BETONIPÖYTÄ  on BoConceptin ja ulkokäyttöön tarkoitettu. Pyrhöset asuvat ensimmäisessä kerroksessa, jonne painava pöytä saatiin kannettua. Hanna Pyrhönen verhoili osan ruokapöydän tuoleista kahteen kertaan, ennen kuin oli tyytyväinen lopputulokseen. Myös 1950-luvun nojatuoli on itse verhoiltu. Alkuperäiset väliovet vievät tyttären huoneeseen ja  vanhempien makuuhuoneeseen.
BETONIPÖYTÄ on BoConceptin ja ulkokäyttöön tarkoitettu. Pyrhöset asuvat ensimmäisessä kerroksessa, jonne painava pöytä saatiin kannettua. Hanna Pyrhönen verhoili osan ruokapöydän tuoleista kahteen kertaan, ennen kuin oli tyytyväinen lopputulokseen. Myös 1950-luvun nojatuoli on itse verhoiltu. Alkuperäiset väliovet vievät tyttären huoneeseen ja vanhempien makuuhuoneeseen.

Sisustusarkkitehti Hanna Pyrhönen suunnitteli perheelleen kodin, jonka sydän on avara olohuone. Tummat ovet ja tarkkaan suunniteltu valaistus luovat tyylikkään tunnelman.

Asukkaat: Sisustusarkkitehtitoimisto Kokema Designin osakas ja yrittäjä, sisustusarkkitehti SIO Hanna Pyrhönen, puoliso Tuomas ja Ella-tytär.
Koti: Sataneliöinen kerrostaloasunto vuonna 1960 rakennetussa talossa Helsingin Lauttasaaressa. Perhe muutti asuntoon elokuussa 2016, koko kesän kestäneen remontin jälkeen.

Helsingin Lauttasaaressa asuneet Pyrhöset toivoivat löytävänsä tilavamman, remonttia kaipaavan kodin tutulta alueelta. Puolen vuoden etsinnän jälkeen sopiva kohde löytyi rauhallisesta Katajaharjusta. Perheen äiti, sisustusarkkitehti Hanna Pyrhönen, näki huoneiston mahdollisuudet heti asuntonäytössä. Tilan tunnelma ja näkymät ovat hänelle suunnittelun lähtökohtia myös omassa kodissa.

– Pidämme mieheni Tuomaksen kanssa hyvin minimalistisesta tyylistä ja pyrimme karsimaan kaiken ylimääräisen pois. Pääasia kuitenkin on, että jokainen perheemme jäsen kokee kodin omakseen ja viihtyisäksi paikaksi viettää aikaa yhdessä ja yksin, Hanna Pyrhönen sanoo.


Kodin tunnelman Hanna Pyrhönen loi valaistuksen ja madallettujen kattojen avulla. Eteisen uniikin tilateoksen Hanna teki asettelemalla rypistettyjä foliopaperiarkkeja kipsivalun päälle.

Asunto ei toteuttanut aivan kaikkia Pyrhösten asumistoiveita, mutta riittävän monta. Avarasta olohuoneesta oli mahdollista luoda kodin sydän. Oma piha ja avokeittiö jäivät vielä haaveiksi, mutta perhe sai tarvitsemaansa lisätilaa.

Pyrhöset tekivät asuntokaupat keväällä 2016, minkä jälkeen alkoi mittava remontti. Kaikki pinnat uusittiin. Asunnon vanhat punaruskeat väliovet kunnostettiin, ja niiden ehdoilla rakentui kodin materiaali- ja sävymaailma.


KATTOVALAISIMET on teetetty Prototype Designilla. Mittatilaustyönä tehtyjä valaisinprofiileja voi käyttää yhdessä tai erikseen. BoConceptin sohva muutti mukana edellisestä kodista. Hanna haaveilee mukavammasta löhöilysohvasta. Kukkapuron Junior-tuolit hankittiin huuto- kaupasta ja verhoilutettiin Verhoomo Tolosella Lauttasaaressa.

– Halusimme tila- ja valaistussuunnittelussa säilyttää asunnon alkuperäisen aikakauden, 1960-luvun, hengen ja tyylin. Vastapainoa sille ovat modernit ratkaisut, kuten alas lasketut katot, epäsuorat valaistusratkaisut ja integroidut kiintokalusteet, Hanna kertoo.

Olohuoneen valaistus oli yksi asunnon suurimmista haasteista. Huonekorkeus ei soveltunut katon madaltamiseen ja valaistuksen integrointiin. Pyrhöset hakivat ideoita toimistojen ja myymälöiden valaistuksista.

– Sain idean kaksiosaisesta valaistusratkaisusta, joka hyödynsi olemassa olleita sähköasennuksia ja säästi kustannuksissa. Teetimme pinta-asenteiset valaisimet. Valaistus, pitkä televisiotaso ja irtokalusteiden nahkaverhoilu tekevät monikäyttöisestä huoneesta luontevan ja yhtenäisen, Hanna sanoo.


Olohuoneen tason valmisti mittojen mukaan Saari. Maalaus on venäläistaiteilija Vyacheslav Mikhailovin. Oiva Toikan Hovimestari-lasilintu on Hannan mummin löytö Hulluilta Päiviltä. Vanhemmilta saatu Arvo Siikamäen veistos on yksi Hannan rakkaimmista esineistä. Birgit Østergaardin tyynymäinen B4-valaisin on Facebookin Lauttasaari kierrättää -ryhmästä.

Hanna ja Tuomas halusivat pitää asunnon materiaali- ja värimaailman yksinkertaisena, jotta se toimisi vähäeleisenä taustana huonekaluille ja taiteelle. Harmonisen tunnelman tuli säilyä huoneesta toiseen.


KETTIÖN valkoiset laakaovet ovat maalatut ja mustat puolestaan mattapintaista nanolaminaattia. Katto on madallettu ja valaistusta voi säätää tunnelman tai tarpeen mukaan.


Pyrhöset pitävät menneiden vuosikymmenten minimalistisesta muotokielestä. Keittiön tiikkipöytä ja Ilmari Tapiovaaran Fanett-tuolit on hankittu käytettyinä ja kunnostettu itse. Kullanhohtoinen Semi Pendant -vintagevalaisin on tanskalaisen Fog & Mørupin. Aihe luonnosta -teos on Ulla Rantasen.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 4/2018 ilmestyneestä jutusta Hillitty harmonia.