Keittiön seinien  väriksi Marita valitsi terrakotan. Hän on mieltynyt luonnonvärein värjättyihin afgaanimattoihin, joiden rauhalliset värit sopivat kellertäviin suomalaisiin puulattioihin ja ennen kaikkea tämän keittiön mustaksi maalattuun lankkulattiaan.
Keittiön seinien väriksi Marita valitsi terrakotan. Hän on mieltynyt luonnonvärein värjättyihin afgaanimattoihin, joiden rauhalliset värit sopivat kellertäviin suomalaisiin puulattioihin ja ennen kaikkea tämän keittiön mustaksi maalattuun lankkulattiaan.

Asukas: Multimediataiteilija Marita Liulia.

Koti: 125-neliöinen asunto vuonna 1925 rakennetun kerrostalon viidennessä kerroksessa Helsingin Etu-Töölössä. Asunnossa on kolme huonetta, keittiö ja kylpyhuone.

Marita Liulia on kansainvälisesti tunnettu mediataiteen uranuurtaja, jonka vahvan kauneuden taju näkyy hänen kotonaan Helsingin Museokadulla.

Marita, mikä tässä kodissa puhutteli sinua?

Olen asunut lukemattomissa paikoissa, mutta aina vanhoissa taloissa. Ne ovat turvallisia ja kestävät aikaa, luotan niihin. Olen hurahtanut korkeisiin avariin tiloihin ja suuriin ikkunoihin, joista on kaupunkinäkymä yli kattojen.

Tässä asunnossa olen asunut jo kolme vuotta. Se on pitkä aika minulle. Viihdyn niin hyvin, ettei minulla ole ajatustakaan muuttaa pois.


Varavuode on 1800-luvun lopun rautasänky Mokosta. Sängyn yläpuolella olevan tanssija Virpi Pahkisen muotokuvan Marita kuvasi juuri tässä huoneessa. Huoneiston alkuperäinen tammiparkettilattia on hyvin hoidettu. Seinä on maalattu kitinväriseksi.


Millaisia muutoksia teit asuntoon?

Hankin tämän asunnon valokuvausstudioksi ja Helsingin-kodikseni. Asunto toimii myös galleriana ja kokoustilana. Etsin sopivaa asuntoa pitkään ja suunnittelin remontin huolella, koska asunnolla on monta funktiota. Remontti vei kuukauden, ja suurin työ oli keittiön uudistamisessa. Edellisen asukkaan jäljiltä se oli elottoman valkoinen ja täynnä sokkeloisia mäntypaneelikaappeja. Muovitapettien alta löytyi lukuisia vanhoja tapettikerroksia, jotka kuorittiin pois.


Pohjoisen puolella oleva makuuhuone on asunnon pimein tila, joten se maalattiin herkän keltaiseksi. Kattolampun Marita osti shanghailaisen kahvilan katosta. Itämaisten valaisimien tarkoitus ei ole tuoda valoa vaan luoda tunnelmaa. Yöpöydällä oleva belgialaisen Beluxin valaisin on Armas-liikkeestä Helsingistä. 1930-luvun funkkislipaston Marita on perinyt.


Mikä merkitys väreillä on kotisi sisustuksessa?

Värit ja etenkin valot ovat minulle tärkeitä. Suomen ilmastossa suosin lämpimiä värejä. Englantilaiset ja ranskalaiset perinnevärikartat ovat aarteitani. Kaikkein kiinnostavin on japanilainen klassikko A Dictionary of Color Combinations. Katselen sitä usein ja ihmettelen, miten suurenmoisia väriyhdistelmät voivatkaan olla.

Suunnitellessani värejä maalaan eri sävyjä kämmenen kokoisille papereille ja kiinnitän niitä pitkin seiniä, valo- ja varjokohtiin. Oikea sävy löytyy vain kokeilemalla.

Oma oivallukseni on sekoittaa väreihin hitunen mustaa, jolloin ne ovat valmiiksi hieman patinoituneita ja istuvat silmään paremmin kuin kirkkaat ja kovat sävyt. Kiinanpunainen, musta, kulta ja myös jadenvihreä ovat lempivärejäni, tämä värimaailma on kulkenut kodeissani opiskeluajoista alkaen.


Eteisen nurkaa koristavan japanilaisrouvan Marita osti aikoinaan antiikkikaupasta. Kullattu, metallinen lotusrouvaveistos tuli sata vuotta sitten Suomeen diplomaattiperheen mukana. Kattovalaisimen Marita löysi netin avulla Pohjanmaalta. Sen alkuperäiset alabasterikuvut ovat säilyneet ehjinä aina vuodesta 1925. Vanhan kiinalaisen lipaston Marita osti Huuto.netistä.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 10/2017 ilmestyneestä jutusta Kultainen koti.

Olohuoneen katon vanhan muranolaisvalaisimen Sini ja Sampo ostivat asunnon myyjiltä. Vaalean tuolin Sini löysi opiskelija-asuntonsa roskalaatikosta, ja se odotti vintillä vuosia kaunista verhoilua. Seinän sävy on Tikkurilan 1917 harmaiden sävyjen värikartasta.
Olohuoneen katon vanhan muranolaisvalaisimen Sini ja Sampo ostivat asunnon myyjiltä. Vaalean tuolin Sini löysi opiskelija-asuntonsa roskalaatikosta, ja se odotti vintillä vuosia kaunista verhoilua. Seinän sävy on Tikkurilan 1917 harmaiden sävyjen värikartasta.

Upea torinäkymä, valoisuus ja muunneltava pohja painoivat vaakakupissa, kun Sini ja Sampo Ahonala etsivät perheelleen uutta kotia.

Asukkaat: Luokanopettaja Sini Ahonala ja henkilöstöjohtaja Sampo Ahonala sekä pojat Sisu, Frans ja Aatos.

Koti: 117-neliöinen kerrostaloasunto Lars Sonckin piirtämässä, vuonna 1924 rakennetussa punatiilitalossa Helsingin Hakaniemen torin laidalla. Asunnossa on neljä huonetta ja keittiö.

Helsinkiläisten Sinin ja Sampon kuopus Aatos oli neljän päivän ikäinen, kun tietokoneen näytölle ilmestyi myytävä asunto: juuri kolmilapsiselle perheelle täydellisen kokoinen. Ajoitus vain oli pahasti pielessä.


Sisu, Frans, Aatos ja Sini olohuoneen sohvalla, joka syntyi yhdistämällä kaksi Valannin Aurora-divaania. Seinällä on Sinin ystävän Reeta Ekin töitä.


Sini, miten löysitte kotinne?

Pienen vauvan kanssa remontti- ja muuttohalumme olivat minimissä, mutta myytävä kohde oli meille täydellisen kokoinen. Kolmannen raskauden myötä olimme alkaneet hiljalleen katsella Kallion kaupunginosasta suurempaa asuntoa. Tiesimme, että jonain päivänä tulemme tarvitsemaan lisätilaa eikä Kalliossa ole usein tarjolla isoja asuntoja.

Menimme kuitenkin koko perhe katsomaan asuntoa, ja erityisesti Frans ihastui asukkaan kauniisiin esineisiin ja pehmeisiin mattoihin. Hän makoili pehmeällä matolla ja ilmoitti kovaan ääneen haluavansa muuttaa tähän kotiin. Me aikuiset pidättelimme innostustamme muilta katsojilta – asunto oli melkein liian hyvä ollakseen totta.

 


Hayn matto olohuoneen lattialla toi kotiin vaaleanpunaisen värin. Jatkettava ruokapöytä hankittiin Tori.fi:stä. Tonin sirot tuolit ovat Formesta ja pikkupöytä Habitatista.


Vanha hammaslääkärin vastaanoton kaappi löytyi vanhan Ykköstien varrella olevasta Kasvihuoneilmiöstä ja sai kun niapaikan ruokailutilassa. Nappula-kynttilänjalat ovat Iittalan.


Mihin ihastuit asunnossa?

Kun astun eteishallista olohuoneeseen, ihastun näkymään aina uudestaan. Se teki jo ensisilmäyksellä vaikutuksen. Ihanaa on ikkunoista tuleva valo, ja maisema yli Hakaniemen torin Siltavuoren penkereelle ja merelle on vangitseva, urbaani ja vapaa.

Näimme myös heti, että asunnon pohja taipuisi tarpeisiimme moneksi vuodeksi eteenpäin. Asunnossa on niin paljon ikkunoita, että lisämakuuhuoneiden jakaminen isommista tiloista olisi mutkatonta.


Keittiön takaseinään laitettiin Sandbergin vahva ruudullinen Ranold-tapetti. Benjamin Hubertin suunnittelema tummanharmaa Spinning-valaisin on Formverkista. Tori.fi:stä hankitun ruokapöydän ympärille sopivat vanhat pinnatuolit, joihin vaihdettiin Lauritzonin kangas.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 10/2017 ilmestyneestä jutusta Torin laidalla.

Hanna ja Anders Westerholmin kakkoskodissa pääasioita ovat valo, väljyys ja vapaa-ajan helppous. Lapsiperheen hankolaiskodilla on ihana menneisyys.

Asukkaat: Yrittäjät Hanna ja Anders Westerholm sekä pojat Elliot ja Daniel.
Koti: 72-neliöinen kaksio vuonna 1903 rakennetussa Hangon vanhassa nuorisotalossa, joka muutettiin vuonna 2011 yhdeksäksi asunnoksi.

Juhannus Gotlannissa sai helsinkiläiset Hanna ja Anders Westerholmin ihastumaan saareen, ja pari mietti asunnon hankkimista ruotsalaismaisemista. Matkasta kakkoskotiin olisi kuitenkin tullut liian pitkä ja järki voitti.

– Tapa, jolla Gotlannissa vietettiin lomaa sekä ympäristön tarjoamat aktiviteetit, kylämäisyys ja palvelut kiinnostivat meitä. Mietimme, missä voisimme Suomessa saavuttaa samanlaisen helppouden lomanvietossa, Hanna kertoo.


 

Yrittäjäpari kaipasi vapaa-ajankotia vastapainoksi lapsiperheen kiireiselle kaupunkiarjelle. Anders pyörittää yhtiökumppaninsa kanssa We are group -yritystä, joka on monen helsinkiläisen suosikkiravintolan, kuten Sushibar + Winen ja Storyn, takana. Hannalla on Wecast, joka tuottaa podcasteja yhteistyössä Rähinä Recordsin kanssa. Lisäksi hän tekee pr-töitä.


Viiston katon alla olevan sohvan takana on poikien majapaikka. Petra Preisler Designin Liberty-kankaasta ommellut tyynyt ovat Hannan veljen vaimon tuotantoa. Puinen sohvapöytä jäi entisiltä asukkailta. Klassinen Laura-korituoli on Sokevan. Muut tyynyt, banaanikuituinen lelukori ja villamatto ovat Tikausta.

Perinteinen mökkielämä tai remontoiminen eivät houkutelleet Hannaa ja Andersia, ja he suuntasivat katseensa Hankoon. Viime vuonna tarjolle tuli hyväkuntoinen puutalokaksio,ja Westerholmit tekivät kaupat. Nuorisoseuran käytössä olleella talolla on viehättävä historia: Hannan hankolaisystävät tanssivat sen diskossa ensimmäisiä hitaitaan.

– Tuntui heti siltä, että tämä on meille oikea ratkaisu tässä vaiheessa elämää. Kun saavuin sisään ja näin tilan avaruuden sekä valon, tuntui, että täällä voin hengittää vapaasti. Vanhassa puutalossa on jotain, joka rauhoittaa ja luo tunteen siitä, että arki jää muualle, Hanna sanoo.


Avokeittiö on entisten asukkaiden jäljiltä valkoinen ja toimiva. Hanna haaveilee jonain päivänä vaihtavansa tilaan A.S Helsingön kaapit ja poistavansa maisemakuvan välitilasta.

 


Yksinkertaisen, pienen kylpyhuoneen hauska ilme on syntynyt vähin elementein. Tunnelman luovat vahva mustavalkoinen lattalattia ja allaskaapiksi muutettu antiikkikaappi. Luomupuuvillaiset pyyhkeet ja aamutakki ovat Tikausta.

 


Vanhempien makuuhuone on tunnemallisen vinon katon alla. Tilaan haluttiin raikas fiilis, ja se kalustettiin kevyesti ja rennosti. Harmaa Artekin jakkara toimii yöpöytänä. Puinen vaaterekki on Tebianin ja vaaleasävyiset vuodevaatteet Gant Homen. Yksinkertaisen, pienen kylpyhuoneen hauska ilme on syntynyt vähin elementein. Tunnelman luovat vahva mustavalkoinen laattalattia ja allaskaapiksi muutettu antiikkikaappi. Luomupuuvillaiset pyyhkeet ja aamutakki ovat Tikausta.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 10/2017 ilmestyneestä jutusta Kaukana arjesta.