Ruokailuhuone on keskellä alakertaa, ja sieltä on näkymät työhuoneeseen ja olohuoneeseen. Koska talon isännällä on useita kattovalaisimia, hän sijoitti kolme niistä Fritz Hansenin ruokapöydän päälle. Pöydän ympärillä on Arne Jacobsenin Muurahaistuolit ja Knollin Bertoia-tuolit. Jalkalamppu on Yrjö Kukkapuron suunnittelema.
Ruokailuhuone on keskellä alakertaa, ja sieltä on näkymät työhuoneeseen ja olohuoneeseen. Koska talon isännällä on useita kattovalaisimia, hän sijoitti kolme niistä Fritz Hansenin ruokapöydän päälle. Pöydän ympärillä on Arne Jacobsenin Muurahaistuolit ja Knollin Bertoia-tuolit. Jalkalamppu on Yrjö Kukkapuron suunnittelema.

Pehmeät värit, runsas taide, valaisin- ja huonekaluklassikot tekevät kuvanveistäjä Martti Aihan talosta kodin.

Asukas: kuvanveistäjä Martti Aiha.

Koti: vuonna 1927 valmistunut 285-neliöinen puutalo Fiskarsissa.

Miltei satavuotiaasta, työläisten vanhasta puutalosta Fiskarsin Suutarinmäellä tuli sattumalta kuvanveistäjä Martti Aihan koti 17 vuotta sitten. Ensin taiteilija vietti talossa vapaa-aikaansa, mutta Fiskarsin luonto ja taiteilijakollegat houkuttelivat hänet ympärivuotiseksi asukkaaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– En etsinyt uutta asuntoa. Tätä myynnissä ollutta taloa ehdotettiin minulle vapaa-ajan asunnoksi, ja sellaiseksi sen omaksikin yllätyksekseni ostin. Fiskarsin kylä on niin ainutlaatuinen Suomessa, että lopulta päätin muuttaa tänne kokonaan, Aiha kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Kodissa ei ole yhtään maalarinvalkoista seinää, vaan ne on maalattu munatemperamaalilla ja sienellä tuputtaen. Aiha on itse tehnyt temperan, jonka taitetun valkoinen sävy on hienostunut ja pehmeä. Seinien sävy ja harmaaksi maalatut, leveät lattialankut antavat kauniit puitteet taiteelle ja uniikille kalustukselle.

– Valitsin värit sopimaan vanhaan taloon. Vitivalkoinen on liian raaka, pehmeät sävyt sopivat paremmin. Temperassa olevista eri sävyistä tulee syvyysvaikutelma, joka antaa kodille pehmeyttä.

Talo lepää hiekkatien päässä vehreällä Suutarinmäellä.

Aiha on matkustanut paljon, ja kalusteita sekä valaisimia on kertynyt matkoilta kotiin saakka. Jos seurue on ollut liikkeellä autolla, aina on mahtunut kyytiin ihastuttava kaluste. Varsinaisesti Aiha keräilee vain funkkiskalusteita, Paavo Tynellin valaisimia ja komeita Muranon kattokruunuja.

– Muranon kruunuja olen ostanut ulkomaanmatkoilta romukapoista ja Tynelliä kotimaisilta kirpputoreilta. Valaisimissa pitää olla karismaa.

Aiha kutsuu Tiibet-nurkkaukseksi kahdella funkistuolilla sisustamaansa kulmaa. Tuolit hän vaihtoi piirroksiin. Kudottu, silkkinen tekstiiliteos on matkamuisto Kiinasta. Sen kutoivat tiibetiläisen luostarin munkit.

Taiteilijan kodissa on paljon taidetta: omien töiden luonnoksia, matkoilta ostettuja, taiteilijakollegoitten töitä ja lahjaksi saatuja.

– Taidetta käytetään suomalaisten kotien sisustuksessa liian vähän. Taide lisää hyvinvointia, ja siksi sitä tulisi suosia enemmän. Taide herättää myös keskustelua. Minulla on kuusi poikaa, ja he esittävät kysymyksiä kotonani olevasta taiteesta. Pohdimme yhdessä vastauksia, Aiha sanoo.

Arkiruokapöytä on keittiössä, josta on käytännöllisesti kulku eteiseen. Ruokapöydän ympärillä on Vitran modernit Eames DSW -tuolit. Puuseppä Seppo Auvinen on tehnyt keittiönkaapit Martti Aihan suunnitelmien mukaan.

 

Yläkerran ilmavassa aulassa on puuhastelu- ja piirtelypöytä. Vinot ikkunat aukeavat kahteen suuntaan ja tuovat luonnonvaloa tilaan. Iso kuviollinen matto kokoaa työpöydän, Artekin 69-tuolin ja Fritz Hansenin 7-sarjan tuolin yhdeksi ryhmäksi. Suuri valokuvateos seinällä on Pertti Kekaraisen.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 3/2017 ilmestyneestä jutusta Taiteilijan kotona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla