Takkatulesta  voi nauttia  monesta eri suunnasta. Schmidin Ekko U55 -kiertoilmatakka maalattiin seinien väriseksi. Alakerran mikrosementtilattia Pandomo floor on luonnonvalkoinen. Isot ikkunapinnat aurinkosuojakäsiteltiin, jolloin auringonvalo ei paista sisään liian kuumasti. Portaiden  lasikaiteet ovat Zeta Designista.
Takkatulesta voi nauttia monesta eri suunnasta. Schmidin Ekko U55 -kiertoilmatakka maalattiin seinien väriseksi. Alakerran mikrosementtilattia Pandomo floor on luonnonvalkoinen. Isot ikkunapinnat aurinkosuojakäsiteltiin, jolloin auringonvalo ei paista sisään liian kuumasti. Portaiden lasikaiteet ovat Zeta Designista.

Kokemus hometalosta sai Anne ja Uki Lammin rakentamaan kivitalon. Sattuman kautta Lammit valitsivat kotinsa rungon Lammi-kivitaloilta.

Asukkaat: Aitudesignin perustaja, sisustussuunnittelija Anne Lammi ja rahoitusalalla toimiva Uki Lammi sekä lapset Tuomo ja Aino.
Koti: Arkkitehti Hannele Haatajan suunnittelema omakotitalo Helsingin Pakilassa. Neliöitä kivitalossa on 185 ja erillisessä saunarakennuksessa 20.

Avaraa ja vaaleaa. Siinä suuntaviivat, kun Anne ja Uki Lammi suunnittelivat tulevaa kotiaan, modernia kivitaloa. Koti nousi metsän reunaan Helsingin Pakilaan vuonna 2015. Pari valitsi kivitalon, koska molempia miellytti sen jykevyys ja yksinkertaisuus. Hauska sattuma oli, että kodin runko valittiin lopulta sukunimikaimalta Lammi-kivitaloilta.

Lammien lasitetulta terassilta pääsee porealtaaseen, joka sijaitsee saunarakennuksen vieressä. Pöydän ääressä Uki, Anne, Tuomo ja Aino.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kivitalo tuntui kestävältä ratkaisulta ja kosteusongelmien suhteen varmemmalta valinnalta kuin puutalo. Asuimme puoli vuotta hometalossa. Silloin saimme kaupan purettua, mutta tulimme varovaisiksi, Anne kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen rakentamista Anne ja Uki tekivät alustavia suunnitelmia kodin huonejaosta ja tilankäytöstä. Ajatuksia jalostettiin yhdessä arkkitehti Hannele Haatajan kanssa. Projektissa oli mukana myös sisustusarkkitehti Tatu Ahlroos, jolta Anne sai paljon hyviä ideoita erityisesti kiintokalusteisiin ja valaistukseen. Lopulliset materiaaliratkaisut ja keittiön, kylpyhuoneiden sekä saunatilojen suunnitelmat sekä kodin sisustus kiteytyivät kuitenkin Annen ajatuksissa.

– Halusimme kotiimme oivaltavia ja uudennäköisiä ratkaisuja. Saunarakennus on esimerkiksi yhdistetty taloon graafisella lasiterassilla. Makuuhuoneen seinään rakennutimme liilakehyksisen sisäikkunan, jossa on kaapisto ympärillä. Halusimme myös, että alakerran isoon avotilaan voi kulkea kolmesta kulkusuunnasta: arkieteisestä, pääsisäänkäynnistä ja takapihan lasiterassilta, Anne sanoo.

Valkoisen kvartsitason materiaali jatkuu keittiön välitilassa ja luo kauniin, yhtenäisen pinnan Opdecon mittatilauksena valmistamaan keittiöön. Katosta roikkuvat Inner Mostin Bubble-valaisimet. Tuolit ovat Ikeasta, Nathalie Lähdenmäen astiat Lokalista.

Koska talo on suoraviivainen, Anne valitsi sisustukseen pehmentävän palloteeman. Se näkyy ympäri kotia valaisimissa, matoissa ja lasiesineissä.

– Pidän pelkistetystä tyylistä, koska silloin koti on helppo pitää arjessa siistinä. Suosikkejani ovat graafiset ja kulmikkaat muodot, mikä näkyy kotimme arkkitehtuurissa. Kulmikkuutta tasaamaan kaipaan pehmeyttä. Ympyrä on myös graafinen muoto, joten se tuli mukaan sisustukseen.

Avaran olohuoneen katto kohoaa seitsemän metrin korkeuteen, ja sitä koristavat pyöreät akustiikkalevyt. Metallirungosta ja kankaasta valmistetut, valkeat Block-valaisimet ovat Ole! by FM:n. Sohva on Adean Camp. Eamesin LTR Occasional -sivupöytä hankittiin Finnish Design Shopista.

Taloprojektin myötä Anne päätyi vaihtamaan alaa ja opiskelemaan sisustussuunnittelua. Henkilöstön kehitystyö vaihtui yrittäjyyteen omassa sisustussuunnittelutoimistossa. Anne kokee, että hänellä on paljon annettavaa varsinkin uudisrakentamisessa.

– Talonrakentamisprojekti lähtee hyvästä alkusuunnitelmasta, jossa sisustus on mukana jo alkumetreillä. Myös valaistuksen ja akustiikan suunnittelulle tulisi varata aikaa, Anne sanoo.

Kaunis metsänäkymä tervehtii kylpijää. Harmaat Imolan laatat ovat Laattapisteestä.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 8/2017 ilmestyneestä jutusta Kotina kaima.

Sisältö jatkuu mainoksen alla