Kuvat
Krista Keltanen
Olohuoneen suurista ikkunoista aukeaa rauhallinen maalaismaisema. Puhdaslinjainen kiertoilmatakka on Hoxterin mallistosta.
Olohuoneen suurista ikkunoista aukeaa rauhallinen maalaismaisema. Puhdaslinjainen kiertoilmatakka on Hoxterin mallistosta.

Tuossapa täydellinen talon paikka, mietti Nina ratsastuslenkeillään. Onnekkaiden sattumusten ja sydämellisten ihmisten avulla Ninan ja Thomaksen koti sijaitsee nyt tuolla paikalla joenrannan töyräällä.

Miten päädyitte ostamaan tämän paikan, Nina?

Hevostemme talli sijaitsi vuosia sitten tässä aivan lähistöllä, ja joka kerta kun ratsastin paikan ohi, ihastelin peltojen läpi kiemurtelevaa jokimaisemaa ja vanhaa tyhjillään olevaa tilaa. Paikalla oli aiemmin sijainnut päärakennus, mutta se oli tuhoutunut tulipalossa jo vuosia sitten. Vanhasta rakennuksesta muistuttivat villiintynyt puutarha ja vanhat omenapuut sekä talon perustuskivet. Emme onnistuneet löytämään paikan omistajien yhteystietoja, joten lopulta päädyin kirjoittamaan omistajille kirjeen. Toimitimme kirjeen tilan postilaatikkoon toivoen, että se löytäisi perille. Kirje löysi kuin löysikin vastaanottajansa, ja useamman sattuman kautta pääsimme suunnittelemaan kotiamme tänne.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Nina etsi pitkään sopivaa mattoa olohuoneeseen. Aito vintagevillamatto löytyi lopulta juuri oikean sävyisenä, musteensinisenä.

Talonne on valmistunut hiljattain. Mitkä asiat määrittelivät talomallin valintaa?

Halusimme suojeltuun maalaismaisemaan sopivan, klassisen talon, jossa olisi koko talon levyinen suuri katettu parveke ja terassi. Olimme aina ihastelleet Yhdysvaltain itärannikon Long Island -taloja. Ne ovat klassisen kauniita ja iättömiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Emme voineet edes kuvitella, että rakentaisimme tälle paikalle modernin talon. Tuntui siltä, että paikka kaipasi arvoistaan vanhaa henkeä kunnioittavaa rakennusta.

Keittiön kaapistoiksi valittiin vähäeleiset kaapistot. Täysin musta keittiö olisi tuntunut liian synkältä, joten valkoinen saareke harmaalla kvartsitasolla raikastaa kokonaisuutta.

Miltä tuntui, kun rakennusprojektinne oli valmis ja saitte muuttaa kotiinne?

Kun talomme valmistui, se näytti siltä kuin se olisi aina seisonut tässä omalla paikallaan. Astuessamme ensimmäisen kerran uuden kotimme ovesta sisään, olohuoneen ikkunoista avautuva huikea maisema sai meidät sanattomiksi. Oli vaikea käsittää, että edessä avautuva maalauksellinen jokimaisema olisi siitä eteenpäin meidän jokapäiväinen näkymämme.

Yläkerran aulan sohva on peritty mammolta. Suuri peikonlehti tuli kierrätettynä ystävältä, kun se ei enää mahtunut hänen kotiinsa. Vanha ryijy on saanut paikkansa mattona.

Miten päädyitte valitsemaan paljon mustaa väriä turvallisen valkoisen sijaan?

Tämän valkoisen talon henkeen sopivat mielestämme hienosti ryhdikkäät mustat ikkunat ja ovet. Taloa suunniteltaessa oli tärkeää tunne siitä, että maisema tulee lähes sisälle asti ja ikkunoista tulvii tiloihin paljon valoa. Mustat ikkunat kehystävät hienosti maisemaa. Musta antaa mukavasti muutenkin särmää sisustuksen väripalettiin. Siinä on valkoisesta mustaan sisältäen kaikki harmaan sävyt lämmitettynä tammilattialla ja muutamalla tammikalusteella.

Millaisia sisustuksia ihailet? Miten sisustatte omaa kotianne?

Ihailen ajatonta klassisuutta moderneilla mausteilla. Pidän erityisesti siitä, että kodin sisustuksesta näkyy, millaisia ihmisiä siellä asuu. Meillä käytännöllisyys ja visuaalisuus kulkevat käsi kädessä. Pidämme molemmat kerroksellisuudesta ja olemme sekoittaneet täällä aikaisempien kotiemme rakkaita perittyjä huonekaluja. Olemme toki hankkineet myös uusia huonekaluja jotakin uutta ja jotakin vanhaa -periaatteella. Isoäitini 20-luvulta peräisin oleva Madame-sohvakalusto on kulkenut matkassamme kodista kotiin. Se on entisöity kokonaisuudessaan joitakin vuosia sitten ja nyt se on saanut paikan yläkerran aulasta.

Talon yläkerrassa sijaitsee kolme makuuhuonetta sekä aula. Nina maalaa kodin yläkerrassa, sillä työtilaksi suunniteltu, pihapiirissä sijaitseva vanha torppa odottaa vielä kunnostusta.

Miten ammattisi näkyy kodissanne?

Olen työskennellyt vuosia maskeeraajana, lisäksi teen töitä sisustajana ja kuvataiteilijana. Visuaalisten töiden kautta värisilmäni on harjaantunut tarkaksi. Haluan, että kotimme värit ovat just eivätkä sinne päin. Työni näkyy täällä myös maalauksina ja käyttökeramiikkana. Minulla on pieni yritys nimeltä vidÅn Design, joka valmistaa käyttökeramiikan lisäksi uniikkeja teoksia ja maalauksia. Yritykseni syntyi ajatuksena jo kauan sitten, mutta se sai nimen ja tarkoituksen tässä paikassa ja ympäristössä. Rakennusvaiheessa talon perustuksia kaivettaessa kärräsin kottikärryittäin talteen hienoa sinisävyistä savea, joka nyt odottaa muokkaamistaan. Täällä ympäröivä luonto on inspiroivaa ja innostavaa. Myös aikuiset tyttäreni ovat taiteellisia ja osallistuvat tuotantoon.

Minkä sisustusprojektin tai hankinnan teette seuraavaksi?

Voi, niitä on paljon, mutta teemme yhden kerrallaan, kaikessa rauhassa. Pihapiirissämme on 200-vuotias torppa, jonka peruskorjauksen aloittamista odotamme kovasti. Torpasta tulee yhdistetty työhuone ja ateljee. Se seisoo aivan rantatöyräällä, vain muutaman metrin päässä joesta.

Makuuhuoneen pioni-tapetin sävyt toistuvat myös pellavalakanoissa. Muhkea tummansinen nappilistainen sängynpääty on Artwoodin mallistosta.

Mitä tekisitte kodissanne nyt toisin ja miksi?

Emme tekisi mitään toisin, täällä on kaikki hyvin juuri näin. Erityisen kodistamme tekee sitä ympäröivä luonto, sillä täällä näkee korostetusti vuodenaikojen vaihtelun ja luonnon kiertokulun. Syksyn pimeys on sysipimeää ja aurinkoisina päivinä joki puolestaan moninkertaistaa kimmellyksellään valon määrän. Täällä on tullut käyttöä myös vanhalle lintukirjalle, sillä ympäröivät pellot keräävät syksyin valtavia muuttolintuparvia. Sama luonnon tarjoama näytös toistuu taas kevään tullen kun linnut palaavat kotikonnuilleen. Olemme päivittäin valtavaa kiitollisia siitä, että saamme asua täällä luonnon keskellä. 

Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 10/2019.

Fakta

Asukkaat: VidÅn Designin perustaja Nina, 51, ja Thomas, 52, sekä Maija-mopsi, 12 , kiinanpalatsikoira My, 4, ja islanninhevoset Frosti, Mandla, Elly ja Meyja.

Koti: Vuonna 2017 rakennettu 223-neliöinen puutalo Porvoossa. Lisäksi pihapiirissä on noin 200 vuotta vanha torppa, joka on ollut tilan alkuperäinen päärakennus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla