Kuvat
Krista Keltanen
Koko alakerta on avointa tilaa. Hirsiseinät löytyivät kerroksien alta, ja oli selvää, että ne jätettiin näkyviin. Pellavatyynyt Granit, valaisin Doctor Design ja kukat kukkakauppa Verona.
Koko alakerta on avointa tilaa. Hirsiseinät löytyivät kerroksien alta, ja oli selvää, että ne jätettiin näkyviin. Pellavatyynyt Granit, valaisin Doctor Design ja kukat kukkakauppa Verona.

Noora ja Ville Juurikkalan perheen kolmannessa remonttiurakassa toteutettiin monta sisustushaavetta.

Noora ja Ville Juurikkala olivat ehtineet remontoida perheelleen jo kaksi kotia, kumpikin isoja urakoita, ja myynti-ilmoitusten seuraamisesta oli tullut Nooralle harrastus. Kun vastaan tuli ilmoitus lohjalaisesta hirsitalosta, jossa kaikki oli vähän vinksin vonksin, Noora ei malttanut olla lähtemättä näyttöön.

Yläkerrassa on valtava aula, josta kuljetaan kaikkiin huoneisiin. Tapetti on Morrison & Co -valikoimasta. Korituoli on Ikeasta ja sohva Fogian. Aito itämainen matto hankittiin Matto Centeristä.

Noora, millainen oli ensikohtaamisesi talon kanssa?

Tulin tänne yksin ja kiertelin huoneita miettien, löytyisikö 1980-luvulla tehdyn remontin alta aarteita, vanhoja pintoja. Vaistoni sanoi, että tästä tulisi meille hieno koti. Vakuutin Villen asiasta, ja teimme kaupat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihastuimme taloon ja sen hassuihin yksityiskohtiin. Talo on siirretty tälle paikalle 1930-luvulla ja sijoitettu puutteellisten ohjeiden vuoksi hieman väärään paikkaan, osin naapurin tontille. Pääovikin on laitettu metsää kohden, tonttiin nähden takapuolelle.

Eteisen ja aulan väliset vihreät antiikkiovet Noora hankki jo vuosia sitten ruotsalaisesta puretusta talosta. Täällä ne löysivät vihdoin paikkansa. Aulan tapetti on Morris & Companyn. Eteisessä on Le Lievren kukkatapetti.

Jouduitteko tekemään mittavan remontin?

Teimme isomman remontin kuin olimme ajatelleet. Taloa oli remontoitu 1980-luvulla, ja kaikki alkuperäiset pinnat peitettiin tuolloin sen ajan materiaaleilla. Näin kuitenkin ensi käynnillä, että talossa oli potentiaalia, ja vainuni osui onneksi oikeaan. Revimme sisältä muovitapetit ja ulkopinnasta mineriittilevyt. Säilytimme alkuperäisistä puulattioista ne, mitkä pystyimme ja uusimme muut lattiat vastaavin lankuin.

Halusimme säilyttää vanhat ikkunat ja lähetimme ne Pärnuun kunnostettaviksi. Ovet korvasimme täyspuisilla punaisilla, ja ulkopinta maalattiin vanhoista valokuvista löytämillämme sävyllä. Hirsiseiniä jätimme näkyviin kaikkialla, missä se oli mahdollista.

Ruokasalista on kulku pihalle. Punasävyiset pariovet antavat särmää muuten vaalealle tilalle. Upea pöytä on Nooran ideoima ja tuolit second hand -löytöjä.

Millaiset asiat olivat sinulle kodin kunnostamisessa tärkeitä?

Vanhan talon kunnostaminen on elämäntapa. Halusimme kunnioittaa hirsitalon henkeä, saada aidot materiaalit näkyviin, toteuttaa saneerauksen luonnonmateriaalein ja poistaa kaiken modernisoidun. Arvostamme aitoja materiaaleja ja luonnollisia ratkaisuja. Sisustajana suosin kerroksellisuutta - vanhaan taloon sopivat vanhat kalusteet.

Valoisa ruokasali sai seinilleen Morris & Companyn tapetin. Vanhan pöydänrungon päälle teetettiin isompi pöytälevy lankuista, jotka käsiteltiin pellavaöljyllä. Valaisimet ovat Ett Hemin. Sivupöydällä on Nooran Tuias-keramiikkapajasta tilaama astiasto.

