
Satavuotiaan hirsitalon keittiössä mennyt aika ja huippumodernit laitteet kohtaavat. Välkehtivä lintutapetti ylevöittää arjen.
Vanha hirsitalo Helsingin Tapanilassa oli aiemmin jaettu kahdeksi eri asunnoksi. Mika ja Aino Tarhala asuivat kahden lapsensa kanssa yläkerrassa, mutta kaksi vuotta sitten he hankkivat koko talon perheensä käyttöön. Oli aika panna talon tilajärjestys uusiksi. Edessä oli myös keittiöremontti, sillä keittiö oli kunnostettu viimeksi 1990-luvulla.
Tältä tila näytti ennen:
Vanha keittiö purettiin ja Tarhalat aloittivat keittiön luonnostelun puhtaalta pöydältä – tai oikeastaan lattialta.
– Koska kaikki pinnat menivät keittiössä uusiksi, luonnostelimme suoraan lattiaan kaapistojen ja kodinkoneiden paikat, Mika kertoo.
Pariskunta halusi uuden keittiön olevan sopusoinnussa hirsitalon tunnelman kanssa. Kaapistoihin he valitsivat perinteiset, kokopuiset kehäovet, mutta tummaksi petsattuina. Pitkän etsinnän jälkeen sopivat löytyivät kotimaisen Nixi-keittiöiden valikoimista.
– Tasoihin valitsimme helppohoitoista kiveä, sillä aiemmassa keittiössä meillä oli puutasot, joiden huoltaminen meiltä tuppasi aina jäämään, Aino sanoo.
Kodinkoneet ovat keittiössä uusinta Mielen ja Samsungin huipputekniikkaa, osa integroituina puuovien taakse. Induktioliedessä on normaalin keittoalueiden lisäksi teräksinen Tepan Yaki -paistotaso, ja älyjääkaapin sisälle voi kurkistaa kännykkäsovelluksen avulla vaikka kauppareissun aikana. Keittiössä on myös kaksi uunia, sillä perheessä on innokkaita kokkeja ja leipureita kahdessa sukupolvessa.
Uusimman tekniikan vastapariksi keittiössä on käsityönä teetettyjä yksityiskohtia, jotka henkivät mennyttä aikaa. Hellan päällä on muhkea, kuparinen huuva, jonka seppä toteutti Mikan luonnosten pohjalta.
Arkiruokailua varten teetettiin kokopuinen baaritiski, mutta keittiön viereen ollaan remontoimassa isoa, juhlavaa ruokasalia kalaruotolattioineen. Siellä päästään pian nauttimaan keittiön herkuista kristallikruunun valossa pitkän antiikkipöydän ääressä.
Juttu on ilmestynyt ensimmäisen kerran Glorian Kodin numerossa 3/2019.