Keittiön seinää koristaa taiteilija Aurora Näsin maalaama sitruunapuu. Valaisin AT-Lasi.
Keittiön seinää koristaa taiteilija Aurora Näsin maalaama sitruunapuu. Valaisin AT-Lasi.

Leenan luona voi tuntea olevansa Italian Rivieralla, vaikka ikkunoiden alla aukeaa Helsingin Mannerheimintie.

Leena Meskanen palasi tutuille kotikulmilleen Töölöön, aivan Mannerheimintien varrelle. Ikkunoista aukeaa näkymä Töölönlahdelle, ja raitiovaunupysäkille on vain muutaman metrin matka. Leenalla on ollut jo 20 vuotta morsiusliike samassa talossa, ja kun hän kuuli sen yläkerrasta vapautuvasta asunnosta, päätös oli helppo. Nyt Leena viettää yrittäjänä 30-vuotisjuhlavuottaan, ja sen alkuun uuden kodin hankkiminen sopi mitä parhaiten.

Olohuoneen nurkassa on pieni kulmabaari, jonka saa piilotettua huonetta kiertävien verhojen taakse. Samettisohva on Elloksen, samoin pimennettävät verhot. Rahit ja sohvapöytä Veke, matto Rug Vista.

Leena, millainen on kotisi tarina?

Minulla on ollut Meslewi-juhlapukuliike jo 20 vuoden ajan tässä talossa, mutta kotimme on sijainnut kauempana keskustasta, koska rivitalossa oli hyvä kasvattaa lapsia. Kun vanhempi poikani muutti keskustaan ja nuorempikin täytti 15, kasvoi kaipuuni keskustaan niin kovaksi, että päätin pitää silmät ja korvat auki vapautuvien asuntojen varalta. Tiesin, että Meslewin yläpuolella on talonmiehen asuntona palvellut huoneisto ja hoksasin, että se olisi aivan täydellinen meille. Vaikka neliöitä on vähemmän kuin rivitalokodissa, on myymälän takatiloissa niin paljon tilaa, että sain sijoitettua sinne oman vaatehuoneeni ja pojille oleskelutilaa. Kulku myymälään onnistuu vain muutaman rappusen kautta talon sisäpihan puolelta. Talossa on myös ihana sauna ja pesutupa, ja minulla on parkkipaikka sisäpihalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sitruunat toistuvat keittiön monissa yksityiskohdissa. Upeat astiat on valmistettu Italiassa, sitruunakuosiset tyynyt Country White.

Millaisia muutoksia teit asunnon pohjaratkaisuun?

Sisääntuloaulan lisäksi kodissa oli aiemmin vain yksi huone ja suuri keittiö ruokatiloineen. Muokkasin pohjaa siten, että molempiin huoneisiin rakennettiin alkovi, toinen olohuoneeseen minun makuuhuoneekseni ja toinen keittiön yhteyteen, sinne sain kivan makuutilan pojalleni. Perustin vuosi sitten juhlapukuliikkeen yhteyteen terveyskauppa Rasvaamon, jossa myyn superfoodeja, vitamiineja ja ainoana Suomessa maailmankuuluja Flos Olei -öljyjä. Siksi halusin kotiini myös kurssitilan, jossa voin järjestää pienille ryhmille tunnelmallisia raakasuklaakursseja.

Siniseksi maalatun aulan pellavaverhon taakse piiloutuu ulko-ovi. Samettinen penkki Veke. Marmoriset ikkunalaudat Leena teetti aiempaan kotiinsa ja toi ne tänne avohyllyiksi. Kattokruunun Leena on perinyt ja se on ollut kaikissa hänen kodeissaan.

Jouduit tekemään ison remontin. Mitä kaikkea uusittiin?

Kaikissa asunnon pinnoissa oli voimakkaita maalisävyjä: turkoosia, pinkkiä ja vihreää. Maalautin seiniin rauhallisen kellertävän sävyn, joka vie ajatukset Italiaan. Sävyn nimi on Manna, valitsin sen Tikkurilan värikartasta. Aulasta tein sinisen ja poistin kaikista alkuperäisistä kaapeista ovet, jotta tunnelmasta tulisi mielenkiintoisempi. Uusin kaikki lattiat ekologisiksi lankkulattioiksi. Arborettin täyspuinen lankkuparketti on oksatonta siperianlehtikuusta ja se on työstetty Mäntsälässä. Oman vaatesäilytykseni organisoin alakertaan myymäläni takatilaan, ja selvisimme siksi niukoin säilytystiloin. Myös kylpyhuone uusittiin kokonaan, sinne valitsin upeita italialaisia laattoja. En pärjää ilman poreammetta, joten sen sijoitin kylpyhuoneen toiseen päähän.

Makuutila on ylellinen pesä. Samettipeite Country White, sängynpääty AmandaB ja pimentävä verho Ellos.

Mitä muutoksia teit keittiöön?

Poistin keittiön yläkaapeista ovet ja täytin hyllyt lasipurkeilla ja kauniilla esineillä. Ruokatilan taustaseinään hankin bambuhyllyjä, joille asettelin huolellisesti valitut astiat. Olen perinyt lähes kaikki lasiesineet isoäidiltäni, joka oli lasitaiteilija. Ruokapöytä on valtava, yli 3,5-metrinen ja se on toiselta reunaltaan osin kiinni seinässä. Keräsin sen ympärille eriparisia tuoleja. Pidän kotonani ruokakursseja ja siksi halusin suuren pöydän, jonka ääreen voimme kokoontua vaikkapa raakasuklaakurssille. Teetin keittiön ja ruokatilan väliin katonrajaan lasisen, messinkiraamisen huuvan, joka pitää keittiön höyryt ja tuoksut sillä puolella. Lasin teki Lasitehdas.

Sisustit kotiisi myös sisäparvekkeen, mistä keksit tämän persoonallisen ratkaisun?

Teetin ruokatilaan valtavan pöydän ja sen päätyyn lasiovet, jotka luovat pienen tilan ikkunoiden edustalle. Sinne sisustin sisäparvekkeen, jonka ikkunalaudat täytin yrttiruukuin. Kotimme sisälle syntyi kuin pieni parveke, jonka ikkunat aukeavat suoraan Mannerheimintielle. Sisäparvekkeella istuessa raitiovaunut kolisevat allamme ja Töölönlahden tuuli puhaltaa asuntoomme. Sisäparvekkeen kautta myös kuljetaan poikani makuutilaan. Messinkiraamiset ikkunat toteutti Lasitehdas.

Leena poisti ovet yläkaapeista ja päätyseinän kiinteästä kaapista. Runsaissa asetelmissa ovat esillä kauneimmat astiat. Kattovalaisin AT-Lasi.

Keittiössäsi on runsaasti italialaisia vaikutteita, miten toteutit tunnelman?

Rakastan Italiaa, sen kulttuuria, ruokaa ja musiikkia. Olen käynyt Venetsiassa yli 50 kertaa ja suosikkipaikkojani Etelä-Italiassa ovat Positano, Amalfi ja Voetri sur Mare. Halusin luoda kotiimme tunnelman kuin olisimme Italiassa, vaikka olemmekin Mannerheimintiellä. Maalautin keittiön seinään suuren sitruunapuun, sen toteutti ideani pohjalta Aurora Näsi. Haluan ruokkia kaikkia aisteja, ja tuoksut sekä maut ovat tärkeitä tunnelman luomisessa. Yleensä soitan myös tunnelmallista musiikkia taustalla.

Kylpyhuoneeseen valittiin italialaiset 120x60 -kokoiset siniset kivilaatat, jotka toimitti Tilespoint ja asensi Haagan remontti- ja putkityö. Entisen suihkukaapin paikalle saatiin mahtumaan myös poreamme.

Olohuoneen tunnelman kruunaa päiväbaari. Mistä sait idean?

Olohuone on naisellinen ja pehmeä samettisine sohvineen ja tyynyröykkiöineen. Muhkeat pimentävät verhot kiertävät olohuoneen kattoa melkein koko huoneen ympäri. Verhoja voi siirtää seinältä toiselle ja niillä voi rajata makuuhuoneen omaksi tilakseen tai piilottaa tv:n verhoseinämän taakse. Olin onnekas ja löysin taitavan tekijän verhokiskoille, ne toteutti Anja Pesola. Samanlainen kisko kiertää myös sisäparveketta ja Joonan huonetta. Päiväbaarin toteutin vanhaan kylmäkaappiin, joka oli huoneen kulmassa tyhjillään. Poistin siitä oven ja täytin hyllyt kauniilla lasikarahveilla ja laseilla. Kaapissa ei niinkään säilytetä alkoholia, vaan laseista nautitaan erilaisia ihania terveysjuomia, joita olen löytänyt Rasvaamon valikoimiin.

Sisäparvekkeella Leena avaa ikkunat Mannerheimintien vilinään, istahtaa korituoliin ja nauttii jääteetä. Tuolit Veke, tarjoiluvaunu Kymen Rottinki.

Miten nykyinen keskustakotisi poikkeaa aiemmasta kodistanne lähiössä?

Entinen ja nykyinen kotini ovat kuin yö ja päivä. Rivitalokoti Länsi-Helsingissä oli hurmaavan kaunis valkoisine kalusteineen, sekin esiteltiin aikoinaan sisustuslehdissä. Olin hullaantunut Riviera Maisonin kalusteisiin ja kodissa oli paljon valkoista sekä lasisia yksityiskohtia. Myös Kartellin läpinäkyvät Louis Ghost -tuolit olivat siellä isossa roolissa. Täällä puolestaan on lämpöä ja pehmeyttä, materiaaleina samettia, marmoria sekä upea puulattia. Rakastan ajatusta siitä, että laskeudun kotoani vain muutaman portaan ja olen muotiliikkeessäni, samaan tapaan kuin Coco Chanel aikoinaan omassa talossaan. Työni stailaajana on kehittänyt taitoa valita parhaat palat ja toisaalta luopua kaikesta turhasta. Valitsin tännekin jokaisen esineen yksitellen ja mietin sille oman paikan.

Juttu on julkaistu Glorian Kodin numerossa 1/2021.

Fakta

Koti: Noin 70-neliöinen kerrostalokoti 1928 rakennetussa talossa Helsingin Töölössä. 2 h ja keittiö.

Asukkaat: Tyylimestari Leena Meskanen, juhlapukuliike Meslewin (meslewi.com) ja Rasvaamon (rasvaamo.fi) omistaja, hänen poikansa Joona, 15, sekä suomenlapinkoira Jora.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla