
Sisustusarkkitehti Hanna Pyrhönen suunnitteli perheelleen kodin, jonka sydän on avara olohuone. Tummat ovet ja tarkkaan suunniteltu valaistus luovat tyylikkään tunnelman.
Asukkaat: Sisustusarkkitehtitoimisto Kokema Designin osakas ja yrittäjä, sisustusarkkitehti SIO Hanna Pyrhönen, puoliso Tuomas ja Ella-tytär.
Koti: Sataneliöinen kerrostaloasunto vuonna 1960 rakennetussa talossa Helsingin Lauttasaaressa. Perhe muutti asuntoon elokuussa 2016, koko kesän kestäneen remontin jälkeen.
Helsingin Lauttasaaressa asuneet Pyrhöset toivoivat löytävänsä tilavamman, remonttia kaipaavan kodin tutulta alueelta. Puolen vuoden etsinnän jälkeen sopiva kohde löytyi rauhallisesta Katajaharjusta. Perheen äiti, sisustusarkkitehti Hanna Pyrhönen, näki huoneiston mahdollisuudet heti asuntonäytössä. Tilan tunnelma ja näkymät ovat hänelle suunnittelun lähtökohtia myös omassa kodissa.
– Pidämme mieheni Tuomaksen kanssa hyvin minimalistisesta tyylistä ja pyrimme karsimaan kaiken ylimääräisen pois. Pääasia kuitenkin on, että jokainen perheemme jäsen kokee kodin omakseen ja viihtyisäksi paikaksi viettää aikaa yhdessä ja yksin, Hanna Pyrhönen sanoo.
Asunto ei toteuttanut aivan kaikkia Pyrhösten asumistoiveita, mutta riittävän monta. Avarasta olohuoneesta oli mahdollista luoda kodin sydän. Oma piha ja avokeittiö jäivät vielä haaveiksi, mutta perhe sai tarvitsemaansa lisätilaa.
Pyrhöset tekivät asuntokaupat keväällä 2016, minkä jälkeen alkoi mittava remontti. Kaikki pinnat uusittiin. Asunnon vanhat punaruskeat väliovet kunnostettiin, ja niiden ehdoilla rakentui kodin materiaali- ja sävymaailma.
– Halusimme tila- ja valaistussuunnittelussa säilyttää asunnon alkuperäisen aikakauden, 1960-luvun, hengen ja tyylin. Vastapainoa sille ovat modernit ratkaisut, kuten alas lasketut katot, epäsuorat valaistusratkaisut ja integroidut kiintokalusteet, Hanna kertoo.
Olohuoneen valaistus oli yksi asunnon suurimmista haasteista. Huonekorkeus ei soveltunut katon madaltamiseen ja valaistuksen integrointiin. Pyrhöset hakivat ideoita toimistojen ja myymälöiden valaistuksista.
– Sain idean kaksiosaisesta valaistusratkaisusta, joka hyödynsi olemassa olleita sähköasennuksia ja säästi kustannuksissa. Teetimme pinta-asenteiset valaisimet. Valaistus, pitkä televisiotaso ja irtokalusteiden nahkaverhoilu tekevät monikäyttöisestä huoneesta luontevan ja yhtenäisen, Hanna sanoo.
Hanna ja Tuomas halusivat pitää asunnon materiaali- ja värimaailman yksinkertaisena, jotta se toimisi vähäeleisenä taustana huonekaluille ja taiteelle. Harmonisen tunnelman tuli säilyä huoneesta toiseen.
Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 4/2018 ilmestyneestä jutusta Hillitty harmonia.
Tosi hienot noi olkkarin valaisimet. Tuleeko valo noista epäsuorasti katon kautta vai miten? Prototype Designiä en löytänyt googlella, joten saisikohan jostain tuollaisia vastaavia valaisimia?