Tinetillä on päällään pian myös myyntiin tuleva Saiden kimono. Hänen aikomuksensa on siirtää sen tuotanto Suomeen parin muun tuotteen lisäksi.
Tinetillä on päällään pian myös myyntiin tuleva Saiden kimono. Hänen aikomuksensa on siirtää sen tuotanto Suomeen parin muun tuotteen lisäksi.

Silkkityynyistään tunnetun Saiden perustaja Tinet Wafin haluaa houkutella suomalaiset värien luokse.

Karkkikauppa. Se tulee ensimmäisenä mieleen, kun astuu Helsingin Fredrikinkadulla sijaitsevaan Saiden myymälään ja näkee edessään seinän täynnä herkullisen värikkäitä tyynyjä.

–Ihmisten reaktio on wow, niin hyvässä kuin pahassa, Saiden perustaja Tinet Wafin kertoo. Hän ymmärtää, etteivät eri kuoseissa ja väreissä räiskyvät tyynyt välttämättä sovi suomalaiseen minimalistiseen tyyliin.

Ikkunasta loistava seinä on viime aikoina houkutellut uusia ohikulkijoita Mattocenteriin, jonka kanssa Saide jakaa liiketilansa. Vuodesta 1972 Fredrikinkadulla toiminut Mattocenter on Tinetin edesmenneen isän perustama yritys, jota Tinet ja hänen puolisonsa Vahit Wafin nyt pyörittävät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pari vuotta sitten Tinet alkoi hoitaa Mattocenterin verkkokauppaa, minkä yhteydessä hän tapasi paljon luovan alan ihmisiä. He inspiroivat osaltaan oman yrityksen perustamiseen. Virallisesti uudelle brändille, Saidelle, kilisteltiin tammikuussa 2021.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–Saide on lempilapseni, joka antaa minulle mahdollisuuden toteuttaa itseäni. Saide oli isoäitini nimi, ja se tarkoittaa silkkiä. Se oli kuin piste iin päälle, Tinet kertoo.

Saiden silkkityynyt valmistetaan Istanbulissa turkkilaisessa perheyrityksessä, johon Tinet tutustui työmatkoillaan Mattocenterin aikoina. Tuttavaperheen kanssa samassa kylässä asuu noin 400 työntekijää, jotka valmistavat kankaita ja värjäävät jopa langat itse. Tinet ja Vahit ovat itsekin asuneet Turkissa, jota Tinet kuvailee äärettömän rikkaaksi käsityömaaksi.

–Arvostan suuresti käsityöläisiä ja sitä, että joku osaa vielä tänä päivänä tehdä jotain niin kaunista.

Yhdestä kankaasta tulee noin kymmenen tyynyä, joista jokainen on omanlaisensa. Tinetin mielestä tyynyjen pitää näyttää käsintehdyiltä.

–Tyynyissä voi olla viiruja, jotka näyttävät monen asiakkaan silmään virheiltä.

Asiakkaidensa tavoin Tinet on hurahtanut tyynyihinsä. Kotona tyynyt lentelevät välillä Vahitin turhautuessa niiden määrään.

–Sohvalle ei kuulemma mahdu istumaan, Tinet nauraa.

Monet kysyvät, miten pyramidin muotoisia tyynyjä käytetään. Tinetin mukaan ne istuvat mukavasti syliin ja kutsuvat minihaliin. Kuva: Saide

Tyynyn eri muodot

Suurin osa Tinetin päivästä menee edelleen Mattocenterin kivijalkaliikkeen hoitamiseen. Uusi inspiroiva yritys taas vie usein yöunet pään hyristessä ideoita, joista hän kysyy mielipidettä ystäviltään ja perheeltään. Tinetin nuorin poika on muotoilija, joka lopettelee parhaillaan jatko-opintojaan Lontoossa. Hän auttaa erityisesti Saiden visuaalisessa puolessa. Verkkokauppojen hoidossa on mukana myös Tinetin kaksi vanhempaa poikaa ja some-kanavien toteuttamisessa muita nuoria tekijöitä.

–Saan heiltä virtaa! Heidän ansiostaan brändin ilme on raikas.

Tinetiä kiehtovat tyynyjen erilaiset muodot. Saiden valikoimassa neliön rinnalla edustavat putkilot ja pyramidit. Tulossa on myös pyöreä tyyny. Perinteinen suorakaiteen muoto ja neutraalimmat sävyt ovat silti Saiden myydyimpiä malleja.

–Itse rakastan ranskalaisten ja italialaisten kaltaista rentoa värienkäyttöä. Valitessani kankaita muistutan itseäni, että asiakkaat toivovat neutraalimpiakin sävyjä ja kuoseja.

Tinet on innokas joogaaja. Hän ihmetteli tylsiä mustia joogabolstereita, mistä sai idean tehdä värikkäämpiä vaihtoehtoja. Bolstereiden sisus on kotimaista tattariakanaa. Kuva: Saide

Hän on kuitenkin huomannut suomalaisten sisustustyylien menneen jo boheemimpaan suuntaan. Tyynyt ovat helppo tapa tuoda pikkuhiljaa väriä sisustukseen.

–Arempi voi valita tyynyistä vaikka mustavalkoisen värityksen, mutta yhdistellä erilaisia kuoseja, Tinet vinkkaa.

Tinet ei kuitenkaan halua rajoittaa ideoitaan vain tyynyihin. Liikkeessä myydään jo laukkuja, huiveja, luomusaippuoita sekä ylijäämäkankaista tehtyjä pieniä pusseja ja minikokoisia laventelityynyjä. Lisäksi Tinetin suunnitteilla on kimonoja, kokoelma päähineitä sekä Saiden oma nimikkotuoksu.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 03/2022.

Kuka?

Tinet Wafin, 57, Saiden perustaja ja yrittäjä.

Saide on käsintehtyihin, uniikkeihin pientuotteisiin keskittyvä yritys.

Työskennellyt yrittäjänä yli vuosikymmenen ajan perheensä omistamassa Mattocenterissä, jonka tiloissa toimii myös Saiden shop-in-shop-myymälä.

Asuu Järvenpäässä puolisonsa kanssa. Kolme aikuista lasta.

Lisätietoa saide.fi ja Instagramista @bysaide.

Sisältö jatkuu mainoksen alla