Takkatulesta  voi nauttia  monesta eri suunnasta. Schmidin Ekko U55 -kiertoilmatakka maalattiin seinien väriseksi. Alakerran mikrosementtilattia Pandomo floor on luonnonvalkoinen. Isot ikkunapinnat aurinkosuojakäsiteltiin, jolloin auringonvalo ei paista sisään liian kuumasti. Portaiden  lasikaiteet ovat Zeta Designista.
Takkatulesta voi nauttia monesta eri suunnasta. Schmidin Ekko U55 -kiertoilmatakka maalattiin seinien väriseksi. Alakerran mikrosementtilattia Pandomo floor on luonnonvalkoinen. Isot ikkunapinnat aurinkosuojakäsiteltiin, jolloin auringonvalo ei paista sisään liian kuumasti. Portaiden lasikaiteet ovat Zeta Designista.

Kokemus hometalosta sai Anne ja Uki Lammin rakentamaan kivitalon. Sattuman kautta Lammit valitsivat kotinsa rungon Lammi-kivitaloilta.

Asukkaat: Aitudesignin perustaja, sisustussuunnittelija Anne Lammi ja rahoitusalalla toimiva Uki Lammi sekä lapset Tuomo ja Aino.
Koti: Arkkitehti Hannele Haatajan suunnittelema omakotitalo Helsingin Pakilassa. Neliöitä kivitalossa on 185 ja erillisessä saunarakennuksessa 20.

Avaraa ja vaaleaa. Siinä suuntaviivat, kun Anne ja Uki Lammi suunnittelivat tulevaa kotiaan, modernia kivitaloa. Koti nousi metsän reunaan Helsingin Pakilaan vuonna 2015. Pari valitsi kivitalon, koska molempia miellytti sen jykevyys ja yksinkertaisuus. Hauska sattuma oli, että kodin runko valittiin lopulta sukunimikaimalta Lammi-kivitaloilta.


Lammien lasitetulta terassilta pääsee porealtaaseen, joka sijaitsee saunarakennuksen vieressä. Pöydän ääressä Uki, Anne, Tuomo ja Aino.

– Kivitalo tuntui kestävältä ratkaisulta ja kosteusongelmien suhteen varmemmalta valinnalta kuin puutalo. Asuimme puoli vuotta hometalossa. Silloin saimme kaupan purettua, mutta tulimme varovaisiksi, Anne kertoo.

Ennen rakentamista Anne ja Uki tekivät alustavia suunnitelmia kodin huonejaosta ja tilankäytöstä. Ajatuksia jalostettiin yhdessä arkkitehti Hannele Haatajan kanssa. Projektissa oli mukana myös sisustusarkkitehti Tatu Ahlroos, jolta Anne sai paljon hyviä ideoita erityisesti kiintokalusteisiin ja valaistukseen. Lopulliset materiaaliratkaisut ja keittiön, kylpyhuoneiden sekä saunatilojen suunnitelmat sekä kodin sisustus kiteytyivät kuitenkin Annen ajatuksissa.

– Halusimme kotiimme oivaltavia ja uudennäköisiä ratkaisuja. Saunarakennus on esimerkiksi yhdistetty taloon graafisella lasiterassilla. Makuuhuoneen seinään rakennutimme liilakehyksisen sisäikkunan, jossa on kaapisto ympärillä. Halusimme myös, että alakerran isoon avotilaan voi kulkea kolmesta kulkusuunnasta: arkieteisestä, pääsisäänkäynnistä ja takapihan lasiterassilta, Anne sanoo.


Valkoisen kvartsitason materiaali jatkuu keittiön välitilassa ja luo kauniin, yhtenäisen pinnan Opdecon mittatilauksena valmistamaan keittiöön. Katosta roikkuvat Inner Mostin Bubble-valaisimet. Tuolit ovat Ikeasta, Nathalie Lähdenmäen astiat Lokalista.

Koska talo on suoraviivainen, Anne valitsi sisustukseen pehmentävän palloteeman. Se näkyy ympäri kotia valaisimissa, matoissa ja lasiesineissä.

– Pidän pelkistetystä tyylistä, koska silloin koti on helppo pitää arjessa siistinä. Suosikkejani ovat graafiset ja kulmikkaat muodot, mikä näkyy kotimme arkkitehtuurissa. Kulmikkuutta tasaamaan kaipaan pehmeyttä. Ympyrä on myös graafinen muoto, joten se tuli mukaan sisustukseen.


Avaran olohuoneen katto kohoaa seitsemän metrin korkeuteen, ja sitä koristavat pyöreät akustiikkalevyt. Metallirungosta ja kankaasta valmistetut, valkeat Block-valaisimet ovat Ole! by FM:n. Sohva on Adean Camp. Eamesin LTR Occasional -sivupöytä hankittiin Finnish Design Shopista.

Taloprojektin myötä Anne päätyi vaihtamaan alaa ja opiskelemaan sisustussuunnittelua. Henkilöstön kehitystyö vaihtui yrittäjyyteen omassa sisustussuunnittelutoimistossa. Anne kokee, että hänellä on paljon annettavaa varsinkin uudisrakentamisessa.

– Talonrakentamisprojekti lähtee hyvästä alkusuunnitelmasta, jossa sisustus on mukana jo alkumetreillä. Myös valaistuksen ja akustiikan suunnittelulle tulisi varata aikaa, Anne sanoo.


Kaunis metsänäkymä tervehtii kylpijää. Harmaat Imolan laatat ovat Laattapisteestä.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 8/2017 ilmestyneestä jutusta Kotina kaima.

Maja on suomalais-japanilaisen suunnittelijan Naoto Niidomen kevytrakenteinen valmismökkikonsepti. Majat valmistetaan alusta loppuun Ähtärissä, koya.fi.
Maja on suomalais-japanilaisen suunnittelijan Naoto Niidomen kevytrakenteinen valmismökkikonsepti. Majat valmistetaan alusta loppuun Ähtärissä, koya.fi.
Ultratyylikkäässä japanilaisessa Muji Hutissa on vain yhdeksän neliötä, mutta korkeus ja leveä terassi saavat modernin vierasmajan tuntumaan neliöitään suuremmalta. Iso ikkuna toimii myös liukuovena.
Ultratyylikkäässä japanilaisessa Muji Hutissa on vain yhdeksän neliötä, mutta korkeus ja leveä terassi saavat modernin vierasmajan tuntumaan neliöitään suuremmalta. Iso ikkuna toimii myös liukuovena.
Huone1 tekee monipuolisesti muuntuvia erilaisia aittoja ja vierasmajoja tehtaillaan Hollolassa ja Loimaalla, huone1.fi.
Huone1 tekee monipuolisesti muuntuvia erilaisia aittoja ja vierasmajoja tehtaillaan Hollolassa ja Loimaalla, huone1.fi.
Luoman selkeälinjaisessa Lillevillassa on 16 neliötä. Puuvalmiin vierasmajan toimitusaika on 2–4 viikkoa, 2 865 e, Netrauta.
Luoman selkeälinjaisessa Lillevillassa on 16 neliötä. Puuvalmiin vierasmajan toimitusaika on 2–4 viikkoa, 2 865 e, Netrauta.

Pienet rakennukset ovat nyt trendikkäitä. Mitä minimökistä haaveilevan kannattaa ottaa huomioon?

1/ Valmismökki vai mittatilaustalo?

Minimökki on oiva lisätilan tuoja vapaa-ajankotiin. Kesäpaikassa se voi toimia vierasmökkinä tai vaikkapa nukkumapaikkana perheen lapsille. Monilla valmismökkitoimittajilla on omat minimökkimallistonsa, ja ne tekevät myös muokattuja versioita malleistaan.

Jos valmismalleista ei löydy juuri mieleistä, tilaa kuvat suunnittelijalta ja teetä työ rakennusfirmalla. Hinnoittelut vaihtelevat, eikä näissä kahdessa vaihtoehdossa ole välttämättä kovin suurta eroa.

2/ Tehokasta tilankäyttöä

Koska pienten mökkien neliömäärä on vähäinen, kannattaa jokainen sentti miettiä tarkkaan. Jos olet aikeissa rakentaa alle yhdeksän neliön aitan tai vierasmajan, hyödynnä huonekorkeutta. Matala parvi ei vie rakennusneliöitä, mutta tuo tilaan asumismukavuutta.

Parvelle johtavien portaiden alapuoli kannattaa hyötykäyttää säilytystilana. Pienessä tilassa on mukava piilottaa tavarat kaapin ovien taakse, minimalistisesti sisustettu tila näyttää todellista suuremmalta.

3/ Terassilla lisämukavuutta

Iso ikkunapinta tuo pieneen mökkiin reippaasti lisää tilantuntua, ja yhteys luontoon tuntuu konkreettisemmin. Kun vielä lattiapinta jatkuu visuaalisesti samanhenkisenä tai samassa suunnassa terassilaudoituksen kanssa, tuntuvat mökin neliöt helposti tuplaantuvan.

Lupakäytännöt vaihtelevat terassien pinta-aloissa kuntakohtaisesti, joten niissä kannattaa olla tarkkana. Aurinkokatos tai helposti ylös nostettava purjemainen aurinko- ja sadesuoja lisää terassin käyttöaikaa.

4/ Kalustus kuntoon

Hanki pikku mökkiin muunneltavia huonekaluja. Vuodesohvat ja istuimina tai pöytinä toimivat säilyttimet ovat oivia pieneen tilaan. Seinälle kipattava sänky vapauttaa lattiatilan käyttöön päiväksi. Niitä valmistaa muun muassa Puulon. Hanki ruokaryhmä ja pinottavia tuoleja, jotka toimivat myös ulkona. Hyvin mietityt kiinteät säilytysratkaisut tuovat pieneen tilaan tehokkuutta ja tilantuntua, ota siis myös seinäpinnat tehokäyttöön. Lattialle sopivat helposti pudisteltavat kevyet villamatot – ahkerasti pihalla ramppaavat jalat tuovat kesäaikaan hiekkaa ja roskaa sisälle.

5/ Sääntöviidakko vaihtelee

Selvitä, mikä on oman kuntasi lupapolitiikka: minkä kokoinen mökki vaati rakennusluvan, mistä riittää ilmoitus ja mitä voi rakentaa omin luvin. Nämä vaihtelevat kunnittain. Joskus pikkumökin neliöt määrittelee tontin rakennusoikeus.

Ilmastointiasiat mietityttävät monia, erityisesti koneellisesta ilmastoinnista ja sen haitoista keskustellaan paljon. Ympärivuotiseen vapaa-ajanasuntoon tulee yleensä säädösten vuoksi hankkia koneellinen ilmastointi, mutta mikäli neliöitä on alle 50, painovoimainen ilmastointi riittää.

Sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.
Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 5/2018.

Lähes kuusi metriä korkea ruokailutila on viherkasveista vehreä. Nurkan takana vasemmalla pilkottaa yli kolmeen metriin kurottautuva täplätraakkipuu, jonka Rami on kasvattanut pistokkaasta. Etualan havupuu on araukaria.
Lähes kuusi metriä korkea ruokailutila on viherkasveista vehreä. Nurkan takana vasemmalla pilkottaa yli kolmeen metriin kurottautuva täplätraakkipuu, jonka Rami on kasvattanut pistokkaasta. Etualan havupuu on araukaria.

Kaktuskokoelma, viherkasvit, huippudesign ja moderni taide tekevät tamperelaisen Rami Kivistön kodista ainutlaatuisen.

Asukkaat: Proviisori Rami Kivistö ja plastiikkakirurgi Antti Mikkola sekä cornish rex -kissat Onni ja Nero.

Koti: 79-neliöinen paritalokoti Tampereella.

Onpa kyse rehevistä lehtikasveista tai piikikkäistä kaktuksista, Rami Kivistön sydän on myyty. Tamperelaisen proviisorin kodin persoonallisissa asetelmissa näkyvät myös matkoilta tuodut esineet ja toinen intohimon kohde, taide.


Rami Kivistön mielestä kaktukset ovat parhaita kasveja lasitetun parvekkeen runsaaseen valoon ja lämpöön. Hyllyillä Ramin kaktuskokoelma saa mahdollisimman paljon auringonvaloa. Parveke on Ramin ja Onni-kissan lempipaikka kotona.


Rami, mistä lähti intosi viherkasveihin ja kasveilla sisustamiseen?

Kasvit tekevät ympäristöstä miellyttävän ja kodista rauhallisen, vihreä väri rauhoittaa. Olen kiinnostunut luonnosta ja kaikkeen siihen liittyvästä. Kasvien avulla voin tuoda palasen luontoa sisälle.


Hayn tarjotinpöydälle sopii pieni kaktuskokoelma. Ruukuissa katteena matkoilta tuotuja erikoisia kiviä.


Viherkasit ovat suuressa roolissa kotisi sisustuksessa. Mikä on lempipaikka kodissasi?

Rakastan kesäisiä hetkiä parvekkeella. Istun jakkaralla ja katselen kasvikokoelmaani. Keväällä säiden lämmettyä tuon mökiltä talvisäilytyksessä olleet kaktukset parvekkeelle. Olen hankkinut tukevat hyllyt ruukuille, jotta kaikki kasvit saavat mahdollisimman paljon valoa. Saamme samalla myös suojaa parvekkeelle.

Muuna aikana suosikkipaikkani on kuusi metriä korkea, vehreä ruokailutila. Suunnittelimme viherseinän hyllyt alun perin kissoille kiipeilytelineeksi, mutta ne eivät hyllyistä välittäneet. Sain ajatuksen koota viherkasveja hyllyille. Nostan sinne myös myrkyllisimmät tyräkit, jotta ne ovat kissojen ulottumattomissa. Nautin ympäröivästä vehreydestä ja kasvien hoitamisesta. Se rauhoittaa, tekee hyvää mielelle ja tuo iloa.


Hyllyillä pienet särkyvät esineet ovat suojassa kissoilta. Saksalaisen Fürstenbergin posliinisten kanien keräily alkoi vitsistä Amsterdamissa, josta Rami ja Antti ostivat kokoelman ensimmäisen kanin.

 


Olohuoneen toiselle seinälle on koottu taidekollaasi, jonka teemana on ihmisen ja luonnon välinen keskustelu. Pääkallot symboloivat Ramille elämää. Kattovalaisin on Serge Mouillen.

 


Posliinihyllyt hankittiin alun perin kissoille kiipeilyä varten, mutta kissat eivät viihtyneetkään niillä. Nyt ruokatilan seinää vehreyttävät viherkasvit.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 1/2018 ilmestyneestä jutusta Vihreät huoneet.