Kotinne on täynnä persoonallisia yksityiskohtia. Mistä ideat niihin ovat syntyneet?

Tavaroilla pitää olla sielu ja tarina. Toimistotiloja sisustaessa joudun usein tinkimään siitä ja valitsemaan pääosin uusia kalusteita. Kodissani voin olla sisustajana rohkeampi ja kokeilla hullujakin juttuja.

Asiakkaalle voisi olla vaikea kuvailla ennakkoon erikoisia ratkaisuja, kuten vaikkapa keittiöömme tehtyä saareketta. Se on rakennettu vanhasta antiikkikaapista, josta poistettiin yläosa. Maalautin sen samalla sävyllä kuin A.S.Helsingön keittiönkaapit. Ylijäänyt yläosa saa uuden elämän toisessa projektissa.

Olen myös ideoinut kauniiden pöydänrunkojen päälle uusia, suurempia pöytälevyjä. Hauska tarina on myös eteisen ja aulan välisillä vihreillä antiikkiovilla. Hankin ne jo edellisen kotimme aikaan tutulta antiikkivälittäjältä Ruotsista. Jouduin varastoimaan niitä vuosien ajan, kunnes täältä löytyi niille täydellinen paikka.

Lastenhuoneen seinät maalattiin Annie Sloanin Aubusson Blue -sävyllä. Sängyt ovat kulkeneet suvussa vuosikymmeniä. Pellavalakanat ovat Dirty Linen.

Mistä saat inspiraatiota persoonalliseen tapaasi sisustaa?

Värit ovat minulle hyvin tärkeitä, ja olen tarkka sävyjen voimakkuuksien kanssa. Kodin tulee mielestäni olla tunnelmaltaan rauhallinen eikä liian stimuloiva. Suosin murrettuja sävyjä.

Tyyliini kuuluu vanhojen kalusteiden yhdistäminen uusiin. Saatan liittää tyylit yhteen käyttämällä vaikkapa samaa värisävyä antiikkisissa ja uusissa kalusteissa. Matkustamme paljon, ja poimin ideoita myös hotelleista, ravintoloista sekä ulkomailla näkemistäni kodeista. Rakastan kerroksellisuutta, antiikkia ja vanhoja mattoja.

Kylpyhuone sijoitettiin vinon katon alle. Iris Ceramican laatat hankiittiin Reatekista. Duravitin allas on vanhan pikkupöydän päällä.

Kotinne huoneet ovat valtavia. Miten se vaikuttaa sisustamiseen?

Isot tilat vaativat isoja kalusteita, ja jouduimmekin teettämään osan kalusteista. Suunnittelin HT-Collectionin sohvasta normaalia suuremman u-mallisen version, joka valmistettiin mittojen mukaan. Myös valaisimissa saa olla kokoa ja persoonaa. Suuret huoneet vaativat myös suuria mattoja, koska lattiapintaa on enemmän kuin normaalisti. Olen löytänyt hienoja mattoja Serge Lesagen mallistosta.

Millaisia sisustuksellisia haaveita teillä vielä on?

Tässä talossa on paljon sellaisia piirteitä, joita unelmiemme kodissa on. Haaveilen vielä löytävämme loppuelämän kodin, jonne voisimme asettua. Olemme Villen kanssa niin täynnä ideoita ja intoa vanhan kunnostamiseen, että sopivan projektin osuessa kohdalle voisimme innostua lähtemään neljänteen urakkaan.

Haaveena on myös moderni, tumma ja isoikkunainen kakkoskoti, joka olisi täydellisen vastakohta kodillemme.

Juttu on ilmestynyt ensimmäisen kerran Glorian Kodin numerossa 8/2019. 

Fakta

Asukkaat: 

Sisustussuunnittelija Noora Juurikkala, 35, valokuvaaja Ville Juurikkala, 38, ja lapset Valtteri, 5, Lilja, 3 ja Maija, 7 kk. Nooralla on sisustussuunnittelutoimisto Villa Juurikkala.

Koti: 

1800-luvun lopulla rakennettu 200-neliöinen hirsitalo, joka on siirretty 1930-luvun lopulla paikalleen Lohjalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla