertaisen sisustuksen, joka ei veisi tehoa ikkunoista aukeavalta maisemalta. Maisema on kotini se juttu, mitä ei missään muualla ole. Halusin muhkean pellavaisen sohvan, ja Susanne ehdotti Boknäsin Heaven-kulmasohvaa, jollaisen hankinkin. Monet muista kalusteista löytyivät Turusta Ruissalon Aveliasta. Jotain toin toki mukanani vanhasta kodistanikin, kuten esimerkiksi mustan suuren kaapin. Aikuistuva poikani sattui muuttamaan omaan kotiinsa samoihin aikoihin, ja osa vanhoista kalusteista sopi paremmin hänen kotiinsa.

Juttu on ilmestynyt Glorian Kodin numerossa 10/2019.

Fakta

Asukkaat: Kiinteistönvälittäjä Taina Vuori ja Laku-kissa.

Koti: 98-neliöinen omakotitalo Naantalin Aaslaluodossa. Talo on muunnettu remontilla kesämökistä asuinkäyttöön 2017. Olohuone, ruokatila ja keittiö ovat yhtä suurta tilaa, lisäksi makuuhuone, parvi, kylpyhuone ja sauna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla