Lasten muutettua pois syntyi tarve uudelle, kompaktimmalle asunnolle. Valoisa töölöläiskoti sisustettiin mausteisin sävyin.

Johannan ja hänen puolisonsa pesä tyhjeni kerralla, kun perheen molemmat lapset muuttivat yhtäaikaisesti omilleen. Ja kun uusia ikkunoita alkaa elämässä aueta, saavat vanhatkin haaveet uutta vauhtia. Vanha koti Kruununhaassa muuttui kertaheitolla liian isoksi kahden ihmisen tarpeisiin, ja samalla aktivoitui vanha haave omasta kesämökistä.

Nyt ei haaveiden toteuttamiselle olisi esteitä, ja Jämsät ryhtyivät etsimään itselleen pienempää asuntoa sekä kesämökkiä. Uusi kahdelle hengelle sopiva koti löytyi töölöläistalosta, johon pariskunta rakastui jo kauniilla ulko-ovella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Noguchin sohvapöydän päällä roikkuu Artekin kolmen Savoy-valaisimen ryhmä. Berberimaton Johanna löysi Instagramin kautta. Olohuoneen seinissä Farrow & Ballin sävy Drop Cloth.

Mihin ihastuitte kodissanne?

Asunto oli kauniisti sisustettu vanhan rouvan koti, jossa näin välittömästi mahdollisuudet meidän kodiksemme. Talon vanha tunnelma, korkeat huoneet ja avaruus antoivat mahdollisuudet muuttaa tilan meille sopivaksi. Halusimme valoisan kodin, joka toimii kahden aikuisen ihmisen elämässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eteisen vihreä sävy oli pitkään hakusessa, kunnes Johanna päätyi Farrow&Ballin sävyyn Card Room Green. Kalanruotoparketti on Romanoffilta.

Millainen visio sinulla oli asuntoa suunnitellessasi?

Halusin valon kulkevan tilassa vapaammin, joten poistimme suurimman osan seinästä olohuoneen ja keittiön väliltä. Näin luonnonvalo pääsee keittiön ikkunasta jo eteiseen. Purimme myös seinän eteisen ja olohuoneen väliltä ja rakensimme uuden, erisuuntaisen seinän, jotta saisimme olohuoneeseen toimivamman muodon. Halusimme tehdä kodista hieman aiempaa modernimman, muttei kuitenkaan liian. Asetin itselleni haasteen etsiä sopivan tasapainon modernin ja klassisen välillä. Halusin tilaan lämpöä ja kodikkuutta ja etenin ratkaisuissa itseäni ja asuntoa kuunnellen.

Kvänumin keittiön kaapistot on upotettu runkoon, ovien sävy on nimeltään Sand. Mustaksi maalattu liesituulettimen kupu on rakennettu kivilevystä.

Miten kotinne väritys syntyi?

Halusin lisätä värien käytön suhteen reippaasti kierroksia entiseen kotiimme verrattuna ja testata rohkeitakin värejä. Alusta alkaen oli selvää, että käyttäisimme Farrow&Ballin maaleja, sillä pidän niiden matasta, pehmeän samettisesta pinnasta. Olin nähnyt jossain murretun punaisen seinän, ja löydettyäni juuri oikean sävyn löytyivät loput värit väriviuhkaa pyöritellessäni. Haasteena oli se, että keittiö ja olohuone näkyvät yhtä aikaa kaikkialla tilassa, joten valitsin niihin yhteiseksi tekijäksi tumman beigen. Eteisen vihreän sävyn löytäminen kesti minulta pisimpään.

Tuntui hurjalta ryhtyä läiskimään seinille remonttivaiheessa vahvoja värejä. Remonttimiehemmekin kauhisteli, ja itsevarmuuttani koeteltiin moneen kertaan. Sain sävyjen pallotteluun apua tyttäreltämme, joka on muotoiluopiskelija Aallossa. Mieheni luotti ideoihimme, ja kun suojukset lopulta otettiin pois, näyttivät värit meidän kaikkien mielestä aivan ihanilta.

Lasiseinän ja -oven toteutti Nissinen Design Group. Johanna maalasi vanhat pöytävalaisimet oranssiksi. Väriä tuovat myös Lauritzonin kankaasta ommellut tyynyt.

Onko sinulla neuvoja värien valintaan?

Kun jälkeenpäin ajattelen värivalintoja, huomaan, että olen alitajuisesti valinnut sellaisia värejä, joita on ryijyssämme. Kannattaa miettiä, onko jokin tietty väri aina tuntunut itsestä hyvältä tai onko sisustukseen tulossa jokin elementti, jonka värit puhuttelevat. Maalaan koevedot yleensä riittävän isoille irtolevyille, joita voi kuljetella eri kohtiin huoneessa. Näin pääsee näkemään, miten tilaan tuleva valo vaikuttaa sävyyn. Yleisohjeena sanoisin, että kun väriä lisää huoneeseen, on hyvä miettiä niin, että sävyä olisi ainakin kolmessa paikassa huoneessa. Vaikkapa vain tyynyssä, kynttilässä ja matossa. Maalaaminen on halvempaa ja ekologisempaa kuin esimerkiksi sohvan vaihtaminen, eli kannattaa muistaa, ettei seinän maalaaminen ole hirveän iso juttu.

Työhuone erotettiin ruutulasiovin. Seinät maalattiin Farrow & Ballin sävyllä Book Room Red. Oranssisävyinen taulu on tehty kehystämällä 70-luvun kangasta.

Miten sisustit kotinne?

Kun muutimme isosta asunnosta pienempään, annoimme osan ylimääräisestä tavarasta lapsille heidän koteihinsa ja osan veimme uudelle kesämökillemme. Tänne hankimme uutta todella vähän - vanhojen kalusteiden kombo solahti uuteen tilaan yllättävän hyvin. Haluan aina keksiä vanhoille kalusteille uusia käyttötarkoituksia ja maalaan niitä uuteen tilanteeseen sopiviksi. Jossain vaiheessa minulle tuli kova oranssin nälkä ja mietin, miten soluttaisin kaipaamaani sävyä uuteen kotiimme. Muutamalla uudella tekstiilillä ja maalaamalla jotain vanhaa löysin oranssille mielestäni sopivan tasapainon.

Lukunurkkauksessa on Les Tissus Colbertista aikoinaan hankittu nojatuoli ja Lapuan Kankureiden oranssi mohairhuopa. Pikkupöytänä toimii oranssi Artekin jakkara. Musta kirjakaappi on Boknäsistä.

Mistä saat inspiraatiota sisustuksiisi?

Kaikkialta, kun vain kuljen aistit avoimina erilaisille asioille. Lehdet, some ja kaupat ovat itsestään selviä innoituksen lähteitä. Tärkeitä ovat kuitenkin myös matkat ja taide. Esimerkiksi Schjerfbeckin näyttely oli huippuinspiroiva - haluaisin heti päästä soveltamaan hänen värimaailmaansa sisustukseen. Ins-piroidun myös muiden ihmisten luovuudesta. Sisustusguruista Ilse Crawford on idolini. Hän yhdistelee värejä ja tyylejä niin, että lopputulos on rento, kodikas ja tyylikäs. Se on myös minun tavoitteeni työssäni suunnittelijana sekä oman kotini sisustamisessa.

Kylpyhuoneeseen väriä tuo Svenskt Tennin tapetti, joka on yhdistetty ABL Laattojen seinälaattoihin.

Mihin olet lopputuloksessa tyytyväisin?

Tässä kodissa minua ilahduttaa moni asia. Olen supertyytyväinen työtilan punaisiin seiniin ja makuuhuoneen tummaan vihertävänturkoosiin. Oli hyvä päätös maalata makuuhuoneeseen ja eteiseen rakennetut komerot käsin seinän väriseksi. Nyt ne tuntuvat aidoilta vanhoilta komeroilta ja siltä kuin ne olisivat aina olleet olemassa. Rakastan Kvänumin keittiötä ja olen joka päivä iloinen siitä, että varoituksista huolimatta valitsin keittiöön marmoritasot. Kalanruotokuvioinen lautaparketti on kaunis ja tuntuu jalan alla miellyttävältä. Myös ruutulasiseinä oli luonteva ratkaisu tässä asunnossa. Ainoastaan kylpyhuoneemme materiaalivalinnoissa oli tehtävä kompromisseja toimitusten takkuilun takia, ja suunnitelmaa piti muuttaa matkan varrella monta kertaa.

Juttu on julkaistu Glorian kodin numerossa 3/2021.

Fakta

.KOTI: 78-neliöinen koti vuonna 1912 rakennetussa kerrostalossa Helsingin Töölössä.

ASUKKAAT: Sisustussuunnittelutoimisto Dekotilan perustaja Johanna Jämsä puolisonsa kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla