BETONIP√ĖYT√Ą  on BoConceptin ja ulkok√§ytt√∂√∂n tarkoitettu. Pyrh√∂set asuvat ensimm√§isess√§ kerroksessa, jonne painava p√∂yt√§ saatiin kannettua. Hanna Pyrh√∂nen verhoili osan ruokap√∂yd√§n tuoleista kahteen kertaan, ennen kuin oli tyytyv√§inen lopputulokseen. My√∂s 1950-luvun nojatuoli on itse verhoiltu. Alkuper√§iset v√§liovet viev√§t tytt√§ren huoneeseen ja  vanhempien makuuhuoneeseen.
BETONIP√ĖYT√Ą on BoConceptin ja ulkok√§ytt√∂√∂n tarkoitettu. Pyrh√∂set asuvat ensimm√§isess√§ kerroksessa, jonne painava p√∂yt√§ saatiin kannettua. Hanna Pyrh√∂nen verhoili osan ruokap√∂yd√§n tuoleista kahteen kertaan, ennen kuin oli tyytyv√§inen lopputulokseen. My√∂s 1950-luvun nojatuoli on itse verhoiltu. Alkuper√§iset v√§liovet viev√§t tytt√§ren huoneeseen ja vanhempien makuuhuoneeseen.

Sisustusarkkitehti Hanna Pyrhönen suunnitteli perheelleen kodin, jonka sydän on avara olohuone. Tummat ovet ja tarkkaan suunniteltu valaistus luovat tyylikkään tunnelman.

Asukkaat: Sisustusarkkitehtitoimisto Kokema Designin osakas ja yrittäjä, sisustusarkkitehti SIO Hanna Pyrhönen, puoliso Tuomas ja Ella-tytär.
Koti: Sataneliöinen kerrostaloasunto vuonna 1960 rakennetussa talossa Helsingin Lauttasaaressa. Perhe muutti asuntoon elokuussa 2016, koko kesän kestäneen remontin jälkeen.

Helsingin Lauttasaaressa asuneet Pyrhöset toivoivat löytävänsä tilavamman, remonttia kaipaavan kodin tutulta alueelta. Puolen vuoden etsinnän jälkeen sopiva kohde löytyi rauhallisesta Katajaharjusta. Perheen äiti, sisustusarkkitehti Hanna Pyrhönen, näki huoneiston mahdollisuudet heti asuntonäytössä. Tilan tunnelma ja näkymät ovat hänelle suunnittelun lähtökohtia myös omassa kodissa.

‚Äď Pid√§mme mieheni Tuomaksen kanssa hyvin minimalistisesta tyylist√§ ja pyrimme karsimaan kaiken ylim√§√§r√§isen pois. P√§√§asia kuitenkin on, ett√§ jokainen perheemme j√§sen kokee kodin omakseen ja viihtyis√§ksi paikaksi viett√§√§ aikaa yhdess√§ ja yksin, Hanna Pyrh√∂nen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kodin tunnelman Hanna Pyrhönen loi valaistuksen ja madallettujen kattojen avulla. Eteisen uniikin tilateoksen Hanna teki asettelemalla rypistettyjä foliopaperiarkkeja kipsivalun päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asunto ei toteuttanut aivan kaikkia Pyrhösten asumistoiveita, mutta riittävän monta. Avarasta olohuoneesta oli mahdollista luoda kodin sydän. Oma piha ja avokeittiö jäivät vielä haaveiksi, mutta perhe sai tarvitsemaansa lisätilaa.

Pyrhöset tekivät asuntokaupat keväällä 2016, minkä jälkeen alkoi mittava remontti. Kaikki pinnat uusittiin. Asunnon vanhat punaruskeat väliovet kunnostettiin, ja niiden ehdoilla rakentui kodin materiaali- ja sävymaailma.

KATTOVALAISIMET on teetetty Prototype Designilla. Mittatilaustyönä tehtyjä valaisinprofiileja voi käyttää yhdessä tai erikseen. BoConceptin sohva muutti mukana edellisestä kodista. Hanna haaveilee mukavammasta löhöilysohvasta. Kukkapuron Junior-tuolit hankittiin huuto- kaupasta ja verhoilutettiin Verhoomo Tolosella Lauttasaaressa.

‚Äď Halusimme tila- ja valaistussuunnittelussa s√§ilytt√§√§ asunnon alkuper√§isen aikakauden, 1960-luvun, hengen ja tyylin. Vastapainoa sille ovat modernit ratkaisut, kuten alas lasketut katot, ep√§suorat valaistusratkaisut ja integroidut kiintokalusteet, Hanna kertoo.

Olohuoneen valaistus oli yksi asunnon suurimmista haasteista. Huonekorkeus ei soveltunut katon madaltamiseen ja valaistuksen integrointiin. Pyrhöset hakivat ideoita toimistojen ja myymälöiden valaistuksista.

‚Äď Sain idean kaksiosaisesta valaistusratkaisusta, joka hy√∂dynsi olemassa olleita s√§hk√∂asennuksia ja s√§√§sti kustannuksissa. Teetimme pinta-asenteiset valaisimet. Valaistus, pitk√§ televisiotaso ja irtokalusteiden nahkaverhoilu tekev√§t monik√§ytt√∂isest√§ huoneesta luontevan ja yhten√§isen, Hanna sanoo.

Olohuoneen tason valmisti mittojen mukaan Saari. Maalaus on ven√§l√§istaiteilija Vyacheslav Mikhailovin. Oiva Toikan Hovimestari-lasilintu on Hannan mummin l√∂yt√∂ Hulluilta P√§ivilt√§. Vanhemmilta saatu Arvo Siikam√§en veistos on yksi Hannan rakkaimmista esineist√§. Birgit √ėstergaardin tyynym√§inen B4-valaisin on Facebookin Lauttasaari kierr√§tt√§√§ -ryhm√§st√§.

Hanna ja Tuomas halusivat pitää asunnon materiaali- ja värimaailman yksinkertaisena, jotta se toimisi vähäeleisenä taustana huonekaluille ja taiteelle. Harmonisen tunnelman tuli säilyä huoneesta toiseen.

KETTI√ĖN valkoiset laakaovet ovat maalatut ja mustat puolestaan mattapintaista nanolaminaattia. Katto on madallettu ja valaistusta voi s√§√§t√§√§ tunnelman tai tarpeen mukaan.
Pyrh√∂set pit√§v√§t menneiden vuosikymmenten minimalistisesta muotokielest√§. Keitti√∂n tiikkip√∂yt√§ ja Ilmari Tapiovaaran Fanett-tuolit on hankittu k√§ytettyin√§ ja kunnostettu itse. Kullanhohtoinen Semi Pendant -vintagevalaisin on tanskalaisen Fog & M√łrupin. Aihe luonnosta -teos on Ulla Rantasen.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 4/2018 ilmestyneestä jutusta Hillitty harmonia.

 

 

 

 

MikäPrototypedesign?

Tosi hienot noi olkkarin valaisimet. Tuleeko valo noista epäsuorasti katon kautta vai miten? Prototype Designiä en löytänyt googlella, joten saisikohan jostain tuollaisia vastaavia valaisimia?

  • yl√∂s 22
  • alas 39
Sisältö jatkuu mainoksen alla