Olohuoneen safarituolit ovat Ikean alkuaikojen tuotantoa ja Bengt Rudan suunnittelemat. Penkki on Ferm Livingin ja matto Koolmatista.
Olohuoneen safarituolit ovat Ikean alkuaikojen tuotantoa ja Bengt Rudan suunnittelemat. Penkki on Ferm Livingin ja matto Koolmatista.

Meri Laine ihastui asunnossaan tilan tuntuun ja valoon, joka heijastuu sisään keltaisesta naapuritalosta. Tunnelma on kuin aurinkovarjon alla.

1/ Kasvimaalla

Asumme sisäpiha-asunnossa, ja pihamme ainoa puu kaadettiin joitakin vuosia sitten. Siksi olemme kasanneet olohuoneen ikkunalaudan täyteen viherkasveja. Kasvien avulla luontosuhdetta voi vaalia keskellä kaupunkia kerrostalossa. Ne ovat vähän kuin lemmikkejämme. En ole viherpeukalo, joten kasvimme ovat helppohoitoisia. Sisustussuunnittelijaystäväni suositteli erilaisia parsakasveja, ne toimivat. Osa kasveista muutti mukanamme jo edellisestä kodistamme, eli jotain olen tehnyt oikein. Perjantai on kastelupäivä. Ostan mielelläni myös leikkokukkia kotimme lähellä olevasta Bud Helsingistä ja Inbloomista.

Iittalan sininen kulho on tupaantuliaislahja Merin ystäviltä hänen aikaisempaan kotiinsa. "Se tuntuu nyt ajateltuna enteelliseltä. Olen työskennellyt Iittalalla muutaman vuoden."

2/ Käykää pöytään

Keittiö on kodin sydän -sanonta pitää kohdallamme paikkansa. Yritämme arkisin pitää kiinni periaatteesta, että syömme illallisen yhdessä saman pöydän ääressä. Keittiömme edustaa mix and match -ajattelua. Emme kerää mitään tiettyä astiasarjaa, vaan sekoittelemme kippoja ja kuppeja keskenään. Marmoripöytä löytyi aikanaan Punavuori kierrättää -ryhmästä ja kelim-matto Ullanlinnassa sijainneesta sisustuskaupasta. Kutsumme luvattoman harvoin ystäviämme kylään. Kun näin lopulta tapahtuu, tunnelma on erityinen: kupliva ja odottava. Kokeilemme puolisoni kanssa uusia reseptejä ja teemme ruoan yhdessä. Illallisen jälkeen lupaamme, että teemme tätä useammin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seinällä on esimerkiksi Merin miehen uran alkuaikojen töitä. Rottinkituoli on lahja sisustussuunnittelijaystävältä, joka antoi sen tupaantuliaisissa perheen tyttärelle.

3/ Suuntaviivoja

Vaikka olemme asuneet asunnossamme jo kymmenen vuotta, taulut ovat löytäneet lopullisille paikoilleen vasta hiljattain. Halusimme miettiä rauhassa, minne teokset sopivat. Niillä on iso merkitys kodin persoonassa ja tunnelman luomisessa. Janne Kaitalan Sisäkumissa hurmasivat värit. Keittiössä oleva Emmi Tavelan Banaanit ja kesäkurpitsa kulhossa miellytti esteettisesti. Lasikulho muistutti työstäni Iittalalla. Taulut ovat elämän suuntaviivoja, muistoja.

Keittiön kaapit ylettyvät kattoon saakka, koska Meri halusi, että keittiössä on riittävästi säilytystilaa. Ikkunalaudan valaisin on &Traditionin Flowerpot, kotiasu on Cosin.

4/ Valon ja varjon leikki

Asuntomme tilan tuntu hurmasi ensinäkemällä. Kun ovet ovat auki, makuuhuone, olohuone ja lastenhuone ovat kuin yhtä avointa tilaa. Valo ei kuitenkaan pääse sisään suoraan, vaan se heijastuu keltaisen naapuritalon kautta. Tuntuu kuin eläisimme aurinkovarjon alla. Valo on lämmin ja kuulas, se sopii meille. Sanon aina, että ikkunoistamme ei avaudu hulppeaa näkymää, mutta kotimme toimii maisemana. Valon ja varjojen leikkiä on ihana seurata. Kun muutimme, meillä oli yksi lapsi. Nyt lapset jakavat huoneensa. Jossain vaiheessa voi tulla ajankohtaiseksi muuttaa, mutta ei vielä. Viihdymme niin hyvin.

Lastenhuoneen tuolit ovat Vitran Eamesit. Mökiltä tuotuun kepakkoon ripustetaan joulukoristeet ja kausivalot.

5/ Käsityöläisyys kunniaan

Keraaminen maljakko oli alun perin vaarini. Hän osti sen oletettavasti antiikkiliikkeestä, jolle teki kuparipannujen korjauksia. Vaarini oli taidetakoja, joka arvosti kauniita esineitä ja kädentaitoja. Maljakon on luultavimmin valmistanut Rakkolanjoen Kaakelitehdas 1900-luvun alkupuolella. Vaarini oli inspiraatio, jonka ansiosta opin arvostamaan käsityöläisyyttä. Vietin nuorena lukemattomia tunteja hänen verstaallaan Korkeavuorenkadulla, jossa kävin harjoittelemassa metallin työstöä ja rautalangan taivutusta.

Päiväpeite on edellisen kodin eteisen verho. Etualalla oleva valaisin on löytö Bukowskilta. Makuhuoneen valaisin on Ingo Maurerin Zettel'z 6.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 06/2021.

Fakta

Asukkaat: Meri Laine, 47, Iittalan Senior Design Leader, puoliso ja kaksi alakouluikäistä lasta.

Koti: Sadan neliön asunto vuonna 1914 rakennetussa talossa Etelä-Helsingissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla