Kuvat
Krista Keltanen
Cathrine von Krogh on taiteellista sukua. Monet olohuoneen tauluista ovat hänen isänsä Pål von Kroghin tekemiä. Jos Cathrine olisi jäänyt Norjaan, hän olisi mahdollisesti perinyt tätinsä sisustussuunnitteluyrityksen.
Cathrine von Krogh on taiteellista sukua. Monet olohuoneen tauluista ovat hänen isänsä Pål von Kroghin tekemiä. Jos Cathrine olisi jäänyt Norjaan, hän olisi mahdollisesti perinyt tätinsä sisustussuunnitteluyrityksen.

Huvila ja Cathrine von Krogh kulkivat omia polkujaan, kunnes kohtasivat Helsingin Pukinmäessä. Heidän värikäs suhteensa on silmiä hivelevä.

Norjalaissyntyinen Cathrine von Krogh tuli Suomeen poikaystävän perässä, opiskeli kulttuurituottajaksi ja toivoi vakinaista työtä teatterin parista. Kun rakkaus loppui, Cathrine muutti hetkeksi takaisin Norjaan. Muuttokuorma lähti kuitenkin pian takaisin Suomeen, sillä Cathrine sai työtarjouksen Kansallisteatterista, tekniikan puolelta. Sieltä löytyi myös puoliso Tuomo Tervo, jonka kanssa Catherinella on nyt kaksi lasta, koira ja "se oikea" talo Helsingin Pukinmäessä.

- Asuimme talon ostamisen aikaan Töölössä Museokadulla ja tarjouksemme eräästä toisesta talosta oli jo hyväksytty. Kun olimme lomamatkalla Norjassa, myyjä kuitenkin perui kaupan. Olimme koko perhe järkyttyneitä. Sitten Tuomo löysi netistä huvilan Pukinmäestä, ja teimme tarjouksen puhelimessa. Puhelu katkesi monta kertaa, kun ajoimme tunneleiden läpi ja myyjä epäili, olimmeko tosissamme, Cathrine muistelee kaupantekoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Kaakeliuuni on alkuperäinen ja edelleen käytössä. Ruokasalin pöytä tuoleineen hankittiin taloon Tampereelta jo ennen kuin perhe oli edes kunnolla muuttanut sinne.

Ensikatsaus uuteen kotiin tehtiin hämäränä ja sateisena elokuun iltana. Paikallinen juna-asema sai Cathrinen epävarmaksi asuinalueesta. Kuukautta myöhemmin talo luovutettiin uusille asukkaille. Huvila oli pimeä, ja Tuomo ja Cathrine tutustuivat taloon taskulampun valossa. Keittiö oli synkän ruskea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolmikerroksinen huvila oli kuitenkin remontointia rakastavalle pariskunnalle täydellinen. Teknisenä suunnittelijana työskentelevä Tuomo on koulutukseltaan teollinen muotoilija, joka osaa tehdä itse melkein mitä tahansa. Lopulta lokakuussa 2017 talo täyttyi ihmisistä. Perhe juhli uutta kotia ja Selma-tyttären syntymäpäiviä 30 hengen voimin. Edellisen kodin istuimet eivät riittäneet, joten he ostivat kierrätyskalusteita.. Ruokailuryhmä on edelleen keskikerroksen salissa.

Tv-huoneen sohva on saatu ystäviltä ja verhoiltu Svenskt Tennin kankaalla. Seinien intensiivinen vihreä on Tikkurilan sävy M442 Vuono. Sohvapöytä on Woodnotesin, messinkivalaisin Artekin. Banaaniaiheisen taulun on tehnyt Tuomon äiti Ulla Tervo.

Tsaarin sohva ja perhepeti

Huvila on alun perin rakennettu Terijoelle, josta se tuotiin Helsingin Kaivopuistoon Venäjän vallankumouksen aikoihin. Huvilakaupunginosaksi suunniteltuun Pukinmäkeen se siirrettiin vuonna 1928. Sama venäläisperhe omisti talon vuosia ja käytti sitä lopulta kesähuvilana. Tuomo ja Cathrine ovat vasta kolmannet huvilan asukkaat.

Talossa on edelleen ripaus slaavilaista eksotiikkaa: alkuperäiset väliovet ovat olleet venäläisessä junassa, ja Helanderin huutokaupasta ostettu olohuoneen sohva on Nikolai II:n laivan kalustoa. Nyt sohva on verhoiltu Desingers Guildin kankaalla. Kuosit ovat Cathrinelle rakkaita jo lapsuudesta.

- Norjalainen tätini on sisustussuunnittelija. Sain häneltä vanhoja Designers Guiltin tapettikirjoja ja päällystin mallipaloilla koulukirjani, Cathrine kertoo.

Kodin remontointi on Cathrinen ja Tuomon yhteinen harrastus. Sisustuksessa on leikkimielisyyttä, eikä Cathrine taiteilijan tyttärenä arkaile värien käyttöä. Keittiön lattiaan hän halusi tietyn laventelin sävyn, joka syntyi sekoittamalla Tikkurilan maaliin valkoista. Yläkertaan vievien kierreportaiden kaiteet Cathrine maalasi kirkkaan oransseiksi.

Keittiön CH24-tuolit istuvat kulmikkaan pöydän ympärille. Pöytä oli ennen teatterirekvisiittaa. Flower Pot -valaisimet keittiötason päällä Verner Panton. Keittiö oli edellisten asukkaiden jäljiltä täysin ruskea. Cathrine ja Tuomo maalasivat kaapit valkoisiksi. Seinälaatat Marrakesh Design.

Asetu ensin taloksi

Cathrine yhdistelee uutta ja vanhaa, mutta materiaalit hän pyrkii valitsemaan talon henkeen sopiviksi.

- Kannattaa ostaa mieluummin käytettyä nettikirppikseltä kuin uusia, halvalla tehtyjä huonekaluja. Huomaan aina lopulta arvostavani käytettyjä enemmän.

Cathrine ja Tuomo oppivat pitämään keittiön ruskeasta katosta, ja nyt heitä harmittaa, että he maalasivat ruokasalin katon.

- Kun muuttaa asumaan vanhaan taloon, on hyvä antaa sille aikaa. Sitten on helpompi päättää, mitä haluaa tehdä, Cathrine vinkkaa.

Huvilan valoisa veranta on talon keidas, jota perhe kutsuu talvipuutarhaksi. Aiemmin Cathrine ei onnistunut pitämään yhtäkään kasvia hengissä, mutta tässä kodissa hänestä on kuoriutunut varsinainen viherpeukalo. Auringonkeltainen sohvakalusto on Bukowskilta.

Heidän tavoitteensa on kunnostaa kotia vähitellen, huone kerrallaan. Lapset Selma ja Konsta saivat kumpikin omat tilavat huoneet, kun yläkerran pienen keittiön tilalle tehtiin vanhempien makuusoppi. Nyt koko perhe nukkuu yläkerrassa. Seuraavaksi listalla ovat muun muassa kellarikerroksen muutostyöt. Siellä yläkerrasta purettu keittiö saa uuden elämän pitkään viipyvien vieraiden ilona.

Myös talon kylpyhuone ja wc:t remontoidaan, ja kasarikaakelit saavat lähteä. Kiirettä ei kuitenkaan ole, sillä perhe haluaa asua tässä talossa kaikessa rauhassa ja remontoida nautinnolla.

Vanha Terijoen huvila siirrettiin Venäjän vallankumouksen jaloista ensin Kaivopuistoon, josta se siirrettiin nykyisille sijoilleen vuonna 1928. Talo on ollut kesähuvilana, siinä on toiminut lelutehdas, karamellitehdas ja kampaamo.

Juttu on julkaistu Glorian kodin numerossa 8/21.

Fakta

Asukkaat: Cathrine von Krogh, 39, puoliso Tuomo Tervo, 42, lapset Selma, 9, ja Konsta, 5, sekä labradoodle Toivo.

Koti: Huvila Helsingin Pukinmäessä. Rakennettu alun perin Terijoelle ja siirretty sieltä ensin Kaivopuistoon ja 1928 Pukinmäkeen. Asuinpinta-ala 160 m2 ja kokonaispinta-ala 230 m2. 9 h ja keittiö, kylpyhuone, kaksi wc:tä, sauna ja varasto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla