Olohuoneen kalustus  on ahkeran huutamisen tulos. Kaikki kalusteet ovat Hannen työpaikalta Helanderilta paitsi K-Raudasta löytynyt kattovalaisin. Taideteos on Sami Vahteruksen. Kolmion muotoinen sohvapöytä on Yrjö Kukkapuron suunnittelema. Läpinäkyvä Stone-jakkara on Kartellin.
Olohuoneen kalustus on ahkeran huutamisen tulos. Kaikki kalusteet ovat Hannen työpaikalta Helanderilta paitsi K-Raudasta löytynyt kattovalaisin. Taideteos on Sami Vahteruksen. Kolmion muotoinen sohvapöytä on Yrjö Kukkapuron suunnittelema. Läpinäkyvä Stone-jakkara on Kartellin.

Huutokaupan työkeikka johti asuntokauppoihin ja yllättävään ystävyyteen. Hanne Siekkisen koti on sisustettu työpaikalta hankituilla aarteilla.

Asukkaat: Huutokauppa Helanderin intendentti Hanne Siekkinen, 38, ja Bella-koira, 9, joka on venäjäntoyn ja chihuahuan sekoitus.

Koti: 50-neliöinen kaksio Helsingin Vallilassa, vuonna 1953 rakennetussa talossa.

Työ huutokauppa Helanderin intendenttinä vei Hanne Siekkisen asiakkaan kotiin, kaksioon Hämeentielle Helsingin Kallioon. Hannen arvioidessa myyntiin tulossa olleita esineitä, hän kuuli asiakkaan aikovan kaupata myös asuntonsa. Hannen koti, 28-neliöinen yksiö, oli jo jonkin aikaa tuntunut ahtaalta, ja kun edessä oli putkiremontti, asunnon vaihto houkutteli ja Hanne osti kaksion.


Vanhojen esineiden parissa työskentelevä Hanne Siekkinen kertoo, ettei kotonkaan kiinny tavaraan, vaan laitan vanhat tavarat myyntiin, kun hankkii uutta. Hannen sylissä on Bella-koira.


Muutit tähän asuntoon pari vuotta sitten. Mihin siinä ihastuit?

Olen nähnyt työssäni niin paljon koteja, että näin heti kuinka mahtava pohja asunnossa oli. Tiesin, että tilaratkaisu toimisi tarpeisiini loistavasti. Sen lisäksi, että sain ihanan asunnon, ystävystyin myyjän tyttären kanssa. Hän on nykyään hyvä ystäväni.


Makuuhuoneen suuri vaatekaappi saa hienon kontrastin harmaasta seinästä. Sängyn päällä on suurennos 1960-luvun muotikuvasta. Herstalin moderni valaisin on Kodinvalaisimet.fi:stä. Makuuhuoneen siro biedermeierlipasto on kulkenut Hannen mukana pitkään, ja se on yksi esineistä, joista hän ei luovu helpolla. Vintagetuoli löytyi roskalaatikosta, ja siinä on alkuperäinen kangas. Seinällä on Christie´sin koruhuutokaupan juliste 1990-luvulta. Paperimassanaamio julisteen päällä on Kaisa Kiukkosen.


Työskentelet upeiden, vanhojen esineiden parissa. Miten työsi vaikuttaa kotisi sisustukseen?

Olen hankkinut lähes kaikki kalusteeni huutokaupoista Helanderilta. Vaihdan sisustukseni tyyliä usein. Nyt sekoitan uutta, vanhaa ja eri tyylejä keskenään. Minulle on tärkeää löytää oikea tasapaino vanhan ja uuden esineistön välillä.

Hassua kyllä, muuttaessani yksiöstä suurempaan asuntoon luovuin paljosta. Nyt minulla on vain ne esineet, joita käytän. Se on raikastavaa ja vapauttavaa.


Ulko-ovelta avautuva dramaattinen näkymä on Hannen suosikki. Venäläisen empirepöydän yllä on Virpi Taipaleen teos. Toisen tehoparin eteisessä muodostavat vanha pianotuoli ja Etolan värikäs räsymatto.

 


Makuuhuoneen siro biedermeierlipasto on kulkenut Hannen mukana pitkään, ja se on yksi esineistä, joista hän ei luovu helpolla. Tuoli löytyi roskalaatikosta. Seinällä on Christie´sin koruhuutokaupan juliste1990-luvulta. Paperimassanaamio julisteen päällä on Kaisa Kiukkosen.


Olet työskennellyt intendenttinä Helanderilla 13 vuotta. Miten valitset esineet kotiisi?

Tähän ammattiin kuuluu se, että alussa haluaa omistaa kaikki työpöydälle ilmestyvät ihanat esineet. Nykyään niiden ihaileminen riittää. Myyntiin saattaa tulla mitä tahansa ainutlaatuista ja jännittävää. Jos jokin esine puhuttelee minua, olen asialle avoin.

Kärsin lievästä tuoliongelmasta. Voisin ostaa tuoleja enemmän kuin kotiini mahtuu. Vastaan Helanderilla erityisesti koruista enkä aina pysty vastustamaan niitä. Onneksi ne eivät vie paljon tilaa.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 11/2017 ilmestyneestä jutusta Töitä kotona.

Tilaa Glorian Koti

Kitzenin keittiön  kaapistojen yläreuna myötäilee katon muotoa. Avohyllyt tarjoavat paikan asukkaiden värillisille lasiesineille.  Työtaso jatkuu käytännöllisesti seinälle.
Kitzenin keittiön kaapistojen yläreuna myötäilee katon muotoa. Avohyllyt tarjoavat paikan asukkaiden värillisille lasiesineille. Työtaso jatkuu käytännöllisesti seinälle.

Sininen sohva saneli Maaritin ja Timon kakkoskodin värimaailman. Luottosuunnittelija Mikko Toppala sisusti parille ullakkoasunnosta rauhallisen kaupunkikodin.

Asukkaat: Maarit ja Timo, jotka asuvat asunnossa Helsingissä käydessään.
Koti: vanhan talon ullakolle vuonna 2013 rakennettu 74-neliöinen asunto Korkeavuorenkadulla Helsingin keskustassa.

Maarit ja Timo olivat etsineet kakkosasuntoa Helsingin Kaartinkaupungin ja Ullanlinnan alueilta jo jonkin aikaa, kun vastaan tuli ullakkosaneerauskohde Korkeavuorenkadulta. Pariskunta ihastui asunnon avaruuteen, pohjaan, kattoikkunoihin ja urbaaniin näkymään. He pyysivät sisustussuunnittelija Mikko Toppalan mukaan katsomaan rakenteilla olevaa asuntoa. Toppala on sisustanut myös perheen muut kodit.


Kodin suunnitellut Mikko Toppala on helsinkiläinen sisustussuunnittelija, joka on tuttu MTV3:n Pientä pintaremonttia ja Pientä mökkiremonttia -ohjelmista.


Mikko Toppala, miten asunnon arkkitehtoninen ilme syntyi?

Asunnon rakentaneen Aarni Kiinteistöjen suunnitelmat ja materiaalivalinnat olivat niin onnistuneita, ettei suuria muutoksia tarvinnut miettiä. Valituilla rakennustavoilla saatiin hienoja, pelkistetyn tyylikkäitä yksityiskohtia. Esimerkiksi väliovien viisto yläreuna on rakentajan taidonnäyte, ja kiintokalusteet toteutettiin toiveestani ilman turhia peitelistoja.


Kimmo Kaivannon grafiikantyö toistaa asukkaiden lempivärejä: rantahiekan ja veden sävyjä.


Miten kodin rauhallinen väritys syntyi?

Sisustuksen lähtökohta oli asukkaiden edelliseen kotiin sinisellä verhoiltu sohva ja muut huonekalut, matot ja valaisimet, jotka yhdessä päätimme siirtää tähän kotiin. Sinistä löytyy myös tauluista, joiden paikat katsoimme yhdessä. Halusin pitää muun värimaailman rauhallisena, maanläheisenä ja vaaleana. Hankin kotiin sisustusta täydentäviä sisustustavaroita ja tekstiilejä, joissa toistuu sama sininen sävy ja skandinaavinen tyyli.

Oma suosikkini on keittiö ja oleskelutila suurien ikkunoiden ja korkean tilan vuoksi.


Novapakin tummansininen sohva muutti asukkaiden vanhasta kodista. Sitä täydennettiin vaaleanharmaalla rahilla. Vanha sarjapöytä maalautettiin mustaksi.

 


Viistoon tilaan sopivat matalat kalusteet. Aiemmin hankitut Artekin Tankki-tuolit tuotiin tähän kotiin. Tuolien kuviollinen verhoilukangas, samettipintainen vanha matto ja runsaat tekstiilit tuovat pelkistettyyn asuntoon kodikkuutta.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 1/2018 ilmestyneestä jutusta Sinistä & vaaleaa.

Tilaa Glorian Koti

Viime viikolla 12-vuotiaat kissamme vaativat perhepalaverin. Ne kysyivät, miksi kotia ei ole sisustettu enemmän heidän tarpeisiinsa.

Kissojen näkökulmasta meillä pitäisi olla korkealle kohoavia viidakkomaisia tasoja, erilaisia liaaneja ja köysisiltoja. Ne valittivat, ettei meiltä löydy pehmeitä sänkyjä vaatekaapeista ja -huoneista, vaan kissat ovat joutuneet etsimään makuupaikan jumppavaatteitteni päältä sekä pehmeän matkakassin uumenista.

”Myös pyykkikori käy oleskelutilaksi, jos asukkaat ymmärtäisivät jättää kannen useammin auki”, nuorempi kissa huomautti.

Kissat kertoivat arvostavansa sitä, että unohdamme pellavaisen laudeliinan lauteille. Kun valitin, että kauheinta kaikista on löytää löylyssä kissankarvoja suusta ja iholta, ne nousivat, venyttelivät ja astelivat palaverista pois iltapalalleen.

”En vielä ehtinyt sanoa omaa näkemystäni”, huusin herrojen perään.

Selitin, että olen lopen kyllästynyt siihen, että nuorempi herra on ymmärtänyt laakean, suuren aikakauslehtikorin käyttötarkoituksen väärin. Se ei ole vessa. Pyysin myös, että uskaltaisimme keskustella arasta aiheesta ilman, että syöksyisimme konfliktiin.

”Puhutko matosta?” vanhempi kissa kysyi.

Ihana, viisimetrinen hamppumattomme odotti rullalla pesulaan pääsyä. Se oli peittänyt lähes koko olohuoneen lattian. Mutta kissoille matto oli ollut vatsalaukun tyhjennysalusta – ja he tähtäsivät mieluiten sen keskiosaan. Kun valitin tästä, kissat katsoivat ikkunasta ulos.

”Miksei meillä ole eläinkaupassa myytäviä kissojen kiipeilypuita, jotka kiertävät koko asunnon?”

”Miksei meillä ole eläinkaupassa myytäviä kissojen kiipeilypuita, jotka kiertävät koko asunnon?” kissat kysyivät yhteen ääneen.

Irvistin.

”Koska ne ovat niin rumia”, myönsin.

Nuorempi kissa muljautti silmiään.

”Estetiikka on suhteellinen käsite”, hän näpäytti, hypähti ruokapöydän tuolille ja teroitti kyntensä sen Tricia Guildin kankaalla päällystettyyn selkänojaan.


Kissojemme raapimispuut.


Toimittaja Hanna Jensen yrittää sisustaa, mutta ei tahdo onnistua.
Hanna Jensenin kolumni julkaistiin Glorian Kodissa 1/2018.

Vierailija

Hanna Jensen: Jos kissat puhuisivat

Ihana kolumni! Pystyn niin samaistumaan tähän keskusteluun ja miten oivaltavasti kirjoitettu. Hankin uuden sohvan, joka kissan väritystä silmälläpitäen valikoitui väriltään tummanharmaaksi niin kovasti kaipaamani valkoisen sijaan. Ja kissan kanssa elävät ymmärtävät sen katseen, kun kissaa komentaa lopettaa raapimisen. Se paljon puhuva tuijotus seinään raapimisen jatkuessa vielä intensiivisemmin... Tätä keskustelua kissojen kanssa lukisi vaikka kirjan verran lisää! Kiitos Hanna :)
Lue kommentti