Kuvat
Riitta Sourander
Pieni keittiö on kodin ydin. Mehikasvit ja kaktukset hyllyllä muistuttavat Lissabonin-kodin puutarhasta, johon Joaon äidinäiti aikoinaan ne istutti.
Pieni keittiö on kodin ydin. Mehikasvit ja kaktukset hyllyllä muistuttavat Lissabonin-kodin puutarhasta, johon Joaon äidinäiti aikoinaan ne istutti.

Ira ja Joao remontoivat Helsingin Kamppiin kodin, jonka kauniiden näkymien äärellä on helppo rentoutua. Sisustuksessa näkyvät vaikutteet Portugalista ja Lontoosta.

Ira ja Joao halusivat seitsemän Lontoossa asutun vuoden jälkeen löytää itselleen Suomesta kodin, jossa kaikki olisi tehty heidän perheensä elämään sopivaksi. Lontoossa asuessaan pariskunta oli tottunut muuttamaan melkein joka vuosi, joten he olivat saaneet tarpeekseen vuokra-asunnoista. Tavoitteena oli löytää remontoitava kohde, josta perhe voisi muokata täysin itsensä näköisen.

Olohuoneen kaareva seinä ja yhdeksän ikkunaa luovat upean tunnelman, jota ei haluttu häiritä verhoilla. 

Ira, miten löysitte tämän asunnon?

Etsimme melkein vuoden sopivaa kohdetta tuloksetta. Olin tuolloin äitiyslomalla ja päätin ryhtyä jakamaan haluamillemme alueille asunnon etsintäkuulutuksia. Lopulta ilmoitukseni löysi tämän kodin entisen omistajaperheen, joka oli aikoinaan muuttanut asuntoon samassa elämäntilanteessa kuin missä me olimme. Heidän lapsensa oli jo kasvanut aikuiseksi, ja talo oli putkiremontin kourissa. He ottivat meihin yhteyttä, ja näimme kodin, joka oli täydessä remonttimyllerryksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Makuuhuoneen tuplaovet aukeavat ranskalaiselle parvekkeelle. Iran enon perintönojatuoliin tehtiin rento pellavahuppu.

Mihin ihastuitte asunnossa?

Tilavan olohuoneen puolikaaren muoto ja yhdeksän ikkunaa kaupungin ylle tekivät vaikutuksen heti ensi näkemältä. Asunnossamme on ikkunoita kolmeen ilmansuuntaan ja se kylpee valossa aamusta iltaan. Olimme innoissamme meneillään olevasta putkiremontista, koska sen ansiosta pääsimme vaikuttamaan vielä asunnon materiaaleihin. Etsimme tilaa, jossa olisi luonnetta ja tunnelmaa, ja tämä erikoisen muotoinen asunto aivan kaupungin keskellä oli meille täydellinen. Asumme nyt lähellä kaikkea, ja ystävät sekä vanhempani pistäytyvät usein, koska Kamppi sijaitsee kaikkien matkan varrella ja tänne pääsee helposti.

Sängyn päätyseinä tapetoitiin Fornasettin Chiavi Segrete -tapetilla ja muut seinät maalattiin Farrow&Ballin sävyllä Green Blue.

Millaisia visioita teillä oli tulevan kotinne ilmeestä?

Koska asumme niin urbaanissa ympäristössä, halusimme tuoda asuntoon kasvien, värien ja tapettien myötä urbaanin kasvihuoneen tunnelmaa. Toisessa kotikaupungissamme Lissabonissa asumme keskustassa mieheni suvun korttelissa, jossa meillä on käytössämme vanha ja hassu portinvartijan talo. Korttelin keskellä on rehevä puutarha, jossa tyttäremme Leonor voi juoksennella serkkujensa kanssa vapaasti palmujen, viikunapuiden ja sitruunapuiden keskellä. Runsaat viherkasvit muistuttavat meitä elämästämme siellä pimeimpinäkin marraskuisina päivinä.

Lissabonin-kodin ulkoseinän sävyyn maalattuun halliin astutaan kaarevien oviaukkojen läpi. Takka maalattiin samalla sävyllä tunnelman harmonisoimiseksi.

Miten sisustitte kotinne ja valitsitte sen värityksen?

Keräsin inspiraatiota jo kauan ennen kuin ostimme asunnon. Luen sisustuslehtiä, blogeja ja seuraan sisustajia Instagramissa ja Pinterestissä. Joao on aktiivisesti mukana päätöksissä, vaikka minä taidankin olla se, joka esivalmistelee ideat. Lontoossa työskentelin markkinointi- ja kehitysjohtajana Swoonissa, joka on huonekalujen nettikauppa. Konsultoin myös Perch&Parrow -nettikauppaa sen alkutaipaleella. Sisustaminen on liittynyt siis myös työhöni. Olen hyvin kiinnostunut väreistä enkä ole tainnut milloinkaan asua kodissa, jossa olisi valkoiset huoneet.

Värejä valitsen tunnelman ja valon mukaan. Takkahuoneesta tuli Lissabonin talomme värinen murrettu pinkki. Raaputtelin sieltä pienen palan laastia, jonka mätsäsin Tikkurilan maaleihin. Portugalissa värejä yhdistellään rohkeasti ja kauniisti. Tämä näkyy hyvin Lissabonin katukuvassa - talot loistavat monivärisinä, mutta kokonaisuus on harmoninen ja kaunis. Rohkea värinkäyttö näkyy siellä myös pukeutumisessa, ja aina pidempään Portugalissa oltuani pöllähdänkin takaisin Helsingin tummanpuhuvaan katukuvaan täydellisen sopimattomissa asuissa.

Keraamisen rapukulhon Ira sai lainaksi äidiltään. Kulhon estetiikka sopii hyvin Iran keräilemän portugalilaisen keramiikan kanssa.

Miten kuvailisit sisustustyyliäsi?

Olen esteetikko, joka on kallellaan maksimalismiin, mutta rakastaa harmoniaa. Suomalaisittain olemme maksimalisteja, portugalilaisittain askeettisia minimalisteja, eli tasapainottelemme jossain siinä välissä. Harmonian saavuttaakseni joudun usein vähän toppuuttelemaan rönsyilevää puoltani. Esineiden statusarvolla ei sinällään ole merkitystä. Nautin tunnelmien luomisesta ja "näkymien" kautta asunnon sisustamisesta. Saatan esimerkiksi ajatella, millaisen näkymän haluan luoda vieraalle, joka istuu illallispöydässä, tai itselleni, kun istun takan ääressä ja katson kaaren läpi ulos olohuoneen ikkunasta.

Leonorin huoneen hauska viidakkotapetti on siirrettävä ja se hankittiin jo ensimmäiseen Helsinki-kotiin. Tapetti löytyi amerikkalaisen Lulu&Georgian valikoimasta.

Mitä kaunis koti merkitsee sinulle?

Uskon, että ympäristöllä on iso vaikutus hyvinvointiin. Rentoudun kauniiden asioiden äärellä ja haluan, että kodissani on näkymiä, joiden katselu on kuin meditointia. Tunnen päivittäin iloa katsoessani kotiamme. Ajattelen, että kauneus on merkityksellistä myös työpaikalla. Työssäni Hintsa Performancella saatamme miettiä asiakkaiden kanssa heidän toimitilansa vaikutusta työntekijöiden hyvinvointiin. Luonnollisten, toistuvien kuvioiden - kuten esimerkiksi lehtien - katselulla on todistetusti rentouttava vaikutus. Tällaisilla pienillä "mikrotauoilla" on puolestaan tietotyöntekijöiden kognitiivista suorituskykyä parantava vaikutus - kyseessä ei siis ole pelkästään uskon asia.

Joao, Ira ja 3-vuotias Leonor nauttivat elämästä Kampissa, koska kaikki on lähellä ja ystävät pääsevät piipahtamaan kylässä helposti.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 04/2021.

Fakta

Koti: Ylimmän kerroksen 82 -neliöinen kerrostaloasunto vuonna 1932 rakennetussa talossa Helsingin Kampissa.

Asukkaat: Hintsa Performancen tuotekehitysjohtaja Ira Wichmann Amaral Neto, 34, Taaleri Energian Investment manager Joao Amaral Neto, 34 ja Leonor, 3.

Sisältö jatkuu mainoksen alla