Kuvataiteilija Nanna Susi laittaa kotiaan samantapaisella ekspressiivisellä otteella, jolla hän maalaa teoksiaan.
Kuvataiteilija Nanna Susi laittaa kotiaan samantapaisella ekspressiivisellä otteella, jolla hän maalaa teoksiaan.

Kuvataiteilija Nanna Suden kotona esineet sysäävät liikkeelle ajatuskulkuja.

1/ Jatkuva liike

”Olemme asuneet samassa osoitteessa 14 vuotta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että täällä näyttäisi samanlaiselta kuin silloin, kun muutimme tänne. Koti on lakkaamattomassa liikkeessä. Sen läpi virtaa erilaisia esineitä, jotka muuttavat kodin ilmettä ja tunnelmaa.

Olen huomannut, että rakennan kotia samaan tapaan, jolla maalaan. Välillä johonkin kohtaan kasaantuu esineitä ja muotoja, jotka inspiroivat minua, ja sommittelen niistä uusia kiehtovia kokonaisuuksia – ihan samoin kuin keskeneräinen maalaus kertoo minulle, mihin suuntaan lähden sitä viemään.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Lakanoilla peitetyt tuolit tuovat mieleen kesäloman ajaksi pölyltä ja valolta suojatut huonekalut.

Seinällä Nannan öljyvärityöt Koralli ja Venetsian vihreä.

2/ Vapauttava epäjärjestys

”Olen aina salaa ihaillut ihmisiä, joilla on vähän sotkuinen koti. Se on saanut minut harjoittelemaan sitä, etten itsekään olisi kotona mikään hikipinko. Vähitellen olen alkanut pitää pienestä epäjärjestyksestä ja huomannut, että se voi olla myös kaunista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykyään minulle tulee hyvä olo, kun en heti ryntää velvollisuudentunnoissani laittamaan asioita paikoilleen, vaan teen jotakin aivan muuta. Epäjärjestys ei ole minulle enää uhka vaan helpottava, relaava syli, joka tuo tullessaan myös ihanan armon itseäni kohtaan.”

Nannan kotoa löytyy paljon ”omituisuuksia”. Tähän kategoriaan kuuluvat myös monisatakiloiset pahkahuonekalut, joihin taiteilija Thaimaassa ihastui.

3/ Kiinnostavat kuriositeetit

”Persoonalliset ja omituiset esineet kiehtovat minua, koska ne herättävät niin monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Meillä on myös joitakin superlaadukkaita design-esineitä, mutta vaikka ne ovat kauniita ja funktionaalisia, ne eivät herätä minussa suuria tunteita. Itselläni pönötyksen kausi on tässä ajassa mennyt ylipäätään ohi. Vaikka rakastan monia esineitäni, olen silti sitä mieltä, että tavaraa voisi olla radikaalisti vähemmän. On mahtavaa, kun saa ilman kiertämään itselle merkityksellisten esineiden välissä.”

Nanna ihastui Teemu Saukkosen Maskara-teoksen kohtalokkaaseen naiseen ja halusi sen omakseen. Poronsarvesta tehty teos on Outi Pieskin.

4/ Omat työt opettavat

”Joku saattaa ajatella, että olen omahyväinen, koska seinillämme on niin paljon omia duunejani. Tietysti meillä on myös ystävieni ja kollegoideni teoksia, mutta niiden rinnalla haluan pitää esillä omia maalauksiani. Kotiympäristössä opin maalauksista eri asioita kuin työhuoneella.

Minusta on tärkeää elää maalausteni kanssa ja kokea, miltä ne kotiympäristössä tuntuvat. Ripustus vaihtuu meillä sitä mukaa, kun myyn jonkun teoksen seinältämme tai tuon tilalle toisen työn, josta haluan oppia lisää.”

Huikea huonekorkeus, lautalattiat, tiiliseinät ja betoniset yksityiskohdat luovat kodin rouhean rungon.

5/ Kodin jatkeet

”Vain 200 metrin päässä sijaitseva työhuoneeni on kotimme tärkeä jatke. Oikeastaan se on minulle yksi lisätila, johon vain satutaan kulkemaan ulkokautta. Nautin siitä, että voin lähteä työhuoneelle vaikka yöpuvussa ja työpäivän päätteeksi pääsen heti suihkuun, eikä minun tarvitse kulkea koko kaupungin halki yltä päältä maalissa.

Lisäksi asuntomme seinän takana meillä on pieni kaksio, joka toimi aikanaan kesäateljeenani. Muutaman vuoden kuluttua siitä ehkä tulee Raffaellon koti, mutta sitä odotellessa majoitan siellä ulkomaalaisia turisteja.”

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 5/2019 ilmestyneestä jutusta Kaikki virtaa.
Lisää Glorian Kodin juttuja löydät osoitteesta gloria.fi/teema/glorian-koti.

Fakta

Asukkaat: Kuvataiteilija Nanna Susi ja 15-vuotias Raffaello. Perheeseen kuuluu myös kissa Ruusunen ja Riesa-koira.

Koti: Yksi kerros jugendkerrostalossa Helsingin Kalliossa. Omassa käytössä 110 neliötä ja majoituskäytössä 55 neliötä. Kulman takana sijaitseva työhuone on kodin tärkeä jatke.

Sisältö jatkuu mainoksen alla